Ce este programul spion și cum îl elimin?

O serie de unități și zero care alcătuiesc imaginea unui ochi.

Furtul de identitate a afectat anul trecut aproape 15 milioane de americani, înregistrând pierderi de 4 miliarde USD. Și dacă ați fost una dintre victime sau dacă cunoașteți pe cineva care a fost supus unei fraude cu cardul de credit, este foarte probabil ca cauza care stă la baza să fie spion.

Ce este Spyware?

Spyware se referă la software-ul instalat în secret pe aparatul dvs., cu intenție rău intenționată, cum ar fi furtul informațiilor private, detaliile cărții de credit, istoricul navigării și mai multe puncte de date. Este conceput să fie discret – probabil nu veți ști că funcționează în fundal, deoarece are un impact minim asupra resurselor de sistem.

Când vorbim despre spyware, este important să înțelegem că termenul ar putea însemna mai multe lucruri diferite. Haideți să le aruncăm o privire rapidă.

Keyloggers

După cum sugerează și numele, keylogger-urile îți urmează loviturile de pe tastatură și urmăresc să detecteze lucruri precum parolele, detaliile financiare sau chiar doar pentru a păstra filele de utilizare a internetului tău. Angajatorii le pot folosi pentru a urmări obiceiurile angajaților, în timp ce hackerii le folosesc în scopuri mai nefaste.

Adware

Ești încântat de software-ul gratuit umbr pe care tocmai l-ai descărcat online? Există șanse mari să apară o surpriză urâtă sub formă de adware-uri dăunătoare.

Adware instalează în mod secret cookie-urile de urmărire în browserul dvs. și minează istoricul navigării web. Scopul este de a colecta o masă critică de date, astfel încât acestea să poată fi vândute unor terți publicitari. De asemenea, te-ar putea inunda cu reclame pop-up neplăcute până când nu vei fi obligat să faci o achiziție. După cum spun ei, nu există niciun prânz gratuit.

troienii

Troienii sunt o formă de software deghizată pentru a apărea ca programe inofensive sigure. Cu toate acestea, ei fac ravagii în momentul în care le descărcați și le instalați pe dispozitivul dvs., dezvăluind datele personale persoanei care a scris codul sursă.

Când a apărut Spyware pentru prima dată?

Cele mai vechi referiri la software-ul spion se consideră pe larg că au avut originea în discuțiile Usenet de la mijlocul anilor 90. Dar abia la începutul anilor 2000, spyware-ul a devenit sinonim cu software veninos, deoarece a atras atenția firmelor de securitate cibernetică care l-au recunoscut drept o amenințare reală.

Primul program conceput pentru a combate efectele nocive ale spyware-ului a fost lansat în 2000. De atunci, atacurile au crescut doar în prevalență și amploare.

Cum obțin Spyware?

O metodă obișnuită pe care hackerii o folosesc pentru a răspândi spyware este prin exploatarea vulnerabilităților de o zi zero pe dispozitivul tău. Aceste vulnerabilități, sau „erori” în vorbirea comună, sunt deficiențe în software-ul existent care nu au fost identificate sau nu au fost încă redate..

Hackerii scanează în mod constant software-urile populare pentru astfel de vulnerabilități și, în multe cazuri, le pot identifica înaintea companiei. De asemenea, consumatorii pot agrava această problemă refuzând să descarce corecțiile de securitate atunci când sunt disponibile. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să vă actualizați dispozitivul în permanență.

O altă tehnică preferată este utilizarea phishing-ului și spoofing-ului. Acest lucru se întâmplă atunci când hackerii vă conving să se angajeze într-o acțiune care să le ofere acces la dispozitivul dvs. De obicei, are forma unui e-mail convingător care pare a fi de la o persoană de încredere sau a unei reclame pop-up care vă redirecționează către un site web plin de malware.

Cum să eliminați programele spyware

Dacă credeți că ați fost victimă a unui atac de spionaj, atunci cel mai bun curs de acțiune ar fi să încetați toate activitățile de pe dispozitivul dvs. până când veți fi exterminat sau pus în carantină în siguranță.

Începeți să rulați o scanare profundă a sistemului cu instrumentul antivirus existent sau cu alt software de securitate.

Dacă nu aveți încă un software antivirus, iată două programe gratuite pe care le puteți utiliza în acest scop:

Avast Antivirus

Avast este unul dintre cele mai populare instrumente antivirus din lume. Oferă mai multe niveluri plătite, dar versiunea gratuită este suficient de robustă pentru a termina munca. Avast oferă protecție în timp real împotriva virușilor, programelor spyware și altor forme de malware. De asemenea, vă poate avertiza dacă conexiunea dvs. wifi existentă nu este sigură și poate stoca în mod sigur toate parolele, protejându-vă de cheyloggers.

AVG Antivirus

AVG este principalul meu personal și a fost instalat pe toate dispozitivele mele atât timp cât îmi amintesc. Ca și Avast, oferă un produs freemium (totuși mă lipesc la cel gratuit). Vor fi rulat în fundal fără a încetini dispozitivul și include scanări programate pentru malware, actualizări de securitate în timp real, precum și avertismente de alertă la descărcare dăunătoare.

Vă va spune, de asemenea, despre wifi-ul riscant, deși simt că exagerează uneori. Cu toate acestea, nu există prea multă securitate.

Pentru a preveni spionajul, respectați cele mai bune practici de securitate

După unele estimări, peste 350.000 de programe malware noi sunt create și lansate în sfera publică în fiecare zi. Instrumentele antivirus cu siguranță fac tot posibilul să țină pasul, dar este posibil ca câțiva să alunece prin fisuri.

De regulă generală, trebuie să vă asigurați că rămâneți cu un pas în fața criminalității informatice. Am menționat anterior cum este important să vă mențineți dispozitivul actualizat, dar puteți face și alți pași. De exemplu, să faceți clic pe acel e-mail de la văduva nigeriană care vă promite milioane în depozite bancare nerevendicate nu este o idee grozavă.

Deschideți doar e-mailuri de la adresele pe care le cunoașteți și de care aveți încredere. Încercați să evitați să vizitați site-uri web ciudate, cum ar fi cele care oferă fluxuri live de sport umbroase sau bogății instantanee prin cazinourile online. Și nu faceți clic pe anunțuri pop-up neplăcute, puteți merge, de asemenea, un pas mai departe și instalați un blocant de anunțuri.

Stai în siguranță acolo: internetul poate fi uneori echivalentul Wild West.

Ce este programul spion și cum îl elimin?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.