5 întrebări despre noul upgrade de criptare WhatsApp

5 întrebări despre noul upgrade de criptare WhatsApp

Începând de luni, 4 aprilie 2016, WhatsApp a devenit cea mai mare aplicație de mesagerie criptată din lume, prin lansarea actualizării de criptare end-to-end pe toate platformele de comunicații.

Tocmai când am considerat că cazul Apple v. FBI este o declarație fără precedent în favoarea libertății digitale, acest anunț aduce dezbaterea despre criptare la un nivel cu totul nou. Dar ce a modificat noul upgrade WhatsApp, exact?

1. Ce este criptarea end-to-end?

Criptarea end-to-end (E2EE) este o metodă de criptare care permite doar destinatarului unui mesaj să-l citească și împiedică accesul terților la acesta. În E2EE, datele sunt criptate în sistemul expeditorului și numai dispozitivul destinatarului poate decripta.

În cuvintele CEO și co-fondator WhatsApp, Jan Koum:

„Acum, fiecare mesaj, fotografie, video, fișier și mesaj vocal pe care îl trimiteți este criptat în mod implicit în mod implicit dacă dvs. și persoanele pe care le trimiteți mesajul utilizați cea mai recentă versiune a aplicației noastre. Chiar și chaturile de grup și apelurile vocale sunt criptate ”

WhatsApp a setat ca această criptare să fie activată în mod implicit, astfel încât toți utilizatorii să poată beneficia de aceasta fără să fie nevoie să schimbe nicio setare. Rezultatul este că WhatsApp nu poate vedea, intercepta sau regăsi nicio conversație, chiar dacă dorește.

2. De ce a actualizat WhatsApp la E2EE?

Înainte de acest anunț, WhatsApp nu era cunoscut pentru angajamentul eficient de a proteja datele utilizatorilor împotriva intrusilor guvernamentale. Dimpotrivă, de fapt, WhatsApp a fost semnalat recent de FEP în raportul său „Who’s got Your Back”, pentru nerespectarea standardelor de protecție a datelor din industrie..

Se pare, însă, că această actualizare mult așteptată a fost pe cărți de ceva vreme. Potrivit cofondatorului WhatsApp, Brian Acton, asigurarea confidențialității utilizatorilor nu face decât să le redea ceea ce au avut întotdeauna:

„Dacă te uiți la istoria umană în total, oamenii au evoluat, iar civilizațiile au evoluat cu conversații private și vorbire privată. Dacă este ceva, îl readucem la indivizi ”

3. Cum va afecta criptarea utilizatorului mediu WhatsApp?

Cu această actualizare, WhatsApp este acum una dintre cele mai sigure modalități de a comunica electronic.
Informațiile sensibile - informații personale, detalii bancare, informații de afaceri etc. - acum pot fi schimbate în siguranță, fără ca cineva să poată intercepta. În mod critic, înseamnă că WhatsApp nu poate furniza copii ale niciunei comunicări noastre autorităților guvernamentale.

4. Va fi criptat totul de pe WhatsApp?

La scurt timp după anunț, un jurnalist de la The Intercept, Micah Lee, a găsit o linie în termenii de confidențialitate WhatsApp spunând că serviciul poate arhiva data, ora și numerele destinatarului mesajelor trimise cu serviciul său. Conținutul mesajului real, susține WhatsApp, nu este deloc păstrat pe servere.

Minunat că @WhatsApp este criptat, dar rețineți că nu ascunde cine trimiteți mesaje https://t.co/i8G61TUo9i pic.twitter.com/PbXN3IF8UJ

- Micah Lee (@micahflee) 5 aprilie 2016

5. De ce este importantă criptarea Whatsapp?

Cu peste un miliard de utilizatori, care se întind pe toate părțile lumii, compania deținută de Facebook are o acoperire globală.

Făcând un pas ofensiv către confidențialitate și securizarea a miliarde de mesaje, WhatsApp oferă un exemplu care împinge alte companii mari de date să facă o alegere similară. Cine dorește să utilizeze acum un serviciu de mesaje necriptate?

Să sperăm că trezirea inspirată de Whatsapp a dezbaterii despre criptare nu se va opri aici. În cuvintele lui Jan Koum, este doar începutul:

Geniul de criptare este în afara sticlei.

Imagine prezentată: mrhighsky / Dollar Photo Club

5 întrebări despre noul upgrade de criptare WhatsApp
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.