Cum să utilizați portofelele multisemnature Bitcoin

Portofelele multisig Bitcoin și modul de utilizare a acestora

În general, Bitcoin poate fi cheltuit doar de către proprietarul său, identificat prin hash-ul cheii sale publice, de exemplu, adresa lor Bitcoin. Protocolul Bitcoin permite diferite tipuri de reguli pentru a defini cu exactitate ce chei criptografice pot avea controlul asupra unui cont.

Cele mai populare tipuri de conturi Bitcoin ne-standard sunt conturile multisemnature (multisig). Aceste adrese, care încep cu 3 în loc de 1, au existat abia începând cu 2012 - la trei ani de la înființarea Bitcoin.

Funcționalitatea de bază a unui portofel cu mai multe semnături

Când creați un portofel multisig, puteți defini câte semnături ar trebui să fie în total și câte dintre ele ar trebui să fie necesare pentru a face o tranzacție.

Cel mai des creat tip de portofel este un portofel 2 din 3, ceea ce înseamnă că există un total de trei semnături, dintre care două sunt necesare pentru a semna o tranzacție.

În practică, funcționalitatea este similară conturilor bancare care necesită mai mulți semnatari. Dar, deoarece Blockchain-ul este construit nu pe încredere, ci pe criptografie și consens, este imposibil de înșelat și niciun partid central nu îți poate confida în mod arbitrar fondurile.

Iată de 4 ori când portofelele multisemnature 2 din 3 ar putea fi utile:

Cum se utilizează portofele multisig ca autentificare cu doi factori

1. Cum se utilizează portofele multisig ca autentificare cu doi factori

Autentificarea în doi factori (2FA) nu este comună pentru portofelele Bitcoin, dar recomandată foarte mult pentru conturile online precum e-mailul sau stocarea în cloud. Cu un portofel multisig, autentificarea în doi factori poate deveni posibilă și pentru portofelele Bitcoin.

Înființat:

 • Portofel 1: Calculatorul dvs. (fără backup)
 • Portofel 2: Serviciul online 2FA
 • Portofel 3: Portofel de hârtie în seif

Cum să o facă:

De fiecare dată când inițiați o tranzacție pe computer sau telefon, tranzacția trebuie să fie semnată de serviciul online. Înainte de a vă deconecta la tranzacția dvs., vă vor solicita să introduceți un cod de autentificare cu doi factori.

Un telefon 2FA ar putea fi generat pe telefonul dvs., să vă fie trimis prin mesaj text sau chiar provine de la un dispozitiv hardware. De asemenea, pot impune limite de tranzacție pe contul dvs. sau pot necesita niveluri diferite de autentificare pentru transferuri diferite.

neajunsuri:

Dacă serviciul 2FA se deconectează sau devine DDoSed, fondurile dvs. nu vor fi disponibile până când veți găsi portofelul de hârtie în siguranță. Dacă cineva are atât dispozitivul dvs. cât și accesul la portofelul dvs. de hârtie, pot evita serviciul 2FA complet.

Cum se utilizează portofele multisig pentru o mai bună securitate

2. Cum se utilizează portofele multisig pentru o mai bună securitate

Dacă vă temeți că computerul sau smartphone-ul dvs. ar putea fi hacked, puteți utiliza un portofel multisig 2 din 3 pentru a vă crește securitatea.

Înființat:

 • Portofel 1: Portofel mobil pe telefonul dvs. (fără backup)
 • Portofel 2: Portofel pe computer (fără backup)
 • Portofel 3: Portofel de hârtie în locație separată

Notă: Nu realizăm copii de rezervă ale portofelelor, deoarece nu dorim să ne facem griji pentru ca acestea să fie compromise în acest fel.

Cum să o facă:

De fiecare dată când doriți să efectuați o tranzacție, trebuie să inițiați tranzacția cu un singur dispozitiv (de exemplu, scanând un cod QR pe ​​telefon), apoi revizuiți și confirmați tranzacția pe celălalt dispozitiv..

Nu este posibil să efectuați o tranzacție cu un singur dispozitiv, așa că, dacă telefonul sau computerul dvs. este hacked, nu vă veți pierde bitcoinsul. Dacă pierdeți sau rupeți computerul sau telefonul, vă puteți recupera monedele cu portofelul de hârtie și celălalt portofel pe care îl mai aveți. Dacă portofelul de hârtie este furat, hoțul nu va avea acces la monedele dvs. (din cauza cerinței multisig).

neajunsuri:

Dacă atât computerul, cât și telefonul se întrerup în același timp, vă pierdeți Bitcoins. Puteți să vă pregătiți pentru acest lucru creând copii de rezervă ale portofelelor digitale, caz în care trebuie să fiți atenți la modul în care le faceți backup. Puneți două semințe de rezervă doar în același loc, dacă sunteți siguri că sunt în siguranță!

Cum să utilizați portofele multisig ca serviciu de escrow

3. Cum se utilizează portofele multisig ca serviciu de escrow

Imaginează-ți că Alice vrea să cumpere chestii de la Bob de pe internet, dar ea nu l-a mai întâlnit niciodată pe Bob și nu este sigură dacă poate avea încredere în el. Alice nu vrea să trimită mai întâi banii, iar Bob nu vrea mai întâi să trimită mărfurile. Pentru a rezolva problema și pentru a permite comerțului Alice și Bob, ei pot crea un portofel multisig cu o escrow terță parte, Emma.

Înființat:

 • Portofel 1: Alice pe telefonul sau computerul ei (cu backup)
 • Portofel 2: Bob pe telefonul sau computerul său (cu backup)
 • Portofel 3: Emma pe telefonul sau computerul ei (cu backup)

Cum să o facă:

Emma ar putea fi o persoană sau o companie. Alice și Bob nu trebuie să aibă încredere în Emma cu banii sau bunurile lor, dar trebuie să aibă încredere în ea pentru a nu se ciocni cu alți participanți. Toți trei creează un portofel multisig 2 din 3, iar Alice își trimite fondurile pe adresa recent creată.

Bob poate vedea acum că Alice a făcut plata. Nu mai poate lua banii înapoi după ce mărfurile au fost expediate, deoarece are doar una dintre cele trei semnături necesare.

După ce Bob a expediat marfa și au ajuns împreună cu Alice, Alice și Bob pot trimite banii către Bob. Dacă totul merge bine, semnătura Emma nu este deloc necesară, întrucât semnăturile lui Alice și Bob sunt suficiente pentru a finaliza tranzacția. Un portofel multisig 2 din 3 face ca Emma să ofere acel serviciu foarte ușor și ieftin (spre deosebire de soluțiile tradiționale, bazate pe escrow).

Doar dacă ceva nu merge bine, Emma va intra și va face o judecată. Ea poate alege să se alăture unuia dintre părți sau să împartă fondurile în acord cu una dintre participanți. Emma nu poate lua singură banii, deoarece solicită semnătura lui Bob sau Alice pentru a face vreun transfer.

neajunsuri:

Serviciile de escrow sunt benefice în situațiile în care participanții nu pot avea încredere unul în celălalt, ca atunci când toți participanții sunt anonimi. Cu toate acestea, nu este ușor să ne asigurăm că Alice și Emma nu se ciocnesc între ele sau chiar cu aceeași persoană. Alice sau Bob ar mai putea încerca să-l mituiască pe Emma.

Cum să asigurați fondurile companiei cu portofele multisig

4. Cum să asigurați fondurile companiei cu portofele multisig

O companie care operează pe Bitcoin poate să-și asume greu fondurile într-un portofel tradițional cu o singură semnătură. Cine ar trebui să aibă cheile portofelului și cine ar trebui să pregătească plățile?

Dacă cheile sunt replicate prea des între diverși semnatari autorizați, există riscul ca cheile să fie hackate sau furate. Dacă prea puțini oameni au acces la fonduri, acestea ar putea deveni inaccesibile în urma unui accident.

Înființat:

 • Portofel 1: CEO (fără backup)
 • Portofel 2: Contabilul (fără backup)
 • Portofel 3: Portofel de hârtie într-un seif ținut de bord

Cum să o facă:

În această configurare, nici CEO-ul, nici contabilul nu pot fugi cu banii companiei. Contabilul poate totuși pregăti, semna și transmite plățile către CEO, care le confirmă prin adăugarea semnăturii lor. Dacă contabilul sau CEO-ul dispare sau își pierde dispozitivul, pot recăpăta accesul la fondurile companiei, explicându-se consiliului pentru a obține portofelul de hârtie.

neajunsuri:

CEO-ul și contabilul pot încă să se ciocnească între ei și să fugă cu fondurile companiei. Dar dacă nu, ar fi bine să evite să folosească aceeași mașină sau avion. Dacă ambele chei sunt distruse sau devin accesibile pentru terți, fondurile au dispărut.

De ce nu se folosesc mai mult portofelele multisignature?

Portofelele multisig sunt relativ scumpe și puține portofele au funcționalitatea. Deoarece fiecare tranzacție conține mai multe semnături, acestea sunt de asemenea mult mai costisitoare pentru a fi stocate pe Blockchain, ceea ce face ca setările multisig să fie mai puțin atractive în viața ta de zi cu zi.

De asemenea, Bitcoin nu este încă utilizat destul de mult în situațiile care justifică cu adevărat un portofel multisig, cum ar fi comerțul internațional sau fondurile de criptomonede care necesită escrow sau au nevoie de o configurație distribuită și sigură.

Noul format de tranzacție al Bitcoin, cunoscut sub numele de „Segwit”, gestionează diferit datele semnăturii pentru a permite multisiguri mai ieftine, dar puține portofele îl acceptă încă.

Cu toate acestea, puteți utiliza Portofelul Electrum pentru a utiliza tranzacții Segwit cu costuri reduse multisignature.

Cum să utilizați portofelele multisemnature Bitcoin
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.