Dispozitivele dvs. vă evaluează. Comportați în consecință.

O ilustrare a unui metru. Degetele de sus într-un capăt, degetele mari pe celălalt.

Probabil că ați văzut „Nosedive”, infamul episod Black Mirror înfățișând o lume în care oamenii obișnuiți își evaluează reciproc pe baza interacțiunilor lor sociale. În cadrul spectacolului popular - care vizează natura omniprezentă a tehnologiei din viața noastră și pictează o imagine distopică a viitorului - aceste evaluări se alimentează într-un algoritm cuprinzător, calculând scoruri individuale de credit social care determină statutul socioeconomic..

În această lume fictivă, faptul că un scor scăzut vă împiedică să treceți la viața de zi cu zi. Nu puteți închiria o mașină, rezerva un hotel sau nu puteți plăti zboruri.

Însă această poveste atinge în mod alarmant de aproape acasă pentru cei supuși sistemului de credit social în evoluție din China. Creat pentru a reproduce modelul occidental al scorurilor de credit financiar, sistemul chinez funcționează într-o manieră similară, cu excepția faptului că răsplătește un comportament bun (și pedepsește rău), dincolo de rambursările la timp ale datoriilor.

Este ușor să admonestăm un stat pentru că exercită o influență de dimensiuni mari asupra comportamentului cetățenilor săi. Dar asta ar lipsi un punct cheie. Forța mai largă care face posibil acest model unic de credit social în primul rând este proliferarea de scanere faciale, dispozitive digitale, algoritmi de învățare automată și modele de date mari. Ei sunt aici pentru a rămâne și a deveni mai inteligenți în timp.

Supravegherea este o forță întunecată și misterioasă

Tehnologia are capacitatea de a ne transforma fundamental contractele sociale și ar putea, poate, să conducă la o eliminare a statului națiune în forma sa actuală.

Dacă citiți acest lucru, este posibil să nu sunteți pasionat de supraveghere. Îți prețuiești confidențialitatea și, mai degrabă, guvernul nu știe ce faci 24/7. Dar asta pentru că avem posibilitatea de a alege (unii dintre noi, cel puțin) de a trăi într-o lume în care drepturile noastre, într-o oarecare măsură, sunt respectate..

Cum s-ar schimba comportamentul nostru dacă am trăi în interiorul unui panopticon? Născut din scrierile filosofului britanic Jeremy Bentham, un panopticon se referă la o clădire cu un turn de observare în centrul unui cerc de celule din închisoare.

Se presupune că un panopticon va conduce acasă percepția că acțiunile dvs. ar putea fi monitorizate în orice moment. Fiecare deținut care privește din celula închisorii este capabil să vadă turnul central de observație. Nu există nicio modalitate de a ști în mod sigur dacă un paznic îi privește în același moment, dar nu există niciun fel de a evita acest lucru.

Bentham credea în ideea că puterea ar trebui să fie vizibilă, dar întunecată și misterioasă. El a susținut că relația unei persoane cu societatea depindea de ea: prin supraveghere, am fi nevoiți să ne conformăm normelor societale în ceea ce privește etica, morala și atitudinea față de muncă..

Creditele sociale sunt deja aici

Bentham a murit la începutul secolului 19, dar munca și ideile sale continuă. Deși panopticon-ul ca model de aplicare a comportamentului nu a scăpat cu adevărat, putem cu siguranță să argumentăm că sunt doar instrumentele diferite.

Să luăm, de exemplu, evaluările Uber. Compania a confirmat la începutul acestui an că va începe să interzică călăreții cu rating scăzut. Șoferii cu rating scăzut au repercusiuni similare: nu pot conduce pentru Uber Black în unele state și ar putea primi mai puține solicitări de plimbare.

Mesajul de aici este simplu, dar direct: Fii politicos, prietenos sau te taie. Dacă acesta nu este controlul comportamentului, nu știu ce este.

Și acest lucru este departe de singura manifestare a tehnologiei care ne modifică alegerile pentru stilul de viață. Companiile de asigurare își doresc datele dvs. Fitbit, astfel încât să poată verifica cât de sănătos sunteți și, eventual, să vă ajusteze primele. Periuțele de dinți inteligente transmit date înapoi furnizorului dvs. stomatologic, așa că dacă nu vă spălați dinții suficient de mult, pregătiți-vă să tusezi mai mulți bani.

Ne-am bazat și pe aceste modele. Ați cumpăra vreodată un produs de la un vânzător eBay cu un rating scăzut? Cât de des citiți recenziile online înainte de a încerca un nou serviciu?

Desigur, fiecare dintre aceste exemple reflectă doar o mică suprafață de monitorizare, nu și atacul larg pe care îl are un sistem de credit social administrat de guvern. Dar această restricție aparent există, în cea mai mare parte, pentru că companiile tehnologice funcționează în limitele lor de activitate. Dacă toate aceste puncte de date ar fi sudate împreună, ar putea alimenta un sistem de monitorizare la fel de larg.

Este o problemă morală. Dependența noastră de tehnologie și punctele de date pe care suntem dispuși să le oferim fac ca algoritmii să fie mai inteligenți și companiile tehnologice mai bogate. Deși este ușor să ne plângem de lipsa de confidențialitate, certitudinea este că tehnologia ne va servi mai bine doar atunci când știe mai multe despre noi. Este un ciclu virtuos sau vicios, în funcție de modul în care îl privești.

Există și un termen pentru el: capitalismul de supraveghere, creat de Shoshana Zuboff de la Harvard Business School.

Confidențialitatea este o pierdere inevitabilă a tehnologiei?

Pe măsură ce sistemele de credit social proliferează în întreaga societate, la ce folosește statul? Forțele centralizate pentru menținerea libertății și garantarea drepturilor fundamentale sunt esențiale pentru societăți - sau nu? Dacă știm că dispozitivele din buzunarele noastre sunt capabile să înregistreze acțiuni de zi cu zi, nu asta ar duce automat la schimbări de comportament?

Anarhismul este următoarea mișcare socială importantă? Este cu siguranță posibil, în opinia profesorului Andreas Wittel, care susține că „tehnologiile digitale ar putea deschide noi posibilități pentru formele pe scară largă ale organizației anarhiste.”

Mulți dintre noi suntem conștienți de riscurile de confidențialitate asociate tehnologiei. Cu toate acestea, rugăm Alexa să ne cumpere lucruri și Siri să verifice rutele de conducere. Ne jucăm muzica pe Spotify, comandăm mâncarea prin Uber Eats și ne împărțim cecurile prin Venmo.

Tehnologia este aici pentru a rămâne, iar problemele de confidențialitate nu o vor șterge de pe hartă. Întrebarea cu care ar trebui să ne înțelegem este dacă va continua să ne servească sau va fi în cele din urmă invers?

Dispozitivele dvs. vă evaluează. Comportați în consecință.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.