ExpressVPN istraživanje: 71 posto Amerikanaca zabrinuto načinom na koji brandovi prikupljaju i koriste svoje osobne podatke

ExpressVPN, vodeći pružatelj VPN-a, objavio je danas rezultate novog istraživanja. Istraživanje s 1000 odraslih osoba u SAD-u u dobi od 18 godina, koje je u travnju 2018. proveo Propeller Insights u ime ExpressVPN-a, otkrilo je da je velika sigurnost Amerike velika sigurnost da je povjerenje u tehnološke kompanije nisko i da je većina Amerikanaca zalaže se za neutralnost mreže bez obzira na političku naklonost.

U Amazonu Mi vjerujemo (malo)

Gotovo tri četvrtine Amerikanaca (71 posto) zabrinuto je kako brandovi prikupljaju i koriste njihove osobne podatke. Amerikanci imaju najmanje povjerenja u Uber (5 posto), Snapchat (6 posto) i Twitter (8 posto), ali cijela trećina (34 posto) ne vjeruje nijednoj tehnološkoj kompaniji sa svojom digitalnom privatnošću.

Tehnološke tvrtke u koje Amerikanci najviše vjeruju uključuju:

 • Amazon - 30 posto
 • Google - 27 posto
 • Jabuka - 22 posto
 • Microsoft - 22 posto

Unatoč nedavnom skandalu, 19 posto Amerikanaca još uvijek vjeruje Facebooku.

"Uz naslove koji nas svakodnevno podsjećaju da tvrtke prikupljaju naše osobne podatke ili ih zloupotrebljavaju ili ne uspijevaju zaštititi, nije čudo da Amerikanci postaju sve zaštićeniji svojim podacima i više sumnjaju u digitalne marke s kojima posluju", rekao je Harold Li, potpredsjednik ExpressVPN-a. "Ljudi se stvarno probude iz potrebe da preuzmu internetsku privatnost i sigurnost u svoje ruke."

Gotovo svi Amerikanci zabrinuti su za sigurnost podataka

Devet od 10 Amerikanaca brinu zbog privatnosti na mreži i sigurnosti podataka, posebno krađe identiteta (54 posto) i prijevara s kreditnim karticama (16 posto).

Više od polovice (55 posto) također se brine za to da će se njihovi razgovori pratiti putem pametnih kućnih uređaja, a Amazonovi Alexa uređaji, poput Echo (29 posto) i Google Home (25 posto), nalaze se na vrhu popisa.

Većina Amerikanaca (68 posto) osjeća zabrinutost za svoju sigurnost na Internetu. Oni se posebno nerviraju zbog:

 • Bankarske i financijske transakcije - 45 posto
 • Online kupovina - 15 posto
 • Korištenje javnog Wi-Fi-ja - 15 posto

Većina Amerikanaca ima nepovjerenje putem internetskih usluga i vladinog nadzora

Sedamdeset i šest posto Amerikanaca također se slaže da pružatelji širokopojasnih usluga ne bi trebali imati pravo prodavati informacije o kupcima putem Interneta drugim kompanijama.

Ne samo korporacije izazivaju zabrinutost. Šezdeset i jedan posto Amerikanaca zabrinuto je da će njihova privatnost biti ugrožena zbog vladinog nadzora.

"Povećana zabrinutost zbog internetske sigurnosti i privatnosti ključni je razlog što se sve više Amerikanaca okreće VPN-ovima", dodao je Li. "Sigurna enkripcija VPN-a pomaže u zaštiti osobnih podataka i uređaja, bilo od hakera na javnoj Wi-Fi mreži, internetskih usluga koji žele prodati povijest pregledavanja oglašivačima ili masovnih državnih nadzornih programa."

U tjednu nakon glasanja Kongresa krajem ožujka kako bi internetski pružatelji usluga omogućili prodaju osobnih podataka svojih kupaca, ExpressVPN uočio je veliki porast potražnje - pretplate u SAD-u povećale su se za 97 posto u mjesecu tijekom mjeseca, a za 204 posto u odnosu na godinu ranije. Potražnja od tada nije prestala, čineći SAD jednim od najvećih i najbrže rastućih tržišta ExpressVPN-a..

Većina Amerikanaca favorizira neto neutralnost

Većina Amerikanaca (72 posto) brine se o budućnosti interneta bez neutralnosti mreže. U nedostatku neutralnosti mreže, Amerikanci vjeruju da će njihovi pružatelji širokopojasnih usluga:

 • Dajte prednost tvrtkama koje plaćaju igru ​​- 80 posto
 • Prisilite kupce da dodatno plaćaju za pristup nekim web lokacijama i aplikacijama - 78 posto
 • Usporiti prijenos određenih vrsta podataka - 76 posto
 • Blokirajte određene web stranice i sadržaje - 75 posto

Polovina Amerikanaca kaže da bi stajalište kandidata o neutralnosti mreže zasmetalo njihovom glasovanju, a dvostruko više (34 posto) reklo bi se da će to pozitivno utjecati na njihov glas u odnosu na one koji kažu da bi to negativno utjecalo (16 posto). Što je više:

 • 59% američkih muškaraca bilo bi naklonjeno, 43 posto za
 • 59 posto američkih žena bi ne biti zaluđen na jedan ili drugi način
 • 57% milenijala bi bilo spušteno, 35 posto za
 • Samo 17 posto demokrata i republikanaca glasalo bi protiv kandidata zbog kandidatove podrške mrežnoj neutralnosti  

Otprilike polovina Amerikanaca (49 posto) smatra internetske usluge javnim uslugom, slično vodi i plinu.

ExpressVPN istraživanje: 71 posto Amerikanaca zabrinuto načinom na koji brandovi prikupljaju i koriste svoje osobne podatke
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.