Jocul telefoanelor: WhatsApp vs Telegram vs criptare

cel mai bun mesager

** ACTUALIZAT PENTRU 2017 **

În acest articol, ExpressVPN se concentrează pe WhatsApp și Telegram. Dacă doriți să vedeți cum se compară alte aplicații de chat, faceți clic aici pentru cel mai bun rest.

WhatsApp are acum o bază de utilizatori de peste un miliard, dar Telegram este rapid. În februarie 2016, Telegram a susținut că peste 350.000 de utilizatori s-au înscris în fiecare zi, pe lângă cele 100 de milioane de utilizatori activi zilnici existenți.

Telegram se confruntă cu multe critici pentru că nu a fost complet criptat implicit. Dar a fost prima aplicație de mesagerie pe piața de masă care a oferit orice criptare și, ca atare, a fost adesea denumită „aplicația de chat criptată” din media. Este un pseudonim care pare să fi blocat și unul care ar putea chiar să-l ajute să obțină aprobări de la organizații precum ISIS, grupul terorist de renume.

WhatsApp a anunțat că va trece la chat-urile criptate complet în sfârșit în septembrie 2014, dar a lansat funcția doar în aprilie 2016. De atunci, asistenții săi de PR au depus mult efort pentru a revendica titlul aplicației de chat criptat..

Începuturile Telegramului

În spatele Telegramului stau frații Nikolai și Pavel Durov, exiliați miliardari ruși, renumiți anterior pentru clona de Facebook Vkontakte (acum VK). Pavel Durov a trebuit să părăsească Vkontakte în 2014, pentru o dispută privind predarea datelor utilizatorilor protestatarilor ucraineni. În consecință, frații au părăsit Rusia spre Berlin, unde au fondat Telegram.

Începuturile WhatsApp

Brian Acton și Jan Koum au fondat WhatsApp în 2009 pentru a publica actualizări rapide de stare, similare cu cele de pe Facebook. Dar funcția de mesagerie încorporată în versiunea 2 a sporit numărul utilizatorilor și a făcut ca aplicația să aibă un succes uriaș.

În februarie 2014, Facebook a cumpărat WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari, iar acum Facebook vrea să-l integreze în viziunea sa pe internet.org (exonerare: ExpressVPN acceptă OpenMedia, o organizație critică pentru internet.org).

Mesagerii sunt construiți pe efecte de rețea – ceea ce înseamnă că o platformă de mesagerie este valoroasă nu este cât de mare, sigură sau bogată în funcții este această platformă, ci mai degrabă la cât de mulți oameni pot fi accesați cu aceasta Dar aceste efecte de rețea sunt fragile, deoarece este foarte ușor și ieftin pentru un utilizator să schimbe serviciile de mesagerie. Și deși utilizatorii pot avea cu ușurință mai mulți mesageri instalați unul lângă altul, mulți utilizatori preferă să nu o facă. Așadar, o platformă ar putea să nu-l depășească cu ușurință pe altul, ci și să-l facă complet inutil.

Ca atare, „războiul mesagerilor” (care include și alți giganți precum WeChat, Kakao și Line) este foarte real. WhatsApp chiar merge până la blocarea tuturor linkurilor către mesagerul Telegram din platforma sa.

telegramă-vs-whatsappMesaje primite. Revizuirea lui ExpressVPN va provoca rușine, rușine, rușine?

Bătălia dintre WhatsApp și Telegram

ExpressVPN a pus ambii mesageri la test, astfel încât să puteți fi mai informat în alegerea favoritului.

Să începem cu cea mai mare categorie:

Care are o criptare mai bună a mesajelor?

Telegram folosește un protocol auto-dezvoltat, numit MProto. Telegram a fost puternic criticat pentru crearea propriului său standard, mai degrabă decât pentru a folosi altceva. MProto nu este complet nou, însă (folosește standardele AES și RSA), iar OpenWhisper Systems (standardul WhatsApp a fost încorporat) este de asemenea o nouă dezvoltare.

ExpressVPN nu este un criptograf, dar se pare că protocolul MProto încă nu a fost spart. De asemenea, este de tip open-source, ca toate aplicațiile Telegram, astfel încât oricine este liber să încerce să-l distrugă. De fapt, Telegram a oferit în mod repetat sume mari (actuala este de 200.000 USD în Bitcoin) oricui poate încălca cu succes standardul, deși Moxie Marlinspike, creatorul OpenWhisper Systems, a numit premiul „rigged” în blogul său.

Cu siguranță, criptarea lui Telegram este foarte rapidă și eficientă, iar mesajele criptate pot fi trimise atunci când toate celelalte aplicații eșuează din cauza conexiunilor de internet lente. De asemenea, Telegram schimbă tastele în fiecare săptămână sau după 100 de mesaje, pentru a oferi secretul perfect perfect. Secretul perfect perfect asigură că, dacă telefonul tău ar fi fost hackat și cheile de criptare furate, mesajele șterse nu ar putea fi decriptate.

Marea diferență nu constă în ce protocoale de criptare sunt utilizate, ci în modul în care sunt aplicate. WhatsApp criptează automat toate mesajele dvs. și nu există nicio opțiune pentru a trimite un mesaj necriptat. Aceasta este o diferență uriașă în comparație cu criptarea Telegram, unde trebuie să selectați „Chat secret” pentru a iniția o conversație sigură. Mulți oameni nu fac acest lucru, fie pentru că este un pas suplimentar, fie pentru că nu înțeleg necesitatea.

Fără criptare, chaturile sunt vulnerabile la interceptare și supraveghere, cu atât mai mult în Telegram, unde mesajele sunt stocate până când le ștergeți. WhatsApp, în schimb, nu stochează mesaje; le transmite numai pe dispozitiv. Chiar și chaturile de grup sunt criptate în WhatsApp.

Actualizare backdoor WhatsApp:

În ianuarie 2017, The Guardian a raportat un backdoor în designul WhatsApp. WhatsApp și-a proiectat mecanismul de criptare într-un mod care face schimbările cheie fără probleme. Cu toate acestea, configurarea permite serverelor WhatsApp sau oricărei persoane care le controlează, să citească mesajele dvs. solicitând re-criptarea mesajelor dvs. cu o cheie diferită deținută de atacator. Această lacună funcționează doar pentru mesajele care urmează să fie livrate și nu funcționează pentru mesajele transmise în trecut.

Pentru a vă asigura că nimeni nu se uită pe mesajele WhatsApp, accesați Setări -> Cont -> Securizați și activați „Afișați notificări de securitate”. Aceasta vă va trimite o notificare în cazul în care cheile contactului dvs. s-ar schimba, ceea ce ar putea fi un semn că terții utilizează propria cheie pentru a vă citi mesajele. Dacă primiți o notificare în care se spune că cheia s-a schimbat, nu mai discutați până când ați verificat din nou cheia publică a contactului intenționat.

Un astfel de atac este, teoretic, posibil și în Telegram, deși nu în chat-urile active. În Telegram, fiecare chat are propria sa cheie. Acest lucru este excelent în teorie, deoarece permite crearea de linii sigure individuale între dispozitivele de încredere, dar nu funcționează bine în practică. De fiecare dată când începeți un nou chat secret, trebuie să verificați din nou identitatea celuilalt.

Verdict: În ciuda istoriei recente din spate, este încă un câștig pentru WhatsApp

WhatsApp-criptare

Noțiuni introductive: Care are un proces de înregistrare mai bun?

Pentru WhatsApp, vă puteți înscrie doar printr-o aplicație de telefon mobil, în timp ce Telegram vă permite să vă înscrieți oriunde, chiar și cu aplicația sa web.

Dar atât Telegram, cât și WhatsApp folosesc numărul de telefon pentru autentificare. La început, acest lucru este convenabil, dar lasă serioase probleme de securitate. Un hacker ar putea prelua contul dvs. prin redirecționarea mesajelor text către numărul propriu al hackerului, fie păcălind furnizorul de telefonie mobilă, fie chiar ciudând cu acesta. Acesta din urmă se preocupă în special dacă adversarul tău este guvernul tău local.

Pentru WhatsApp criptat, acest lucru va permite hackerilor să vă răspundă, dar cu Telegram, cineva ar putea avea acces la toate chaturile dvs. necriptate și chaturile de grup..

Deși WhatsApp are o criptare superioară, Telegram are opțiunea de a seta o parolă secundară, care este efectiv autentificarea cu doi factori. Un hacker va avea nevoie nu numai de acces la numărul dvs. de telefon, ci și de o parolă pentru a vă contacta.

Acordarea utilizatorilor nicio altă opțiune decât înregistrarea cu un număr nu este o bună practică. Numerele de telefon pot fi conectate cu ușurință la o identitate prin locație și multe țări necesită să afișați un ID atunci când cumpărați cartele SIM.

Verdict: A desena

Joc-de-telefoane

Cum se îmbunătățește procesul de înscriere

Atât Telegram, cât și WhatsApp ar trebui să vă permită să vă înscrieți la serviciile lor prin intermediul altor identificatori, cum ar fi nume de utilizator sau adrese de e-mail. WhatsApp are nevoie de o soluție de parolă secundară și atât WhatsApp, cât și Telegram ar trebui să o facă obligatorie.

Care are cele mai bune opțiuni de descărcare?

Aplicațiile Telegram sunt toate open-source, ceea ce înseamnă că le poți construi singur, în loc să le descarci din magazinele de aplicații. Puteți modifica aplicațiile, iar cercetătorii pot căuta prin ele pentru a găsi erori în implementarea funcțiilor de securitate. Puteți construi, de asemenea, o integrare Telegram pentru propria aplicație, ceea ce o face mai accesibilă pentru persoanele care nu au acces la magazinele de aplicații oficiale (de exemplu, dacă țara lor le blochează), dar înseamnă, de asemenea, o susceptibilitate la versiunile retrocedate sau răuvoitoare.

Open-source este destul de minunat, iar Telegram impresionează în continuare cu gama largă de platforme acceptate. Există obișnuințele precum iOS, Android și Windows Phone, dar există și aplicații de browser pentru Firefox și Chrome OS, un plugin Pidgin, aplicații pentru desktop și chiar o interfață pentru linia de comandă! Totuși, din păcate, aplicațiile Windows și Linux sunt doar versiuni înfășurate ale aplicației browserului (Webogram), care nu acceptă criptarea end-to-end.

WhatsApp are și aplicații Windows și Mac, dar se concentrează în principal pe telefoanele mobile, unde acceptă sisteme mai vechi precum Symbian sau BlackBerry. WhatsApp este mult mai restrictiv și a închis în trecut implementări independente, cum ar fi un plugin Pidgin.

Verdict: Telegram câștigă

telegramă-criptare

Ceea ce este cel mai puțin intruziv?

WhatsApp necesită acces la întreaga carte de adrese pentru a funcționa; ceva pe care ExpressVPN îl consideră ca fiind extrem de invaziv. Fără acest acces, WhatsApp este practic inutil.

Pe Telegram, puteți începe să discutați fără să oferiți aplicației accesul la contactele dvs. De asemenea, nu trebuie să înmânați numărul dvs. de telefon cu nimeni cu care doriți să discutați. În schimb, puteți să setați un nume de utilizator și să le transmiteți în schimb. Aceasta este o caracteristică destul de grozavă și confidențială.

Verdict: Telegram câștigă

telegramă-criptare

Cum să faci chat-ul mai bine

Un mesager nu ar trebui să vă ceară să încărcați întreaga carte de adrese doar pentru a începe și nu trebuie să dați un număr de telefon pentru ca oamenii să vă poată contacta..

Care oferă cele mai bune funcții de chat de grup?

După cum am menționat, chaturile de grup sunt criptate în WhatsApp și puteți crea grupuri cu până la 256 de membri. Este destul de uimitor, deși, cu mulți oameni din grup, probabil puteți presupune că nu mai este privat.

Chat-urile de grup Telegram sunt necriptate, dar mai au câteva funcții. Puteți crea chiar și supergrupuri cu mii de participanți. În aceste supergrupuri, puteți seta mesaje și crea URL-uri de invitație care pot fi postate pe site-ul dvs. web sau trimise într-un e-mail. Puteți adăuga, de asemenea, robotele infame Telegram grupurilor dvs., făcând mai ușor să faceți sondaje sau să jucați jocuri.

Verdict: WhatsApp câștigă, criptarea este rege

WhatsApp-criptare

Ce aplicație are cele mai bune funcții în general?

După cum am menționat deja, Telegram impresionează prin caracteristicile sale. În timp ce WhatsApp include și un anumit conținut și afișează previzualizări pentru site-uri și videoclipuri, totul pare foarte clar în Telegram. Trebuie să lăsați aplicația Telegram cu mult mai puțin pentru a vedea conținutul chatului, iar asta se traduce într-o experiență bună a utilizatorului.

Telegram este, de asemenea, platforma mai deschisă. Puteți să vă creați cu ușurință propriul bot, să încărcați propriul set de autocolante (ExpressVPN chiar a găsit unul pe Security Information!) Sau chiar să modificați clientul și să îl eliberați cu funcții noi (așa cum a făcut GetGems), ceea ce vă permite să încorporați funcția de mesagerie Telegram. în orice altă aplicație. Telegram are, de asemenea, canale, care vă permit să partajați cu ușurință actualizări despre dvs., cum ar fi un blog scurt.

WhatsApp, însă, are o caracteristică care ExpressVPN îi place foarte mult și chiar nu se poate face fără: apeluri telefonice criptate. Funcționează destul de bine, este gratuit și bate un apel telefonic obișnuit cu privire la comoditate, securitate și cost.

Avantajul uriaș al Telegram constă în faptul că este independent de un singur dispozitiv. Puteți instala Telegram pe cât de multe computere și telefoane doriți și chiar puteți avea aplicația web deschisă în browsere separate în același timp. În WhatsApp, dispozitivul principal trebuie să fie pornit și conectat la internet, chiar și atunci când utilizați WhatsAppWeb.

Verdict: WhatsApp câștigă, pur și simplu pentru apelurile telefonice criptate

WhatsApp-criptare

Alte probleme de confidențialitate și securitate

Atât Telegram, cât și WhatsApp vă permit să controlați ștampila „ultima văzut” și ambele permit o listă compilată de utilizatori blocați.

Faptul că vă puteți conecta cu ușurință la Telegram de pe mai multe dispozitive poate deveni o amenințare la adresa securității, deși platforma atenuează acest lucru făcând vizibile „ședințele dvs. active” în setări, unde puteți dezactiva cu ușurință orice lucru care nu este dvs..

De asemenea, Telegram vă va șterge automat contul, împreună cu toate informațiile conținute în termen de, după șase luni de la neutilizare (puteți seta acest lucru la o lună sau un an), deci, dacă alte persoane ar trebui să vă primească numărul de telefon după ce abandonați nu, nu vor avea acces la contul dvs..

În Telegram puteți controla în plus cine este permis să vă adauge în grupuri, ceea ce îngreunează spam-ul să vă enerveze.

„Chaturile secrete” ale lui Telegram vin cu câteva avantaje decât o simplă criptare: primiți o notificare când cealaltă parte preia o captură de ecran și puteți seta un timp de autodistrugere de oriunde între o secundă la o săptămână. După distrugere, aplicația șterge toate mesajele de pe ambele dispozitive (începând de la momentul în care cealaltă parte a citit mesajul), punându-ți mai mult controlul asupra stocării telefonului și a informațiilor care ar putea deveni vulnerabile dacă telefonul tău este furat sau pierdut.

De asemenea, chaturile secrete Telegram nu trimit previzualizări ale mesajelor către serverele Apple sau Google, unde ar putea fi, de asemenea, înregistrate suplimentar. În WhatsApp (și chat-urile necriptate Telegram), această opțiune există, dar trebuie să o dezactivați manual. De asemenea, Telegram vă întreabă dacă doriți să activați previzualizările linkurilor în chaturile secrete. Previzualizările link-urilor sunt generate pe serverele Telegram și ar putea compromite confidențialitatea, deci este înțelept să le dezactivați.

Chat-urile secrete Telegram nu pot fi salvate, în timp ce chat-urile WhatsApp pot fi. Pe iOS, aveți opțiunea de a face backup pentru chaturile dvs. în iCloud, în timp ce pe Android le puteți salva în Google Drive. Pe alte platforme, este posibil să aveți posibilitatea de a alege să le descărcați ca fișier. Când dvs. sau unul dintre persoanele de contact vă permiteți, chaturile dvs. sunt la fel de sigure ca această copie de rezervă. Ai grija!

Verdict: Telegram câștigă

telegramă-criptare

Rezultate: Telegram câștigă! Dar la fel și WhatsApp!

Telegram câștigă în general! Platforma impresionează prin faptul că este open-source, este ușor accesibilă pentru designeri (stickere) și dezvoltatori (roboți) și are o linie masivă de aplicații pentru toate tipurile de platforme. Toate aplicațiile ExpressVPN au încercat să se simtă rapid și frumos integrate cu sistemele de operare pentru care au fost create. Deși veți fi departe de anonimat, ExpressVPN consideră că sunteți un pic mai controlat de identitatea și contactele dvs. Cea mai mare problemă este lipsa de criptare end-to-end în mod implicit.

WhatsApp câștigă criptarea

Aplicația de un miliard de oameni a adus criptarea de la capăt la masă, iar ExpressVPN consideră că ar putea fi singura platformă mare care are corect criptarea. Din păcate, WhatsApp se luptă să devină mai mult decât o conductă plictisitoare pentru mesaje, iar unii utilizatori s-ar putea aștepta la mai mult. Faptul că utilizatorii sunt limitați la un singur dispozitiv / aplicație se simte ca cea mai mare barieră.

Curioși de alți mesageri? Faceți clic aici pentru clasamentul privind confidențialitatea aplicațiilor de chat ExpressVPN.

De asemenea, asigurați-vă că consultați Ghidul pentru securitate mobilă.

Jocul telefoanelor: WhatsApp vs Telegram vs criptare
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.