Vas zdaj kdo opazuje?

Prenosni računalnik z venecijansko žaluzijo kot namizno sliko. Toda tam je zasuk! Daljnogledi pokukajo skozi senčilo. Lepo.

Ste na spletu vohunjeni? Kratek odgovor je: verjetno.

V tem prispevku si bomo ogledali ključne načine, kako bi tretje osebe lahko takoj prečkale vaše spletne dejavnosti.

Vladni nadzor

Vaša vlada skoraj zagotovo špijunira za vami. Nacionalna varnostna agencija (ZDA) v ZDA zakonito zbira zasebne podatke, vključno z:

  • E-poštna sporočila, sporočila in drugi podatki iz vaših računov z AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk, Skype, Yahoo, YouTube in drugimi
  • Internetni promet, ki poteka preko podmorskih optičnih kablov, ki ga izkorišča v sodelovanju z vladami po vsem svetu
  • Lokacije mobilnih telefonov v nekaterih državah zunaj ZDA na dan zberejo približno 5 milijard zapisov

V Veliki Britaniji program Tempora zaradi nadzora nadzira internetni promet v sodelovanju s telekomunikacijskimi podjetji države in nacionalnimi nedržavnimi organi..

To so le programi, o katerih vemo, ki temeljijo na izpuščenih informacijah. Obstaja tudi možnost, da nas novi in ​​tajni nadzorni programi vohunijo tudi na druge načine.

Nevarne internetne povezave

Morda ste zavarovali svoje omrežje in računalnike s požarnim zidom in varnostno programsko opremo. Verjetno imate tudi pristno povezavo do svojega ponudnika internetnih storitev. Kako varna pa je pot vaših podatkov, ko jih prenašate po internetu?

Razen če ne uporabljate VPN, ne zelo. Ko pošiljate ali prejemate podatkovne pakete po spletu, veste, kdaj dosežejo svoj cilj. Ne veste pa, skozi katera omrežja so ti podatki prešli na poti do cilja ali kdo je morda naredil kopijo. Mogoče je, da vaš internetni promet pregledujejo druge stranke in vladne agencije.

Zlonamerna programska oprema

Če je vaš računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo, potem lahko vohuni tudi za vas. Vrste zlonamerne programske opreme, ki lahko ukrade vaše podatke, vključujejo:

Keyloggerji - Ti programi beležijo vsak pritisk tipke in ga pošljejo tretji osebi, da spremljajo vaše dejavnosti ali ukradejo podatke, kot so številke kreditnih kartic.

Adware - Spletna mesta, ki jih obiščete, se spremljajo in pošiljajo tretji osebi, ki podatke uporablja za ciljanje oglasov na podlagi vaše zgodovine brskanja..

Vohunska programska oprema - Programska oprema, ki se zdi koristna, vendar tudi krade vaše podatke. Zloglasni prenos CoolWebSearch se je predstavil kot dodatek za brskalnik, hkrati pa je tudi ukradel dnevnike, poverilnice računa, bančne podatke in še več.

Piškotki za sledenje drugih proizvajalcev

Omrežja za distribucijo spletnega oglaševanja dobijo piškotek iz vašega brskalnika vsakič, ko vidite enega od njihovih oglasov. Vsak piškotek vsebuje podatke, ki vas identificirajo bodisi po vašem naslovu IP bodisi o enoličnem identifikatorju brskalnika.

Če je distributer oglasov dovolj velik, jih boste videli na veliko različnih spletnih mestih. In vsakič bodo dobili piškotek. Rezultat tega je, da oglaševalec lahko spremlja vašo dejavnost brskanja in podatke uporablja za učinkovitejše ciljanje oglasov.

Večina komercialnih spletnih strani vas zdaj opozarja, da "Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje."

Ali je to vohunjenje ali ne, je stvar perspektive. Vendar bi te piškotke za sledenje nedvomno lahko šteli za zahrbtni poseg v vašo zasebnost.

Ukrepi za zaščito pred vohuni

Če želite svoje podatke zaščititi pred tajnim nadzorom, upoštevajte naslednje korake.

  • Za šifriranje vašega internetnega prometa uporabite VPN, zato vohuni ne morejo odpreti podatkovnih paketov, tudi če jih prestrežejo
  • Namestite varnostno programsko opremo in ga posodabljajte, za zaščito računalnika pred zlonamerno programsko opremo in hekerji
  • Onemogoči piškotke drugih proizvajalcev v vašem brskalniku. V Internet Explorerju, Chromu, Firefoxu in drugih je preprosta možnost.
Vas zdaj kdo opazuje?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.