5 celebri denunțători care au riscat totul

O ilustrație a unui fluier decorat cu stele și dungi.

„Vezi ceva, spune ceva” este o campanie de siguranță și conștientizare desfășurată în mai multe orașe din Statele Unite.

Dacă observați o conduită incorectă, o activitate infracțională sau doar ceva suspect, este de așteptat să alertați autoritățile.

Dar ce se întâmplă dacă autoritățile fac ceva rău, abuzând de puterea lor sau acționând suspicios? În mod ideal, o instituție ar trebui să aibă mecanisme interne de plângere, un Ombudsperson sau o agenție externă de corupție.

Cu toate acestea, membrii Comunității de Informații din Statele Unite consideră că este dificil să ridice preocupări pe plan intern, iar cele care fac acest lucru sunt adesea ignorate.

În plus, protecția împotriva denunțătorilor nu se aplică adesea (de exemplu, la contractanți) și trebuie raportată numai la Congres.

Ce se întâmplă cu cei care reușesc să dea lovitura? Dintre celebrele exemple de mai jos, unul este în închisoare, unul a făcut închisoare, unul așteaptă proces, unul este în exil și celălalt este pe fuga.

1. Edward Snowden

În 2013, „Ed” și-a părăsit locul de muncă cu un antreprenor american de apărare pentru Hong Kong, luând cu el 10.000 de documente care detaliază aparatul de supraveghere al SUA..

Snowden a înmânat această trovă jurnaliștilor care au continuat ani de zile să publice informațiile din diferite dosare care vizează supravegherea, spionajul, hackingul și încălcarea drepturilor civile.

Edward Snowden a primit azil în Ecuador, dar, datorită faptului că SUA i-a anulat pașaportul pe ruta, a rămas blocat pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova. I s-a acordat azil temporar în Rusia, unde continuă să trăiască până astăzi.

2. Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg a lansat documentele Pentagon în 1971 și a detaliat minciunile continue ale administrației Lyndon B. Johnson cu privire la războiul din Vietnam.

Documentele erau fotocopii Ellsberg a fost capabil să facă în timpul activității sale la RAND Corporation și, la început, a încercat să-l convingă pe senatorul Fulbright să elibereze actele la Senat (pentru că un senator nu a putut fi urmărit penal pentru ceva ce spun ei pe podea).

Atunci când aceasta a eșuat, Ellsberg a trimis documentele către New York Times, care a primit rapid o ordine de judecată prin care le interzicea publicarea sau raportarea conținutului său.

Ellsberg, aflat încă în fuga de la FBI, a trimis documentele către alte ziare, inclusiv Washington Post, care a publicat în sfârșit poveștile.

Procesul lui Ellsberg din 1973 a arătat că guvernul l-a legat ilegal pe Ellsberg și chiar a intrat în cabinetul psihiatrului său pentru a găsi informații de discreditare. Cazul a fost dat afară de instanță.

Documentele Pentagon au fost lansate integral și puse la dispoziția publicului în 2011.

3. Chelsea Manning

Chelsea Manning era un analist al informațiilor cu armata americană staționată în Irak. Ea a avut acces la baze de date clasificate care conțin videoclipuri, cabluri diplomatice și jurnalele de război din Afganistan și Irak - pe care le-a lansat pe Wikileaks.

O parte din conținut a detaliat crimele de război americane din Irak, inclusiv uciderea jurnaliștilor Reuters și a celor care au ajutat răniții.

Chelsea Manning a povestit unei cunoștințe online despre acțiunile sale, care au dus la capturarea ei. Chelsea s-a confruntat cu acuzații care ar fi putut duce la pedeapsa cu moartea, dar a primit o pedeapsă de 35 de ani în închisoare de maximă securitate.

În 2017, pedeapsa a fost redusă la șapte ani de către președintele Obama, iar ea a fost eliberată în același an.

4. Câștigătorul realității

O contractantă militară americană a angajat Reality Winner, unde a putut obține un document despre interferența Rusiei în alegerile din 2016, pe care a pus-o la dispoziția publicației The Intercept.

Autoritățile l-au prins pe Winner din cauza metadatelor găsite pe documentele care dezvăluiau imprimanta pe care a folosit-o. A fost condamnată la cinci ani și trei luni de închisoare, cea mai lungă astfel de condamnare de către o instanță federală pentru comunicarea informațiilor către mass-media.

Există speranța că Câștigătorul ar putea fi grațiat de președintele Trump, care și-a exprimat sprijinul pentru Câștigător într-un Tweet.

5. Brokerii de umbre

Shadow Brokers sunt un grup de hackeri (și denunțători) activ din 2010. Ei avertizează publicul despre vulnerabilitățile de securitate create și exploatate de NSA.

Liderul Shadow Brokers este Harold T. Martin III, un contractant cu aceeași companie cu care a lucrat Snowden înainte de a exploda fluierul.

Unii speculează că Shadow Brokers este opera contraspionajului rus, acționând cu scopul de a submina ANS în operațiunile sale globale.

Harold T. Martin III este în prezent în arest și așteaptă proces.

Bonus: Paul Reverează un informator?

Paul Revere a fost un revoluționar american care a suflat literalmente un fluier în 1775, alertând revoluționarii americani despre sosirea miliției coloniale britanice.

Deși nu sunt desemnați în mod obișnuit ca un informator, forțele britanice au condus la vremea respectivă asupra coloniilor. Actele lor de putere au fost legale, în timp ce revoluția a fost ilegală.

A face ceea ce este corect nu înseamnă întotdeauna ceea ce este legal, iar multe femei și bărbați care fac ceea ce este corect în fața închisorii sau chiar moartea sunt eroi..

Anonimatul este un instrument esențial pentru a fi în siguranță în calitate de denunțător. Fii atent, dar primește ajutor de la jurnaliști de renume și avocați și tehnologi atunci când alertează lumea despre crimele efectuate de autoritate.

5 celebri denunțători care au riscat totul
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.