Criptocurrencyul Facebook are guverne zburând

Un cerc în formă de monedă albă pe un fundal violet. În cercul în formă de monedă se află cele trei linii ondulate ale logo-ului Balanță.

Există peste 2.000 de criptocurrențe, jetoane și instrumente blockchain comercializate în mod obișnuit pe mai mult de 250 de platforme din întreaga lume. Unele dintre aceste monede sunt create de persoane pseudonime precum Satoshi Nakamoto, în timp ce altele sunt concepute de prodigii pentru copii, startup-uri, companii mari de tehnologie sau chiar guverne. Aproape niciunul dintre ei nu primește atenție. Până săptămâna trecută, niciun președinte american nu a folosit vreodată cuvântul „Bitcoin”.

Balanta in crestere

Cu toate acestea, atunci când Facebook, după multe speculații și așteptare, și-a anunțat propria criptomonedă, numită Balanță, guvernele au răspuns rapid. În India, politicienii au precizat că „nu este ceva cu care am fost confortabil”, în timp ce senatorul american Sherrod Brown, printre mulți alți colegi de la ambele capete ale spectrului politic, a arătat repede că „nu putem permite Facebook-ului să conducă un noua criptocurrency riscantă dintr-un cont bancar elvețian fără supraveghere. "

Economistul de la Kremlin, Vladislav Ginko, a adăugat că „Balanta Facebook nu va avea altă alternativă decât să se confrunte cu blocarea pe teritoriul Rusiei”, în timp ce eurodeputatul german Markus Ferber a avertizat că Facebook va deveni „o bancă umbră”. În termen de o lună de la înființare, președintele american Donald Trump a avut cântărit critic pe Twitter, deoarece membrii democrați ai Camerei Reprezentanților au propus Legea Keep Big Tech Out of Finance.

În comunitatea criptocurrency însăși, proiectul nu a făcut atâtea valuri. Dar, cu cât guvernele și-au ridicat îngrijorarea, cu atât mai mulți entuziaști ai alternativelor deschise, fără permisiuni, la Balanță au început să ridice sprâncenele. De ce Facebook a reușit să provoace o critică atât de puternică și concisă, când Bitcoin nu a făcut-o? Ar reuși Balanța cu adevărat să facă față unei interdicții generale în SUA și Europa, în timp ce Bitcoin ar rămâne legal? Oare Balanța va reuși la adoptarea pe scară largă acolo unde Bitcoin a eșuat?

Balanta ca o amenintare

Facebook nu este nici prima organizație mare care a lansat propria monedă. JP Morgan Chase și-a anunțat propria criptocurrency în februarie a acestui an, în timp ce circulația de pornire a plății, susținută de Goldman Sachs, a lansat un jeton în septembrie 2018. Concurentul Facebook Telegram a scos 1,7 miliarde USD pentru a-și construi propriul ton TON.

Se pare că, spre deosebire de Bitcoin sau oricare dintre concurenții săi privați, Facebook a lovit rapid un cerc în cercurile de finanțe bine conectate politic. În mod similar cu Bitcoin, aceasta contestă nu numai sistemul bancar, ci hegemonia dolarului american, prin construirea unui sistem decuplat de Rezerva Federală și băncile comerciale. În timp ce Facebook și-a anunțat moneda sa, similar cu Drepturile speciale de tragere ale FMI (SDR), inițial să fie susținută de un coș de monede naționale, nu este legată de niciun ban emis de guvern și poate pluti în mod liber împotriva lor, posibil sprijinită suplimentar de aur. sau imobiliare în viitor.

Înmânarea puterii unui sistem financiar către un conglomerat tehnologic, care ar putea părăsi în orice moment o țară pentru un refugiu fiscal din Caraibe, cu siguranță nu îi încântă pe cei care iau decizii. Mai mult, dacă Facebook își controlează propriile gateway-uri de plată, guvernele își pierd capacitatea de a sancționa compania sau de a o obliga să respecte legile sale locale, fie că este vorba despre protecția vieții private în Canada, asistența la aplicarea legii în Rusia sau discursul de ură în Germania..

De ce Balanta doar ar putea avea succes

Există un sentiment că Facebook va putea convinge un număr semnificativ de oameni să folosească Balanta, spre deosebire de alte criptomonede care există astăzi. Baza largă de utilizatori a Facebook este o indicație. Whatsapp, cel mai utilizat produs al companiei, are peste 1,5 miliarde de utilizatori. Echiparea acestor telefoane de 1,5 miliarde de utilizatori cu un portofel digital convenabil ar putea fi cheia unei „a patra revoluții industriale”.

Dar s-ar putea dovedi, de asemenea, un coșmar distopic tehnocratic. Deși Facebook ar putea să nu ne oprimeze direct, cunoașterea detaliată a obiceiurilor noastre de cumpărare, în plus față de cercurile sociale și interesele personale, va permite unei singure companii să colecteze o cantitate fără precedent de date din fiecare tranzacție..

Banii au efecte de rețea intense. Acceptăm drept plată orice vor accepta colegii noștri ca plăți, cel mai important pentru chirie, transport și hrană. „Zuckbucks” ne-ar putea scăpa mai greu decât rețeaua socială. Dacă Balanta este capabilă să-și păstreze puterea de cumpărare mai bună decât monedele fiat, s-ar putea dovedi irezistibil pentru miliarde de persoane de pe piețele emergente. Facebook, spre deosebire de economiștii de la băncile centrale, nu poate găsi niciun folos în alungarea utilizatorilor cu inflație.

Totuși, calea către adopție va fi foarte dificilă chiar și pentru Facebook. Nicio bancă unică nu este înscrisă ca partener al Balantei, atât Mastercard cât și Visa s-au retras din proiect, reducând promisiunea (deocamdată) a persoanelor care vor putea să urce la bord cu cardul de credit. Și pentru mulți, faptul că Balanța nu este legată unu-la-unu la o monedă familiară prezintă risc - dar există cele cu țări fără o monedă stabilă, care ar fi atrasă de acest aspect..

Poate fi la fel de îndrăzneț ca Bitcoin?

Posibilitatea de a schimba în mod convenabil numerar pentru Balanță va defini probabil sau va sparge succesul acesteia.

Să spunem că un utilizator din Statele Unite cumpără Libra cu un card de credit și transferă Balanta către un membru al familiei în străinătate. Cum se poate încasa Balanta rapid și ieftin? Orice partener local va trebui să respecte aceleași legi locale care interzic alte platforme de plată și remitere, cum ar fi problemele cu plăți Whatsapp. Pentru a convinge schimbătorii de bani locali de pe piața gri să trateze Balanța ca numerarul electronic are propriile riscuri și necesită ca Libra să aibă proprietăți asemănătoare numerarului, cum ar fi un instrument purtător cu tranzacții ireversibile și pseudonime.

Cei care folosesc și pledează pentru utilizarea criptomonedelor precum Bitcoin sunt familiarizați cu aceste probleme și limitări. Bitcoin a reușit să se sustragă multor dezbateri politice, deoarece nu este nimic de făcut în acest sens. Fiecare schimbător este responsabil pentru clienții și tranzacțiile proprii, dar nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru sistemul în ansamblu.

Facebook este doar unul dintre mulți membri ai Fundației Libra din Elveția, dar compania nu a reușit deja să convingă publicul că acesta este un proiect în afara controlului lor. Facebook va fi vizat din punct de vedere politic și economic pentru fiecare transgresiune legală a Balantei și fără voința îndrăzneață a Bitcoin de a ignora legea și finanțele, Libra este doar o altă aplicație Fintech.

Criptocurrencyul Facebook are guverne zburând
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.