Actul privind libertatea SUA: Un pas înainte, un pas … lateral?

actul de libertate al SUA

Legea privind libertatea SUA a eliminat în sfârșit atât Casa Statelor Unite, cât și Senatul. Unii o laudă ca o victorie masivă pentru drepturile de confidențialitate și pentru represiunile agențiilor de spionaj, în timp ce alții se îngrijorează că nu este altceva decât un limbaj frumos învăluit în birocrație. Așa cum a menționat într-o piesă recentă publicată de New York Times, denunțătorul autorului NSA, Edward Snowden, „deși am parcurs un drum lung, dreptul la confidențialitate - fundamentul libertăților consacrate în Bill of Rights din Statele Unite - rămâne sub amenințare. Cu alte cuvinte, deși există câteva lucruri bune în noul proiect de lege, este doar un punct de plecare.

Intreaba-te frumos

Colecția cea mai mare de înregistrări telefonice americane nu a fost niciodată valabilă. În ciuda încercărilor depuse de parlamentarii republicani, agențiile de spionaj și alte pundituri, cetățenii nu erau pur și simplu confortabili cu autoritatea largă dată ANS în temeiul secțiunii 215 din Legea Patriotului. Drept urmare, nu este surprinzător faptul că Legea Libertății a trecut în cele din urmă și a pus capăt colectării în vrac fără un motiv întemeiat. Acum, organismele guvernamentale trebuie să facă solicitări specifice companiilor de telefonie și să o facă cu cel puțin o supraveghere.

Speranta? Că această cerință de a cere frumos este primul pas pe un drum către protecția online îmbunătățită pentru cetățenii privați. Dar, după cum subliniază The Intercept, noua factură oferă o perioadă de grație de șase luni colecțiilor în vrac; în timp ce organizațiile spion au încetinit eforturile în așteptarea ca aceste puteri să expire sau să nu fie reînnoite, ele pot alege să sprinteze în restul anului 2015, apucând tot ce pot pe parcurs. De asemenea, merită menționat faptul că noul act reautorizează aproape toate celelalte programe, având în vedere lumina Patriot Act, așa că nu este de mirare că avocații de confidențialitate nu sunt tocmai încântați de această nouă „libertate”. Președintele Obama a trimis că a semnat noul proiect de lege în momentul în care va fi dat pe biroul său, în timp ce republicanii din Senat au depus eforturi pentru a reduce dezbaterile și a preveni orice amendament. Cetățenii, între timp, sunt ferm pe gard.

O temă comună

Deși Legea Libertății ar putea să nu fie marea schimbare pe care Snowden și părțile interesate în mod similar o sperau, trecerea acesteia a născut acum provocări legale în alte țări. Potrivit Tech Crunch, de exemplu, un grup numit Privacy International a formulat acum o contestație legală împotriva GCHQ-ului britanic pentru politica sa de colectare a datelor în vrac, afirmând că informația „nu este suficient accesibilă publicului și nici nu conține garanții adecvate pentru asigurați o protecție adecvată împotriva comportamentului arbitrar. ”

Nu este prima dată când GCHQ a luat foc; în februarie, Tribunalul pentru puteri de investigare (IPT) a hotărât că agenția de spionaj a acționat ilegal atunci când a distribuit date cu ANS. În urma limitărilor privind Legea Libertății privind colectarea de date în vrac în Statele Unite, Privacy International solicită IPT să declare că colectarea seturilor de date în vrac este ilegală și, de asemenea, să ordone distrugerea imediată a tuturor materialelor obținute în mod ilegal. Deși provocarea poate să nu aibă succes - în istoria sa de 15 ani, hotărârea din februarie a fost prima care s-a pronunțat împotriva organizațiilor spioniste britanice - aceasta marchează începutul unei tendințe: cu o singură națiune făcând pași mici pentru a reduce puterile de colectare ascunse prea largi , alții vor urma exemplul.

Păstrând-o tulbure

În cele din urmă, Legea Libertății face doar mici pași înainte atunci când vine vorba de protejarea vieții private. Și după cum a menționat Reason.com, chiar și acest progres avansat este afectat de o schimbare laterală, având în vedere complexitatea pură a formulării Legii. Este lung, plin de excepții și amendamente și este în mare parte inscriptibil pentru oricine nu este un politician full-time. Motivul susține că acesta este modul în care parlamentarii preferă să opereze. Dacă cetățenii nu sunt siguri de ceea ce se întâmplă, este mai puțin probabil să se plângă.

Linia de jos? Noua Lege privind libertatea nu eliberează exact cetățenii de ochii atenți ai ANS și ai altor agenții, dar este o dovadă pozitivă că revelațiile Snowden și presiunea publică au un efect. Este un început.

Imagine prezentată: alexisdc / Dollar Photo Club

Actul privind libertatea SUA: Un pas înainte, un pas ... lateral?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.