Internet.org: Prea bine să fie adevărat?

internet dot-ORG invadează-user-de confidențialitate

Mark Zuckerberg nu doarme niciodată. Cu Facebook acum cu peste 1,44 miliarde de utilizatori activi la nivel mondial, fondatorul rețelei sociale s-ar putea odihni pe laurile sale. În schimb, el și alți directori Facebook s-au ocupat să dezvolte „Internet.org”, care, potrivit site-ului oficial, va „conecta cele două treimi ale lumii care nu au acces la Internet”.

Având în vedere că doar 33 la sută dintre cetățenii globali au acces regulat la internet, tot mai multe grupuri de advocacy solicită accesul la internet ca drept uman de bază. La prima vedere, apoi, misiunea Internet.org pare nobilă. Dar au apărut îngrijorări cu privire la profit și confidențialitate, determinând unii să ajungă la concluzia că acest Internet „gratuit” poate fi prea bun pentru a fi adevărat.

Ideea cea mare

Iată cum funcționează: Facebook a asociat cu o serie de companii de telefonie mobilă și furnizori de telecomunicații din lumea a treia pentru a oferi servicii de internet gratuite pentru cei care altfel nu își permit accesul. Începând cu 10 mai, compania a lansat Internet.org în Zambia, Tanzania, Kenya, Columbia, Ghana, India, Filipine, Guatemala, Indonezia și Bangladesh.

Utilizatorilor li se oferă acces fără costuri de la un anumit operator, dar nu sunt capabili să utilizeze servicii de lățime mare de bandă, cum ar fi descărcări de fișiere sau streaming video. Ideea de aici este de a oferi acces de bază la informații și comunicare. Problema? De asemenea, poate să funcționeze cu Neutralitate netă.

Sistem închis

Ce se întâmplă când Facebook furnizează aplicația Internet.org și rulează tot traficul prin propriile servere masive? Devine un furnizor de servicii Internet de facto (ISP), dar fără același fel de restricții impuse operatorilor de plata.

Ba mai mult, Zuckerberg și compania sa ajung să decidă care site-uri web fac parte din Internetul lor și care sunt blocate pentru utilizatorii gratuite - care au întotdeauna opțiunea de a face upgrade la planurile plătite, multe dintre acestea fiind afișate în mod proeminent prin anunțuri la fața locului..

Potrivit lui Wired, acest tip de menținere a porților a dus la respingerea din partea mai multor publicații indiene, care spuneau că compania încalca principiile de neutralitate netă pe care le-a susținut. Puneți-vă simplu: dacă Facebook decide ce este gratuit și ce nu stă păstrând accesul la site-uri, atunci Internetul său nu este chiar gratuit.

În consecință, CEO-ul Facebook a anunțat că orice companie sau site web poate acum să se aplice pentru a se alătura inițiativei Internet.org și a deveni parte a conductei de conținut la care utilizatorii pot accesa liber. Vicepreședintele produsului Internet.org Chris Daniels susține că deschiderea porților către dezvoltatori a fost întotdeauna parte din „foaia de parcurs”, iar că preocupările utilizatorilor indieni pur și simplu au accelerat planurile care erau deja în lucru. Dar nu toată lumea cumpără această explicație.

Nu toate sunt rele?

Unele organizații își exprimă sprijinul pentru Internetul bazat pe Facebook. Venture Beat, de exemplu, subliniază că, deși este ușor să arunci pietre la Zuckerberg și colab. pentru că sunt bogați și puternici, nu este nimic greșit în mod inerent să obții un profit. De fapt, ca o companie comercializată public, site-ul social media are responsabilitatea de a face corect acționarii și de a genera cât mai multe venituri. Având în vedere că Facebook nu are nicio obligație de a oferi niciun fel de serviciu gratuit de internet, chiar și un vehicul publicitar clar nu poate fi rău dacă primește mai multe persoane online, corect?

Dar nu atât de mare

Două probleme majore cu Internet.org vin în minte, chiar și în cadrul noului model: controlul și securitatea. Sigur, orice dezvoltator se poate aplica acum pentru a se alătura comunității - și să-și orienteze informațiile prin serverele Facebook. Pe măsură ce mai multe date trec prin poartă, gigantul de socializare câștigă mai mult control și pur și simplu nu este sub același tip de obligație de a dezvălui utilizarea acestor informații ca un ISP plătit..

Există, de asemenea, problema securității, deoarece Facebook nu a permis niciun site care utilizează SSL sau TLS - două măsuri cheie de securitate care criptează datele și care ajută la abaterea atacurilor nocive. Compania susține că este o problemă tehnică, dar ar putea pune utilizatorii liberi în pericol de a-și compromite datele, mai ales dacă serviciile online mai „sigure” aleg să se alăture mișcării Internet.org.

Deci, care este ultimul cuvânt pe un internet alimentat pe Facebook? Drumul spre iad este un exemplu bun: Zuckerberg poate avea cele mai bune intenții, dar drumul ușor către accesul online poate arde confidențialitatea utilizatorilor.

Internet.org: Prea bine să fie adevărat?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.