9 lucruri pe care le poți face cu un server de acasă

Icoana de origine a internetului. Dar mai mare. Și roșu.

Rularea propriului server acasă poate fi ieftină și necesită doar cunoștințe de bază despre linia de comandă. Un laptop vechi poate fi transformat într-un server fără nicio modificare fizică și chiar un desktop modest din magazin ar putea rula cu ușurință toate aplicațiile de mai jos fără prea mult efort.

Motivele pentru crearea unui astfel de sistem pot diferi foarte mult de la o persoană la alta. Unii oameni cred că un computer pe care îl deții, îl configurezi și îl păstrezi fizic acasă este singurul server în care poți avea încredere completă, în special atunci când este folosit pentru stocarea informațiilor sensibile, cum ar fi cheile criptografice, datele personale sau Bitcoin. Mulți sunt mai confortabili cu această opțiune decât folosind un furnizor precum Dropbox.

În alte cazuri, performanța ar putea conta și ea. Dacă biblioteca dvs. de muzică și film personal este prea mare pentru laptopul dvs., menținerea în cloud ar putea însemna lupta cu viteze de internet lente. O întrerupere de internet la domiciliu ar reduce de asemenea accesul la filmele tale.

Iată câteva idei despre ce să faci cu serverul de acasă:

1. Stocați fișiere personale

Puteți partaja date de pe hard disk-ul serverului cu oricine doriți. Acest lucru ar putea fi convenabil dacă doriți să faceți fișierele disponibile altor persoane fără a trece prin Dropbox. Puteți, de asemenea, să restricționați acest lucru numai la computerele din rețeaua de domiciliu, ceea ce face ușor să partajați fișiere între membrii familiei. Îmbunătățirile de viteză vor fi vizibile, în special pentru fișierele mari.

Ca alternativă la un server cu dimensiuni complete, unele hard disk-uri externe pot acționa, de asemenea, ca o unitate de „stocare atașată la rețea”.

Dificultate
Cost
intimitate
$$$

2. Gazduieste un site web personal

Dacă nu aveți milioane de afișări pe lună sau trăiți la marginea lumii, orice laptop vechi va avea performanțe similare cu furnizorul dvs. de cloud. Ceva de genul unui site WordPress sau Jekyll nu te va costa nimic și te vei descurca bine. Acest lucru este excelent pentru găzduirea informațiilor de contact, a cheilor de criptare și a linkurilor către rețelele de socializare. Și puteți rula cu ușurință și ca site de ceapă!

Dificultate
Cost
intimitate
✱✱ $

3. Folosiți SecureDrop

Dacă aveți nevoie să acceptați în siguranță și anonim fișiere, de exemplu în calitatea dvs. de jurnalist, atunci veți găsi SecureDrop foarte util. SecureDrop este ca o cutie poștală moartă în pădure la care oricine poate adăuga în mod anonim fișiere. Puteți utiliza, de asemenea, SecureDrop pentru a comunica cu sursele. Deși software-ul este sigur de utilizat în cloud, de asemenea, dacă îl instalează pe o mașină din apropiere fizică, face mai ușor încrederea că nimeni nu a modificat-o.

Dificultate
Cost
intimitate
✱✱✱ $

4. Aveți propriul server de chat

Desigur, serviciul de mesagerie Jabber / XMPP a pierdut o pondere corectă de utilizatori în ultimii ani, în principal din cauza performanțelor slabe pe dispozitivele mobile. Însă adevărul este că niciun alt protocol de mesagerie nu îndeplinește toate condițiile de a fi bine testat, de a avea o criptare bine auditată și de a fi operabil fără utilizarea unui terț. Dacă nu doriți doar criptele dvs. să fie criptate, dar și protejarea metadatelor dvs., Jabber este calea de urmat. Poate fi rulat și printr-un server de ceapă.

Dificultate
Cost
intimitate
✱✱ $

5. Rulați propriul server de e-mail

Dacă reușiți să rulați propriul dvs. server de poștă, sunteți la fel de tare ca un avocat al confidențialității. Datorită prevalenței spam-ului, primirea de e-mailuri de pe propriul server este acceptată. Configurarea corectă a protocoalelor de criptare nu este niciodată simplă. Recomandă pentru tine!

Dificultate
Cost
intimitate
✱✱✱✱✱ $$$

6. Creează-ți propriul VPN

Un VPN de acasă diferă în principal de un furnizor VPN comercial, deoarece există doar o singură locație a serverului: casa ta. Dispunerea de propriul VPN vă permite să navigați pe internet în siguranță, oriunde v-ați afla, cu condiția să aveți încredere în ISP-ul de acasă. Cu toate acestea, traficul dvs. nu va fi amestecat cu altcineva, ceea ce înseamnă că unele dintre avantajele confidențialității unei VPN comerciale nu există. De asemenea, veți lipsi o interfață de utilizator (UI) și aplicații pentru toate dispozitivele dvs., dar o VPN de acasă vă poate ajuta să accesați de la distanță fișierele personale și dispozitivele IoT în siguranță.

Dificultate
Cost
intimitate
✱✱✱ $

7. Rulați un nod Tor

În funcție de disponibilitatea dvs. de a contribui la rețeaua Tor și de legalitatea acesteia în jurisdicția de domiciliu, puteți configura nodul Tor ca un releu sau un nod de ieșire. Dacă este un nod de ieșire, îi permiteți altora să utilizeze rețeaua de domiciliu pentru a naviga pe internet ca și cum ar fi propria lor. Acest lucru îi ajută să fie anonimi. Dacă este doar un releu, vă donați lățimea de bandă către rețea, dar tot traficul din și din casa dvs. este criptat.

Dificultate
Cost
intimitate
$$$

8. Configurați un nod Bitcoin

Dacă dețineți Bitcoin și sunteți îngrijorați dacă sunt respectate regulile Bitcoin, puteți configura un nod Bitcoin. În acest fel puteți verifica, fără a fi nevoie să aveți încredere în alții, câte bitcoins există și că toate sunt cheltuite de proprietarii lor de drept. Dacă primiți Bitcoin ca plată, puteți utiliza nodul pentru a verifica dacă fondurile au ajuns în portofel. Este foarte ușor să alergi și în spatele lui Tor.

Dificultate
Cost
intimitate
$$

9. Rulați un nod Lightning

Dacă efectuați și primiți în mod regulat plăți bitcoin mici, un nod Lightning vă va ajuta să creșteți semnificativ viteza și să le reduceți costurile. Pentru a rula un nod Lightning, va trebui, de asemenea, un nod Bitcoin, dar foarte puțină capacitate suplimentară de stocare sau de calcul. Ca multe alte servicii, puteți rula și acest nod în spatele Tor.

Dificultate
Cost
intimitate
$

Un server de acasă este o modalitate distractivă de a învăța despre internet

Obținerea unui server de acasă poate fi o experiență excelentă de învățare. Prin instalarea unui nou sistem de operare pe computerul vechi, învățând cum să folosiți linia de comandă și configurarea serverelor, fișierelor de configurare și software-ului, veți ajunge să vedeți cum funcționează internetul, să păstrați câteva principii în legătură cu confidențialitatea și descentralizarea și, în general, să arătați doar cat de rau esti.

9 lucruri pe care le poți face cu un server de acasă
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.