De ce Facebook este instrumentul de alegere pentru manipularea guvernului

Un profil al unei persoane care strigă.

Ordinea globală pentru dezinformare, un nou studiu realizat de Oxford Internet Institute, confirmă cele mai grave temeri ale noastre de utilizarea guvernelor de social media pentru a influența oamenii lor.

„Dovezile campaniilor organizate de manipulare a social media au avut loc în 70 de țări, până la 48 de țări în 2018 și 28 de țări în 2017”, se arată în studiu. „În fiecare țară, există cel puțin un partid politic sau o agenție guvernamentală care utilizează social media pentru a modela atitudinile publice pe plan intern.”

Mediul social a fost cooptat în mod eficient de regimurile autoritare din 26 de țări. „Trupele cibernetice”, sub formă de roboți sau grupuri de troli, sunt unul dintre un număr din ce în ce mai mare de instrumente utilizate pentru a promova narațiuni specifice, a reprima drepturile omului și a smulge public adversarii politici..

Și aceste operațiuni nu se limitează doar la audiențe interne. Raportul a constatat că șapte țări - Arabia Saudită, Iran, India, Pakistan, China, Rusia și Venezuela - au încercat în mod activ să folosească elemente de calcul ale algoritmilor de social media (viralitate, hashtags și ghemuire continuă) pentru a promova dezinformarea la scară globală de asemenea.

Și Facebook domină în această sferă. "În ciuda faptului că există mai multe platforme de rețea socială ca niciodată, Facebook rămâne platforma aleasă pentru manipularea social media", se arată în raport.

Cele mai frecvente metode de influențare a opiniei se află în aceste categorii largi:

  • Crearea dezinformării sau a mijloacelor manipulate
  • Raportarea în masă a conținutului sau a conturilor
  • Strategii bazate pe date
  • Trolling, doxing sau hărțuire
  • Amplificare de conținut și media online

Utilizatorii Facebook sunt ținte vulnerabile

Nu sunt mândru de faptul că nu mă pot împiedica să mai folosesc Facebook și alte platforme sociale. Dar justificarea pe care mi-o dau este că urmăresc aproape exclusiv publicații de încredere, legitime, inclusiv o mulțime de regionale și de nișă și mă bazez pe social media pentru a servi drept motor de conținut.

Deși am suficient de multă experiență pentru a putea înțelege diferența dintre un site credibil și conturile bot-urilor, care pompează cu entuziasm știrile false, mulți utilizatori noi pe internet nu sunt.

În Nigeria, Indonezia și India, de exemplu, mulți internauți cred că Facebook este internetul. Acest lucru sugerează că se bazează foarte mult, dacă nu exclusiv, pe Facebook ca sursă de știri, comunicare cu prietenii și familia, jocuri și alte forme de consum de conținut..

Nu este de mirare, atunci, că oamenii au încredere în tot ceea ce este distribuit pe rețelele de socializare. Având în vedere modul în care Facebook, istoric, a făcut puțin până la nimic pentru a preveni dezinformarea înseamnă că trăim în vremuri în care adevărul poate fi ușor manipulat.

Ce fac companiile de socializare despre fake news?

Cu siguranță, companiile de socializare au întreprins unele măsuri pentru combaterea armatelor de troll. În aprilie, a publicat o declarație în care a detaliat modul în care a eliminat „comportamentul și spam-ul coordonat autentic din India și Pakistan”.

În ultimele luni, Twitter a eliminat mii de conturi din Egipt, S.U.A., China, Spania și Ecuador pentru amplificarea mesajelor de la guverne sau partide politice.

Măsurile largi pe care Facebook le-a anunțat includ reducerea expunerii la Feed News a postărilor grupurilor care oferă în mod repetat dezinformare și postări din publicații de calitate scăzută. De asemenea, a îmbunătățit programul de verificare a faptelor și a introdus indicatori în Messenger pentru a ajuta utilizatorii să evalueze fiabilitatea informațiilor pe care le primesc.

Și așa cum a scris Buzzfeed News în 2017, WhatsApp este „vectorul principal pentru răspândirea dezinformării” în India. Rolul aplicației de mesagerie în criza de știri false a fost examinat intens și anul acesta compania a anunțat că limitează transmiterea la cinci ori pe mesaj.

Fii foarte frică

Cei dintre noi care stăm în Occident ar putea să nu ne gândim prea mult la studiul Oxford Internet Institute. Propaganda a existat secole la urma urmei și întotdeauna vor exista zvonuri și dezinformări care zboară în jur. Deși, în trecut, aceasta ar fi fost opera șoptitorilor instanțelor, unii ar putea susține că sunt doar instrumentele care s-au schimbat în timpurile moderne.

Dar acesta este echivalentul îngropării capului în nisip. Campaniile de propagandă organizate exclusiv pe social media au contribuit la genocid. Activistii digitali au fost vizati de armate troll, rapiti si torturati.

Internetul nu poate fi deturnat de interesele vestite ale câtorva. Având în vedere circumstanțele actuale, viitorul său ca mijloc de comunicare deschisă și de schimb de cunoștințe este în pericol grav. Dacă nu facem ceva pentru a prelua controlul, acesta nu poate servi umanității așa cum au avut în vedere fondatorii inițiali.

De ce Facebook este instrumentul de alegere pentru manipularea guvernului
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.