Am nevoie de antivirus pe computer?

-antivirus ar trebui să-i-a instala

În timp ce știința computerelor a teoretizat programe informatice auto-replicante de la sfârșitul anilor 40, abia în 1971 a fost creat primul virus, numit Creeper..

Creeper nu a făcut niciun rău special; nu putea afișa decât un mesaj. Al doilea virus computerizat existent, numit Reaper, a fost creat cu scopul unic de a distruge Creeper.

Au fost alți 15 ani de viruși inofensivi și experimentali, mai ales înainte de a se naște Brain. Brain a fost un virus scris de doi frați pakistanezi în 1986, destinat să urmărească copii piratate ale programului lor de monitorizare a inimii. Lucrurile s-au escaladat rapid și Brain s-a răspândit la mai multe mașini decât s-a prevăzut. Scriitorii au eliberat virusul fără nicio intenție rău intenționată. Într-adevăr, chiar au inclus numele lor, adresa și numerele de telefon în software.

Morris Worm a fost primul virus informatic

Doar doi ani mai târziu, în noiembrie 1988, primul virus s-a răspândit pe Internet. Scriitorul, Robert Tappan Morris, nu a intenționat nici un rău, dar acest lucru nu l-a protejat de a fi prima persoană condamnată în cadrul noului Act de fraudă și abuz în calculator din 1986..

Deși viermele Morris nu a fost construit pentru a crea daune, câteva erori de programare i-au permis să dezactiveze peste 6.000 de computere în doar câteva ore – aproximativ 10% din dimensiunea Internetului la momentul respectiv. Se estimează că viermele au provocat daune între 100 mii și 10 milioane USD. Ironia este că știm amploarea atacului din cauza viermului Morris, deoarece virusul a fost creat pentru a calcula dimensiunea Internetului.

Viermele Morris a fost un apel de trezire pentru mulți și a ajutat la pornirea industriei antivirus emergente. John McAfee a fondat compania omonimă care l-a făcut celebru în 1987, iar la scurt timp au apărut mai multe companii antivirus; în 1988, Avira a fost fondată în Germania de Tjark Auerbach. Apoi, mai târziu în același an, Pavel Baudiš și Eduard Kučera au creat avast! în Cehia. Doar câțiva ani mai târziu, În 1991, Norton Antivirus a fost fondată în Statele Unite.

primul computer-virusEste un virus? Vecină șansă.

Cum funcționează programele antivirus

Programele antivirus funcționează de obicei prin menținerea unei liste cu toți virușii cunoscuți. Fiecare fișier digital poate fi identificat prin ceea ce se numește hash și fiecare hash reprezintă în mod unic un virus cunoscut.

Hash-urile au întotdeauna doar câteva caractere, indiferent cât de mare este fișierul și pot fi calculate relativ ușor. Acest lucru face posibilă stocarea multor astfel de hashes într-o bază de date descărcabilă.

Abordarea hash a funcționat deosebit de bine atunci când existau doar un număr limitat de viruși. AV-Test, unul dintre cei mai populari furnizori ai acestor baze de date, a raportat în 1994 că are peste 28.000 de viruși în fișier. Până în 1999, acest număr era aproape de 100.000.

În ciuda începuturilor lente, numărul de viruși a început să crească exponențial. Până în 2014, au existat 37 de milioane de virusuri, doar un an mai târziu au existat 64 de milioane. Aceasta este o creștere de peste 70.000 pe zi.

Virusurile au devenit în mare parte polimorfe, ceea ce înseamnă că se comportă ca un organism biologic și se vor muta ușor de fiecare dată când se reproduce. În timp ce funcția esențială a virusului va rămâne intactă, acesta nu mai poate fi identificat în mod unic de hașa sa.

Datorită acestor mutații, programele Antivirus monitorizează, de asemenea, comportamentul software-ului în general. Din păcate, devine dificil să separe comportamentul unei aplicații legitime de una nelegitimă, deoarece nici o funcție de programare nu poate fi atribuită în mod unic virusurilor. Drept urmare, programele Antivirus au fie tendința de a lipsi amenințările, fie de a detecta pozitive false.

Frecvente false pozitive pot antrena cu ușurință un utilizator pentru a aproba rapid o potențială amenințare găsită de software-ul antivirus, cam ca băiatul care a plâns lup.

Antivirusul „Allow all” a devenit „negarea tuturor” browserelor

Sistemele de operare moderne și browserele sunt construite cu virusuri polimorfe. În timp ce vechiul model de securitate a evoluat adesea în jurul unei filozofii „permiteți toate, apoi adăugați excepții”, aplicațiile și sistemele de astăzi sunt construite pentru a refuza totul până când utilizatorul o permite în mod specific..

Amenințări precum virușii și încercările de hacking au devenit atât de numeroase, încât chiar și dicționarele antivirus cu milioane de intrări vor lipsi unele, iar virușii evoluează atât de repede încât nici o iterație nu este aceeași.

răsfoire-safeUn regim rigid de siguranță trebuie aplicat înainte de începerea distracției.

Cele mai bune metode de a vă păstra sistemul în siguranță

Un sistem de operare protejat și actualizat este primul plan de apărare împotriva codului nedorit care rulează pe computer.

1. Mențineți-vă sistemul la zi

Orice amenințare la adresa sistemului dvs. va căuta să găsească mici bug-uri și lacune de exploatat. Deși bug-urile nu sunt deosebit de rare, acestea sunt de obicei suficient de repede pentru a opri vulnerabilitățile devenind o problemă de securitate la scară largă.

Este important să vă păstrați telefonul, computerul și toate aplicațiile și programele care funcționează pe ele, la zi, pentru a vă apăra împotriva programelor malware. Acest lucru poate fi uneori obositor, dar este cel mai important lucru pentru a vă păstra în siguranță.

2. Efectuați copii de rezervă obișnuite

Chiar dacă vă mențineți sistemul la zi, există încă o șansă mică de a fi infectat cu un virus. Există noi amenințări constante, care încă au fost analizate și descoperite și potențial chiar și care vă vizează în mod special. Nu este probabil ca Antivirusul dvs. să vă poată apăra împotriva tuturor acestor amenințări.

Efectuați copii de rezervă regulate ale tuturor datelor dvs. și păstrați-le pe o unitate separată, deconectând-o în mod ideal după ce faceți backup-ul. Acest lucru vă va permite să începeți din nou rapid cu o nouă instalare a sistemului dvs. de operare, adesea singura modalitate garantată de a scăpa de un virus.

Un VPN mă protejează împotriva virușilor?

În timp ce un VPN face imposibil ca furnizorul dvs. de servicii Internet local sau furnizorul Wi-FI să injecteze cod rău intenționat în sesiunile de navigare, VPN nu vă protejează împotriva virușilor.

Chiar și atunci când utilizați un VPN, trebuie să fiți atenți cu atașamentele și descărcările de e-mail. Nu ar trebui să deschideți niciodată fișiere cu formate suspecte, cum ar fi .exe, .jar sau .js și să deschideți doar fișiere din surse de încredere. Când aveți îndoieli despre un atașament de la un contact de încredere, încercați să le contactați printr-un canal separat pentru a verifica autenticitatea mesajului lor.

Da, ar trebui să rulați încă software antivirus

Nu există niciun rău în rularea unui program antivirus, atât timp cât este doar unul (două astfel de programe vor interfera foarte mult între ele).

Rularea unui program antivirus ajută în mare parte la protejarea celor din jurul dvs. cu sisteme neatacate și depășite și vă asigură că nu răspândiți din greșeală fișiere corupte cu virus, chiar și atunci când acestea nu pot infecta computerul.

Antivirusul vă poate ajuta, de asemenea, să identificați amenințările îngropate în copiile de rezervă sau în alte fișiere. Chiar dacă nu vă pot infecta computerul actualizat, probabil că nu le doriți în sistemul dvs..

Imagine prezentată: ar130405 / Dollar Photo Club
Calul troian: club de fotografie credincios / dolar
Siguranța întâi: md3d / Dollar Photo Club

Am nevoie de antivirus pe computer?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.