PPTP, L2TP și o multitudine de protocoale VPN

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP în bule de vorbire.

UDP? TCP? Nu-mi vine să cred!

Cu toate că se pare că sunt intimidante, protocoalele VPN sunt destul de ușor de înțeles și esențiale pentru securizarea activității tale online. În acest spirit, ExpressVPN oferă acest ghid rapid pentru protocoalele VPN - ceea ce sunt și cele mai bune pentru a utiliza pentru o experiență sigură și privată pe internet.

Protocoale VPN pentru manechine

Să începem cu elementele de bază. VPN înseamnă Rețea virtuală privată, care este un tunel securizat între două sau mai multe dispozitive. Când utilizați un VPN, sunteți conectat la internet printr-un server intermediar condus de furnizorul VPN (de exemplu, ExpressVPN).

Securitatea conexiunii dvs. este dictată de Protocolul VPN, care este un set de instrucțiuni care definesc criptarea între două dispozitive.

Diferite protocoale folosesc diferite metode de criptare și autentificare, ceea ce duce la diferite niveluri de viteză și securitate. Iată cele mai proeminente protocoale:

PPTP: Protocol de tunelare punct la punct

Ca unul dintre cele mai vechi și mai fundamentale protocoale, PPTP a dat startul încă din zilele bune ale Windows 95, folosind suita de autentificare MS-CHAP v2. Pe partea de plus, PPTP este foarte rapid și ușor de configurat. Totuși, acesta nu este deloc sigur și aproape sigur decriptabil de către ANS și alte agenții de informații.

Pe scurt: nu folosiți PPTP dacă există alte opțiuni de protocol disponibile.

L2TP: Protocolul de tunel strat 2

L2TP este un upgrade de la PPTP, oferind o mai mare securitate la costul vitezei reduse. L2TP este utilizat în mod obișnuit cu protocolul IPsec (Internet Protocol Security), deci cele două sunt adesea denumite împreună L2TP / IPsec.

Ca și PPTP, L2TP este disponibil pe toate platformele moderne și este destul de ușor de configurat. Deși nu este la fel de sigur ca unele dintre celelalte protocoale din această listă și pot fi blocate de firewall-uri, L2TP este funcțional pentru anonimizare sau pentru schimbarea locațiilor VPN. În întregime, L2TP este o soluție „rapidă și murdară”.

OpenVPN

toate aplicațiile expressvpn folosesc openvpnCe nu vă place pentru OpenVPN? Acesta oferă cea mai mare securitate, este open source și este protocolul implicit pentru toate aplicațiile ExpressVPN.

OpenVPN este standardul de aur al protocoalelor VPN. Oferă cea mai înaltă performanță, cea mai bună securitate și este configurabil. Ca protocol de sursă deschisă, OpenVPN beneficiază, de asemenea, de sprijinul comunității open source, care îmbunătățește frecvent codul pentru a se asigura că nu este afectată de agențiile de supraveghere.

Și în cazul în care vă întrebați: Da, toate aplicațiile ExpressVPN utilizează OpenVPN în mod implicit. Puteți alege între UDP (cea mai bună combinație de viteză și securitate) și TCP (fiabilitate crescută a conexiunii, dar viteză redusă) pentru a obține conexiunea cea mai potrivită nevoilor dvs. Dar cu OpenVPN, nu poți greși cu adevărat.

SSTP: Protocol securizat de tunelare a soclurilor

SSTP oferă majoritatea avantajelor OpenVPN, dar numai în sistemul de operare Windows. Din partea plus, SSTP este foarte sigur, este acceptat nativ pe toate dispozitivele Windows și poate ocoli majoritatea firewall-urilor cu ușurință.

Din păcate, SSTP nu este disponibil pe alte sisteme de operare și nu este open source precum OpenVPN. Deci, în timp ce este idee bună de a utiliza SSTP în cazul în care OpenVPN nu este disponibil, rețineți că protocolul aparține Microsoft și ar putea avea un backdoor de supraveghere încorporat.

IKEv2: Internet Key Exchange version 2

IKEv2 este unul dintre cele mai noi și mai avansate protocoale. Oferă viteză mare, este foarte sigur și oferă o conexiune foarte stabilă. IKEv2 este disponibil și pe majoritatea platformelor de calcul (Windows, Mac, Android, iOS) și este aproape singura opțiune pentru utilizatorii BlackBerry.

Din păcate, IKEv2 nu este disponibil în prezent pe toate platformele (de exemplu, Linux) și este destul de limitat în configurație (spre deosebire de OpenVPN). În plus, nu toate implementările protocolului sunt de încredere, așa că aveți grijă utilizați numai versiuni open source ale IKEv2.

Ce protocol VPN ar trebui să folosesc?

conexiunile vpn sunt un tunel securizat între dispozitiveDacă un VPN este un tunel pentru datele dvs., atunci securitatea acelui tunel depinde de protocolul pe care îl utilizați.

Acum că cunoașteți cele mai populare protocoale VPN în jur, iată un rezumat al momentului în care să le utilizați.

Utilizați când este disponibil:

OpenVPN

  • Pro: Cel mai sigur, ocolește firewall-urile, configurabil, open source
  • Contra: Procesul de configurare complicat necesită software terț

Folosiți atunci când OpenVPN nu este disponibil:

L2TP

  • Pro: Mai sigur decât PPTP, ușor de configurat, disponibil pe scară largă
  • Contra: Combate cu firewall-uri restrictive

SSTP

  • Pro: Foarte sigur, ocolește majoritatea firewall-urilor, suportate nativ pe Windows
  • Contra: Disponibil numai pe Windows, nu și open source

IKEv2

  • Pro: Foarte sigur, foarte rapid, foarte stabil
  • Contra: Nu este disponibil pe toate platformele, configurații limitate, implementări de sursă non-deschisă de încredere

Utilizați atunci când securitatea și confidențialitatea nu sunt necesare:

PPTP

  • Pro: Foarte rapid, ușor de configurat, disponibil pe scară largă
  • Contra: Nu este sigur

Așadar, acolo îl aveți, o defalcare a celor mai populare protocoale VPN disponibile astăzi. De regulă generală, orice lucru mai puternic decât PPTP este ok pentru utilizarea de zi cu zi a internetului. Dar dacă doriți combinația optimă de viteză, securitate și performanță, OpenVPN este alegerea clară.

Și pentru cei care caută confidențialitate și securitate maximă pe internet, nu vă opriți să utilizați protocolul VPN potrivit. Faceți un moment și consultați și aceste aplicații mobile, extensiile browserului și sfaturi generale!

Tunel: Manuel Joseph / Pexels (Imaginea a fost modificată)

PPTP, L2TP și o multitudine de protocoale VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.