Izjava ExpressVPN o istrazi Andreja Karlova

Prema nedavnim izvještajima turskih medija, istražitelji u Turskoj tvrde da je još uvijek nepoznata osoba koristila ExpressVPN u pokušaju brisanja dokaza vezanih za prošlogodišnje atentat na ruskog veleposlanika Andreja Karlova. Ta se osoba, prema izvješćima, prijavila na Gmail i Facebook račune atentatora (policajac izvan dužnosti Mevlüt Mert Altıntaş) i izbrisala razgovore koji bi bili relevantni za istragu.

Kao što smo naveli turskim vlastima u siječnju 2017., ExpressVPN nema i nikada nije posjedovao zapise o vezama s kupcima koji bi nam omogućili da znamo koji kupac koristi određene IP adrese koje navode istražitelji. Nadalje, nismo mogli vidjeti koji su korisnici pristupili Gmailu ili Facebooku tijekom dotičnog vremena, jer ne vodimo evidenciju aktivnosti. Vjerujemo da su istražni zahvat i inspekcija dotičnog VPN poslužitelja to potvrdili.

ExpressVPN sa sjedištem je na Britanskim Djevičanskim otocima, offshore jurisdikcija s jakim zakonodavstvom o privatnosti i bez zahtjeva za čuvanjem podataka. Ipak, to ne znači da su ExpressVPN ili njegovi korisnici iznad zakona.

Atentat na veleposlanika Andreja Karlova bio je tragičan zločin. Apsolutno ne odobravamo bilo kakve pokušaje ometanja istrage incidenta. Uvjeti usluge ExpressVPN-a zahtijevaju da se korisnici dogovore da neće koristiti ExpressVPN u druge svrhe osim u zakonite svrhe.

VPN-ovi su prije svega sigurnosni alati koji pomažu u zaštiti korisnika od hakiranja, praćenja, nadzora ili bilo kakvog drugog ugrožavanja. Kao takva, usluga ExpressVPN izgrađena je od temelja kako bi se pružila najbolja moguća zaštita, uključujući osiguravanje da naši poslužitelji ne sadrže osobne podatke o nečijim mrežnim aktivnostima.

Iako je nesretno što se sigurnosni alati poput VPN-a mogu zloupotrijebiti u nezakonite svrhe, oni su kritični za našu sigurnost i očuvanje našeg prava na privatnost na mreži. ExpressVPN se u osnovi protivi bilo kakvim naporima za instaliranje „na otvorenom“ ili pokušajima vlada da na drugi način potkopaju takve tehnologije.

Izjava ExpressVPN o istrazi Andreja Karlova
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.