4 moduri de a face copii de siguranță ale datelor

Clădirea Curții Supreme revărsată de date

Fotografii, documente, jocuri video salvate și e-mailuri vechi: acumulăm o mulțime de date de-a lungul vieții noastre. La fel ca la mansarda părinților noștri, pungile noastre digitale devin din ce în ce mai pline.

Din fericire, există mai multe opțiuni de stocare a datelor și este din ce în ce mai ieftin și mai ieftin să nu arunce nimic.

Unde ar trebui să ne păstrăm datele și cum să le protejăm? Ce amenințări ne îngrijorează cel mai mult?

1. Asigurați-vă că datele dvs. sunt criptate

În mod implicit, sistemul dvs. de operare ar trebui să cripteze toate datele de pe hard disk fără să vă preocupați cum să faceți acest proces. Puteți verifica starea de criptare a unităților dvs. în BitLocker (Windows) sau FileVault (Mac OS).

Cu toate acestea, atunci când datele îți părăsesc hard disk-ul principal (de exemplu, dacă le muti pe un HDD extern sau un spațiu de stocare online), este posibil să nu mai fie criptate. Există încă modalități de protejare a acestor date, inclusiv:

PGP

PGP este un instrument open source larg utilizat și care poate cripta în siguranță tot felul de text și date. Singura problemă este că va trebui să vă protejați cu atenție cheia PGP, care poate prezenta alte provocări.

VeraCrypt

VeraCrypt (cunoscut anterior ca TrueCrypt) este un alt instrument open source care facilitează criptarea fișierelor. Puteți crea chiar și foldere ascunse în cadrul folderelor criptate pentru a obține o negabilitate plauzibilă a conținutului.

Spre deosebire de PGP, nu trebuie să parcurgeți procesul special de creare și copie de rezervă a unei chei de criptare separate, dar veți avea nevoie de o parolă bună. Poate vă poate ajuta Managerul de parole sau Diceware?

BitLocker sau FileVault

Utilizați opțiunile furnizate de sistemul dvs. de operare. Atât BitLocker (Windows) cât și FileVault (Mac OS) au opțiuni de criptare a unui hard disk extern.

2. Salvați datele dvs. pe un hard disk extern accesibil

Cel puțin, ar trebui să vă păstrați datele copiate de rezervă undeva la dispoziția dvs. Un hard disk extern așezat pe birou ar trebui să vă permită să faceți backup-uri frecvente ale datelor dvs. în mod convenabil. Apoi, dacă computerul principal se defectează sau pierdeți laptopul, puteți reveni repede la treabă fără prea multe probleme.

  • Puteți menține discul extern conectat la computer în orice moment și programați BitLocker sau FileVault pentru a face actualizări periodice ale fișierelor dvs. Este foarte convenabil, dar există riscul potențial ca un virus să vă corupe și copiile de rezervă.
  • Conectați-vă numai pe hard disk-ul dvs. extern când doriți să faceți o copie de rezervă, de exemplu, o dată pe săptămână sau ori de câte ori ați făcut progrese semnificative în activitatea dvs..
  • În mod alternativ, puteți crea un container criptat cu Veracrypt și copiați periodic datele dvs. importante. Este o lucrare mai manuală, dar facilitează recuperarea fișierelor dintr-un alt sistem de operare sau atunci când versiunile actuale ale software-ului proprietar nu mai sunt acceptate.
  • Cu PGP, cea mai bună opțiune este să identificați folderele importante, să le comprimați (de exemplu la .zip sau .rar) și să le criptați.

3. Salvați datele dvs. pe un hard disk extern, care nu este ușor accesibil

Problema principală cu păstrarea copiilor dvs. de rezervă externe este că orice ar putea dăuna datelor dvs. poate afecta și copiile de rezervă. Dezastrele potențiale ar putea include tâlhărie, creșterea puterii, inundații și incendii. Pentru copii suplimentare, este recomandabil să stocați și o copie a datelor dvs. undeva departe de dvs..

Cu siguranță, stocarea în cloud se califică, dar este mult mai ieftin este să cumperi un hard disk. Poate că nu este întotdeauna oportun să rugați prietenii sau familia să vă păstreze un hard disk pentru dvs., dar cu 1 unități Terabyte care se apropie de dimensiunea portofelului, poate nu este prea mult să întrebați.

  • Dacă deja stocați datele dvs. pe un hard disk extern acasă, puteți pur și simplu să faceți o copie a acestuia și să le expediați pe mail către un loc sigur. Dacă planul tău este să îți înlocuiești hard disk-ul, ar fi cel mai bine să-l iei pe cel vechi și să-l blochezi undeva, în loc să te îngrijorezi cum să-l distrugi corect.
  • Dacă sunteți îngrijorat ca cineva să afle despre conținutul său, puteți face și o imagine a datelor pe care doriți să le păstrați, puneți-le într-un container criptat VeraCrypt sau într-un fișier zip criptat PGP și copiați-l pe hard disk. Procesul este similar cu modul în care puteți obține o negabilitate plauzibilă în cloud.

4. Stocați-vă datele în cloud

Dacă vă deplasați mult și aveți nevoie de acces frecvent la fișierele dvs., stocarea online ar putea fi cea mai bună opțiune. În comparație cu un hard disk, spațiul de stocare online poate fi scump și vine cu alte provocări semnificative.

  • Furnizorii de stocare în cloud online, cum ar fi Google Drive, Dropbox sau OneDrive, sunt relativ scumpe dacă aveți mai multe date decât își permit planurile gratuite. Probabil veți dori să le utilizați doar pentru datele pe care trebuie să le aveți disponibile rapid, nu și pentru fișierele mari pe care este puțin probabil să le atingeți peste ani, cum ar fi imagini și videoclipuri vechi.
  • Poate fi incomod să criptați datele dvs. în stocarea în cloud. Opțiunile VeraCrypt și PGP rămân, dar viteza datelor ar putea face o dificultate de a reîncărca un întreg folder sau container de fiecare dată când un fișier se schimbă.
  • Unii furnizori, precum Amazon Glacier, pot oferi stocare în cloud la costuri mult mai mici. Stocarea unui Terabyte ar putea costa doar 4 dolari SUA pe lună, majoritatea taxelor apărând doar ori de câte ori regăsiți sau încărcați date. Astfel de servicii utilizează benzi magnetice ieftine, care nu costă aproape nimic de stocat, dar sunt scumpe pentru a prelua și descărca date.
  • Dacă utilizați un serviciu precum Amazon Glacier, faceți o instantanee a datelor în masă, cum ar fi folderul pentru imagini sau videoclipuri, criptați-l și încărcați-l ca un singur fișier.

Indiferent de metoda pe care o utilizați, protejați-vă întotdeauna datele

Datele dvs. sunt valoroase. Mai bine să vă faceți griji despre cum să-l asigurați decât să vă faceți griji că l-ați pierdut! Puteți păstra datele sincronizate pe un hard disk extern acasă sau în cloud sau puteți păstra fișierele dvs. cele mai valoroase pe un hard disk în altă parte.

Orice ați alege, criptați datele dvs. și aveți un plan bun pentru modul de backup al parolelor și al cheilor de criptare!

4 moduri de a face copii de siguranță ale datelor
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.