Cryptojacking: Ce este și cum mă ocolesc?

O ilustrație a unui laptop și a unui topor.

Termenul „cryptocurrency”, o combinație de „criptografie” și „monedă”, face aluzie la faptul că criptocurrențele sunt o formă de monedă digitală care folosește chei criptografice pentru a identifica deținătorii contului și semnăturile pentru autentificarea tranzacțiilor. Criptomonedele intră în circulație doar prin „exploatare minieră”, un proces care este utilizat atât pentru crearea de noi unități de monedă, cât și pentru a proteja înregistrarea de a schimba.

Procesul de exploatare implică de obicei computere puternice, de înaltă performanță, pe care minerii le folosesc pentru a concura unul cu celălalt pentru a obține recompense. Înainte ca criptomonedele să devină la fel de populare ca și astăzi, a fost posibil să le extragem cu calculatoare obișnuite. Acum, însă, criptomonedele, cum ar fi Bitcoin, sunt de obicei minate în ferme extinse, care prezintă sute de computere care lucrează la unison și în jurul ceasului.

Foto: Wikimedia

Odată cu creșterea imensă a scării, mineritul criptomonedelor a devenit o afacere foarte scumpă, necesitând sume abrupte de capital pentru infrastructura inițială, precum și facturi lunare recurente mari. Acest lucru a determinat hackerii duplicitari să caute soluții sub formă de criptocacking.

Ce este criptojacking?

Simplu vorbind, criptojacking-ul este utilizarea ilicită de dispozitive terțe, cum ar fi laptopuri, tablete sau smartphone-uri pentru a mina în secret criptocurrency, fără cunoștința sau consimțământul proprietarilor de dispozitive. Acest tip de hack rău intenționat fură o parte din resursele computerului dvs. și o dedică rezolvării de puzzle-uri criptografice în numele hackerului.

Ca victimă a criptocacking-ului, veți fi încărcați cu toate costurile, cum ar fi facturile mari de energie electrică și performanța ineficientă a sistemului, fără să obțineți niciuna din recompense. Inutil să spun, este o situație pe care preferați să o evitați.

O mulțime de programe de criptocacking sunt concepute pentru a fi subtile, astfel încât utilizatorii să nu observe că ceva este bine. La urma urmei, nu ne place să avem un control constant al performanței sistemului și să examinăm procesele din tava noastră de sistem. Dacă dispozitivele noastre funcționează mai lent decât de obicei, acuzăm cea mai recentă actualizare software sau indicăm zeci de file deschise pe browserul nostru. Și dacă ventilatorul nostru de răcire se aprinde mai des decât a făcut-o înainte, presupunem doar că dispozitivul nostru trebuie modernizat sau întreținut.

Cu toate acestea, este probabil aceste semne subtile care indică prezența software-ului de criptare.

Cum pot detecta criptojacking-ul?

Dacă simțiți că ați căzut victimă unei scheme de criptocacking, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să verificați utilizarea procesorului.

Pentru utilizatorii de Mac, pur și simplu navigați la Platforma de lansare > Monitor de activitate > Procesor.

Pentru utilizatorii de Windows, deschideți Gestionar de sarcini > procese > Procesor.

Un procesor care funcționează la nivel normal ar trebui să arate așa:

Dacă utilizarea sistemului dvs. este la un procent ridicat, în ciuda utilizării minime a proceselor și aplicațiilor, este posibil să fiți victima unui sistem de criptocacking.

Alte semne de expunere a criptocacking-ului sunt procesoarele supraîncălzite și performanțe constante.

Cum mă pot feri de criptare?

Programele rău intenționate, concepute să acopere criptomonedele miniere pe dispozitivul dvs., s-au răspândit la fel ca orice alt virus sau malware. Prin urmare, pentru a te feri de acestea este necesară respectarea practicilor prudente de securitate.

Pentru început, aceasta înseamnă să vă abțineți de la a face clic pe linkurile din e-mailurile trimise de persoane pe care nu le cunoașteți sau nu aveți încredere. De asemenea, este important să vă mențineți dispozitivele în permanență actualizate (vă recomandăm să activați actualizări automate) și să instalați doar software sau aplicații de pe piețele oficiale.

Există, de asemenea, unele suplimente de browser care pretind că sunt ferite de exploatarea criptomonedelor. Pentru început, browserul Opera are o protecție încorporată care protejează această amenințare, asemănătoare cu anunțurile blocante din paginile web.

Dacă preferați să vă lipiți de Chrome, puteți descărca extensia No Coin, în timp ce utilizatorii Firefox pot utiliza suplimentul NoMiner.

De asemenea, vă recomandăm să utilizați un produs antivirus robust, asigurându-vă că îl actualizați frecvent și rulând o scanare profundă la fiecare câteva săptămâni. Blocatorii de reclame precum uBlock Origin și Adblock Plus oferă și protecție.

Este foarte răspândită criptografia?

Cantitatea de criptomonedă care poate fi extrasă dintr-un singur dispozitiv este mai degrabă minusculă, dar atunci când software-ul criptocacking ajunge la sute de mii de dispozitive, devine foarte profitabil. În plus, aceasta implică un cost zero pentru hacker.

Tocmai de aceea, criptocacking-ul este mult mai comun decât s-ar putea crede. Comisia Federală pentru Comerț avertizează împotriva acesteia, îndemnând utilizatorii să fie atenți la „escrocii care folosesc computerul ca bancomat virtual”. În 2017, Fortuna a declarat criptocacking „următoarea mare amenințare de securitate cibernetică”. Chiar și site-ul oficial al lui Cristiano Ronaldo a căzut victimă criptocackingului, cu un cod dubios, capabil să extragă suprafața Monero în urmă cu câțiva ani.

Creșterea criptelor nu este probabil să dispară magic în curând, iar hackerii ar putea veni cu metode și mai ingenioase pentru a extrage resursele sistemului nostru în beneficiul lor. Cu toate acestea, atâta timp cât rămâi precaut și alert, este cu siguranță posibil să eviți efectele dăunătoare.

Pe flipside, dacă doriți să partajați o parte din resursele dvs. de calcul în exces pentru a ajuta o cauză bună, consultați Donează fila dvs..

Cryptojacking: Ce este și cum mă ocolesc?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.