Craig Wright este omul din spatele Bitcoin?

care-este-Satoshi Nakamoto-

Satoshi-ul adevărat va rog să se ridice?

Aceasta este întrebarea în mintea tuturor, săptămâna aceasta, după ce omul de afaceri și omul de afaceri australian Craig Wright a afirmat că este Satoshi Nakamoto - inventatorul Bitcoin.

„Mărturisirea” lui Wright a fost publicată pe larg în BBC, GQ, The Economist și blogul personal. De asemenea, a evocat o serie de răspunsuri care susțin că Wright nu este, de fapt, nu Nakamoto. Deci cine are dreptate? Craig Wright este persoana din spatele aliasului lui Satoshi Nakamoto? Am decis să ne punem capacele de detectivi și să dezvăluim singuri misterul.

Deci de unde începem?

Spre deosebire de alte dezvăluiri ale alter ego-urilor, vânarea adevăratei identități a lui Satoshi Nakamoto a implicat numeroase persoane despre care s-a speculat că ar fi inventatorul Bitcoin, dar până în prezent, fiecare candidat probabil a negat-o. Până în zilele noastre, identitatea lui Satoshi Nakamoto rămâne unul dintre marile mistere ale internetului.

Wright este doar cea mai recentă linie lungă de posibili candidați pentru a fi Nakamoto, deși el este primul care a pretins că este el însuși inventatorul Bitcoin. În sprijinul afirmațiilor sale sălbatice, Wright a oferit o serie de dovezi care s-au conectat la programatorul evaziv, ba chiar a avut aprobări din partea altor persoane din spatele Bitcoin care îi confirmă afirmațiile. Deci care sunt probele? Și toate se stivuiesc?

1. Postări pe bloguri anterioare lansării Bitcoin

Una dintre cele mai vechi și mai simple dovezi care sugerează că Wright este Nakamoto este o colecție de postări de pe blogul personal al fostului, menționând eliberarea iminentă de Bitcoin înainte ca cryptocurrency să fie lansat efectiv.

Din păcate pentru Wright, această dovadă a fost ușor de demontat. Mai multe rapoarte indică faptul că postările lui Wright au fost retardate pentru a da impresia că Wright avea informații despre Bitcoin înainte de lansare. Postările, fără surprindere, au fost șterse de pe blogul lui Wright.

2. Istoricul academic și personal al lui Wright

Crearea bitcoinului nu a reprezentat nicio noutate și a fost un indiciu pentru geniul criptografic Nakamoto. De atunci, mulți au speculat că lista impresionantă a realizărilor academice ale lui Wright îl face un candidat bun pentru a fi tatăl Bitcoin. Conform profilului său Linkedin, acum șters, Wright deține un doctorat. în informatică de la Universitatea Charles Sturt din Sydney, a ocupat funcția de lector și coordonator de subiect la Universitate și chiar a dezvoltat un curs de masterat în criminalistică digitală pentru școală..

Sau nu. Forbes a primit o declarație de la CSU în decembrie 2015 în care se afirma că

„Wright nu a primit un doctorat. de la CSU ”.

De asemenea, universitatea a refuzat să confirme celelalte realizări ale lui Wright la CSU, ceea ce ridică întrebări cu privire la credibilitatea celorlalte pretenții ale sale. Mai mult, Wright a fost anterior centrul unei anchete a Oficiului Fiscal din Australia, care a început după ce antreprenorul a lansat o cerere suspectă pentru credite fiscale de milioane de dolari. În ansamblu, istoricul verificat al lui Wright nu inspiră prea multă încredere că este fondatorul unei criptomonede care se bazează pe responsabilitate și securitate.

3. O semnătură digitală de la Nakamoto

Cu toate acestea, faptul că Wright a făcut afirmații dubioase despre sine în trecut nu garantează imediat că afirmația sa actuală este falsă. Pentru a decide asta, trebuie să ne uităm la dovezile pe care le-a prezentat pentru a demonstra că este creatorul Bitcoin.

Se presupune că Wright a creat o semnătură digitală și a adăugat-o la un discurs al autorului și filozofului Jean-Paul Sartre, premiat cu premiul Nobel. Succesul probei lui Wright se bazează pe ideea că semnătura digitală a fost făcută folosind o cheie criptografică care poate fi doar în posesia lui Nakamoto.

digitală a semnăturii wrightWright susține că a adăugat o nouă semnătură digitală, aparținând lui Nakamoto, la un discurs al scriitorului Jean-Paul Sartre.

Deci funcționează dovada lui Wright? Consensul dintre cercurile de securitate a computerului și criptocurrency este un „nu” răsunător. Semnătura prezentată de Wright ca dovadă nu a fost atașată la o scrisoare de Sartre, ci doar o semnătură dintr-o tranzacție Bitcoin din 2009 de Nakamoto. Cu alte cuvinte, Wright a preluat o semnătură digitală existentă și a prezentat-o ​​ca una nouă pentru a-și demonstra identitatea de Nakamoto.

Alții au susținut că dovada lui Wright este inutil complicată și, în principiu, nu este deschisă validării. Aceștia îl acuză pe Wright că a prezentat în mod intenționat o dovadă conjugată pentru a păcăli membrii presei și publicului mai puțin experimentați, atunci când o dovadă mult mai simplă ar fi suficientă. După cum a declarat un dezvoltator de bază Bitcoin, Wright trebuie doar să furnizeze o semnătură, cunoscută a fi Nakamoto, pe mesajul „Craig Wright este Satoshi Nakamoto”, în loc să „fotocopie semnătura altcuiva pe un document disponibil public și să pretindă că este dovada că sunteți lor."

De atunci, Wright a răspuns scepticilor săi, susținând că va transfera „bitcoin de la un bloc timpuriu” și va prezenta o serie de dovezi verificabile în mod independent „în zilele următoare”. Cu toate acestea, unii experți sunt convinși că chiar și mutarea banilor de la un bloc timpuriu nu este suficient și Wright nu ar putea să-și demonstreze cazul decât dacă ar fi în măsură să mute o monedă din primul grup de tranzacții bitcoin (cunoscut sub numele de blocul Genesis) sau să semneze un mesaj cu cheia privată din acel bloc.

Spre surprinderea nimănui, Wright a susținut promisiunea de a oferi o dovadă suplimentară, spunând că „nu are curajul” să-și demonstreze cazul și (din nou) să șteargă toate postările anterioare ale blogului său.

Juriul intră, iar Wright nu este aproape sigur că nu este Satoshi Nakamoto

În total, dovezile nu par să fie în favoarea lui Wright. Dar omul însuși nu pare să fie tulburat de situație, afirmând

„Nu vreau bani, nu vreau faimă, nu vreau adorație. Vreau doar să fiu lăsat în pace ... Nu voi mai fi vreodată niciodată pe cameră. ”

Când ajungem la sfârșitul acestei controverse de o săptămână, este aproape sigur că Craig Wright nu este Satoshi Nakamoto. Dar rămân întrebările: cine este Satoshi Nakamoto? Unde este Nakamoto acum? Următorul candidat care pretinde că este el / ei va prezenta un caz mai convingător? Numai timpul va spune.

Imagine prezentată: ulchik74 / Fotografii de depozit
Craig Wright: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Semnătura digitală: Julia Tim / Fotografii de depozit

Craig Wright este omul din spatele Bitcoin?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.