Trăim într-un coșmar orwellian? A prevăzut 1984 supravegherea reală a lumii?

Cât din 1984 s-a adeverit?

În 1984, George Orwell este o versiune ficționalizată a unei lumi viitoare, atunci când un stat totalitar examinează toate acțiunile umane prin intermediul fratelui cel mare mereu urmărit. Cartea este axată pe Winston, un lucrător de stat care se luptă să trăiască într-o lume atât de apăsătoare.

Cea mai definitorie caracteristică din 1984 este întinderea brutală a stării de supraveghere a Fratelui Mare.

„În ceea ce privește trimiterea unei scrisori prin e-mailuri, nu a fost vorba. Într-o rutină care nu era chiar secretă, toate scrisorile erau deschise în tranzit. “
George Orwell (1984)

Sună îngrozitor. Dar stai, iată ce a spus Snowden despre lumea reală:

„ANS, în special, vizează comunicările tuturor. Le ingerează în mod implicit. ”
Edward Snowden

La fel ca în 1984, trăim într-o lume în care este cel mai sigur să presupunem că totul este înregistrat, tot timpul. Agenția de Securitate Națională (ANS) menține deschis o bază de date de apeluri (MARINA) și se implică în extragerea datelor (PRISM), fără teamă de represalii.

Din păcate, cetățenii din lumea reală sunt supuși la multe dintre aceleași intruziuni ca cele din Oceania, statul fictiv din 1984. Programele de spion draconiene, cum ar fi Proiectul de investigare a puterilor, monitorizarea pe internet a ANS și controversele fără fir, ar fi perfect amestecate în capodopera lui Orwell.

Poate că 1984 este mai aproape de casă decât credem noi.

Snowden ar putea lucra la Ministerul Adevărului

Este binecunoscută Agenția de Securitate Națională monitorizează paginile noastre de Facebook și căutările Google. Și se pare că fiecare magazin pe care îl vizităm, sau site-ul nostru pe care îl vizualizăm, dorește un număr de telefon, o adresă de e-mail și un cod poștal pentru a finaliza o tranzacție.

  Dovezi despre cunoașterea zero explicate: Partea 1

Site-urile ca Facebook înregistrează toate lucrurile care ne plac sau ne plac, iar guvernele caută mereu modalități de a pirata în calculatoarele și telefoanele noastre pentru a vedea ce știm. FBI a dus chiar Apple la tribunal în încercarea de a avea acces permanent la toate datele utilizatorilor de pe iPhone.

Apoi, există camere de supraveghere și CCTV așternute în întreaga lume. Nu contează dacă nu facem nimic greșit, fiecare mișcare este urmărită și înregistrată.

Când Edward Snowden a dezvăluit gradul de spionaj al ANS, probabil că nu am fi fost surprinși.

Ne aflăm foarte mult într-o lume în care Fratele cel Mare ne urmărește pe toți. Și Snowden însuși are mai mult decât o asemănare trecătoare cu Winston, naratorul și protagonistul din 1984, care lucrează ca drone pentru Ministerul Adevărului – o organizație construită pentru a răspândi propagandă și falsuri publice – care ar putea împărtăși cu ușurință un manifest cu ANS:

„Chiar dacă nu faci nimic greșit, ești urmărit și înregistrat.”
Winston sau Snowden?

Trăim într-un coșmar de 1984?

Nu, lumea noastră este probabil mai rea.

O caracteristică esențială a romanului lui Orwell sunt telespectrele care afișează fluxuri constante de propagandă guvernamentală (fake news, dacă veți dori) și înregistrează totul în jurul lor. Telespectrele nu sunt la fel de mobile, dar asemănările dintre ele și telefoanele mobile par oribil de aparente.

Tehnologia lumii noastre, cu posibilități nesfârșite de supraveghere, colectare și stocare de date, depășește tot ceea ce Orwell și-a imaginat.

Poliția se aruncă în viața noastră în voie, iar capriciile unei puteri superioare cu o influență incredibilă pătrund tot. Figurile totalitare se privesc de pe fiecare dispozitiv din întreaga lume, iar furnizorii de comunicare difuzează adevăruri tulburătoare ale statului, intercalate cu un flux constant de infotainment înfricoșătoare.

  Cele mai sigure aplicații de mesagerie din 2023

Dar este o descriere de mai sus a anului 1984, sau a vieții moderne?

Se pare că ne aflăm foarte mult în coșul unui coșmar orwellian, iar confidențialitatea noastră digitală este constant atacată.

Dar puteți face măsuri pentru a vă proteja.

Trăim într-un coșmar orwellian? A prevăzut 1984 supravegherea reală a lumii?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.