Cum să creezi un server mic pentru casa ta

O casă formată din servere albastre și un acoperiș albastru deasupra

Serverele sunt doar computere fără ecrane și tastaturi, dar pot fi achiziționate relativ ieftin, comparativ cu costurile de închiriere a unui server privat virtual (VPS) în cloud.

Depozitarea poate deveni rapid costisitoare într-o instanță cloud, dar hard disk-urile cu o capacitate de peste 1 TB costă sub 50 USD.

Având în vedere acest aspect, să ne uităm la modul de construire a unui server de acasă, astfel încât să puteți reduce spațiul de stocare online scump.

Un ghid pas cu pas pentru instalarea unui server de acasă

1. Începeți cu un computer simplu cu un procesor grafic ieftin sau integrat (în cazul în care doriți să afișați câteva statistici sau grafice pe un monitor mai târziu).

2. Conectați computerul la un ecran și tastatură (doar pentru procesul de instalare, în acest fel nu va trebui să aflați cum să instalați Ubuntu prin rețea).

3. Instalați Ubuntu cu cerințele minime și activați ssh și deschideți un port în firewall-ul încorporat. Este destul de important să dezactivați conectarea bazată pe parolă prin ssh și nu este recomandat să faceți portul deschis accesibil internetului general. În schimb, păstrați-vă serverul de acasă în spatele unui firewall fizic precum un router și trimiteți doar porturile pe care doriți să le fie accesibile tuturor.

Instalarea Ubuntu face pași în detaliu

 1. Pregătiți-vă serverul conectând monitor, tastatură, mouse și cablu Ethernet
 2. Pregătiți un Ubuntu Live USB
 3. Introduceți USB Live în server
 4. Porniți serverul și introduceți setările BIOS
 5. Porniți de pe USB Live și instalați Ubuntu pe serverul dvs. (toate datele vor fi șterse)
 6. După instalare, activați shh cu următoarele comenzi:
  Actualizare sudo apt
  sudo apt install ssh
  sudo ufw permite 22
 7. Acum puteți deconecta monitorul, tastatura și mouse-ul și puteți folosi computerul obișnuit
 8. Pentru a afla adresa IP internă a serverului dvs., navigați la router și vedeți lista dispozitivelor conectate
 9. Vă puteți conecta la serverul dvs. cu comanda ssh [email protected]
  Înlocuiți „ubuntu” cu numele de utilizator și adresa IP cu adresa IP a serverului dvs.
 10. Odată conectat, puteți adăuga cheia SSH a computerului pe server și dezactiva conectarea cu numele de utilizator și parola pentru securitatea dvs.
 11. Acum sunteți gata să instalați programe pe computer! Cel mai bine este să începeți să obțineți cele mai recente actualizări:
  Actualizare sudo apt
  upgrade sudo apt

4. După ce ssh este activat, vă puteți conecta la serverul de acasă de la laptop, atât timp cât sunteți în aceeași rețea.

Câteva lucruri nemaipomenite de făcut cu noul tău server de acasă

Următoarele sugestii sunt relativ ușoare dacă sunteți confortabil cu o linie de comandă. Vi se va cere să editați fișierele de configurare, dar nu să vă programați singur.

Găzduiește-ți propriul serviciu Tor .onion

Tabel de evaluări: 1 punct pentru lățimea de bandă, 1 punct pentru puterea de calcul, 1 punct pentru stocare

Câtă putere de calcul pe care o consumi va depinde, desigur, de ceea ce găzduiești, iar cerințele dvs. de lățime de bandă depind de numărul de persoane care vă vizitează site-ul. Dar pentru un site personal simplu, nevoile dvs. nu vor fi foarte mari. Tot ce ai nevoie este codul pentru site-ul tău, un server web (cum ar fi nginx sau apache) și software-ul tor.

Găzduiește un serviciu de chat

Tabel de evaluări: 1 punct pentru lățimea de bandă, 1 punct pentru puterea de calcul, 1 punct pentru stocare

Un serviciu de chat precum ejabberd este ușor de instalat, dar poate fi obositor de configurat. Din păcate, există și mai puține persoane care folosesc Jabber / XMPP în timp ce oamenii migrează către platformele mobile centralizate, în ciuda caracteristicii excelente de criptare a OTR.

Executați un nod Tor

Tabel de evaluări: 2 puncte pentru lățimea de bandă, 3 puncte pentru puterea de calcul, 1 punct pentru stocare

Instalarea și configurarea unui nod tor este printre cele mai simple lucruri pe care le puteți face și este un serviciu excelent pentru confidențialitate. Atenție, însă, dacă locația serviciului tău ascuns trebuie să fie într-adevăr secret, nu rulați un releu și un serviciu ascuns în același timp.

Dacă vă aflați într-o conexiune rezidențială, este posibil să nu doriți să rulați un nod de ieșire, deoarece acest lucru ar putea face să pară ca și cum alte persoane folosesc conexiunea dvs. de internet pentru lucruri nefaste. Dacă sunteți într-o țară în care puteți fi făcut responsabil pentru ceea ce fac alții pe IP-ul dvs., nu trebuie decât să setați un releu.

Rulează un nod Bitcoin

Tabel de evaluări: 3 puncte pentru lățimea de bandă, 3 puncte pentru puterea de calcul, 3 puncte pentru stocare

Micul server de acasă va avea probabil nevoie de o extensie de stocare pentru a rula Bitcoin, care a ajuns la 170 GB și va crește la aproximativ 40-80 GB pe an (poate chiar mai mult, dacă comunitatea poate ajunge vreodată la un consens asupra creșterii dimensiunii blocului).

Rularea unui nod Bitcoin este o idee excelentă dacă încercați să verificați integritatea rețelei pentru dvs., de exemplu, dacă primiți plăți Bitcoin în mod regulat sau dacă investiți în ea. În caz contrar, rularea unui nod complet poate fi doar contribuția ta mică la descentralizarea infrastructurii financiare de mâine. Bravo, tu!

Rulați un nod fulger

Spre deosebire de rularea unui nod Tor sau Bitcoin, un nod Lightning este în principal pentru tine. Nu îl puteți folosi în acest moment pentru mult, dar promisiunea tranzacțiilor Bitcoin instantanee și cu costuri reduse este, fără îndoială, intrigant. Pentru a rula un nod fulger, va trebui, de asemenea, să rulați un nod Bitcoin, deși puteți reduce cerințele de lățime de bandă, fără a transmite blocuri sau tranzacții.

Rulează propriile servere pentru a descentraliza web

Internetul devine din ce în ce mai centralizat pe măsură ce aplicațiile și datele sunt împinse în cloud. Cu doar o duzină de furnizori de cloud mari din întreaga lume, ei sunt mai capabili ca niciodată să ne spioneze și chiar ne refuză accesul la e-mail, date sau comunicări..

Prin refacerea datelor în casele noastre, ne putem retrage drepturile de la cei care controlează confidențialitatea.

Cum să creezi un server mic pentru casa ta
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.