Tehnica care ne poate spiona creierul vine

Ochiul păsării privește un creier văzut prin viziunea binoculară militară.

În urmă cu aproape zece ani, Facebook a lansat instrumentul său de recunoaștere facială, care putea identifica persoanele din fotografiile încărcate pe platformă. De atunci, am văzut tehnologia adoptată la securitatea frontierei aeroportului, pe dispozitivele noastre mobile și chiar în excursii de concert.

Perceptivitatea bruscă a recunoașterii faciale are implicații neconcordante pentru confidențialitatea noastră, iar recondiționarea tehnologiei existente deja va fi dificilă, nu doar din cauza apetitului nesatabil al guvernelor și al companiilor pentru supravegherea în masă, ci și pentru că pur și simplu ne-a făcut viața mai convenabilă..

Așadar, atunci când știrea a spus că Facebook dezvoltă interfețe creier-computer care ne-ar permite să derulăm cu mâinile libere prin peisajele umplute cu anunțuri, altfel cunoscute sub numele de News Feeds, a fost greu să nu simțim un sentiment de predicție a déjà vu despre o dată romană. o piesă de tehnologie devenită încorporată în societate.

Promisiunea interfețelor creier-computer

Interfețele creier-computer (BCI) sunt dispozitive care permit comunicarea între creierul dvs. și un dispozitiv cu fir, care detectează activitatea neuronală și interpretează acele semnale electrice în, de exemplu, emoții de bază. În prezent, aceste dispozitive nu pot să-și planteze gânduri și emoții, dar pot ajuta la îmbunătățirea activității neuronale în jurul nervilor deteriorați – un exemplu obișnuit în acest sens este un implant cohlear. BCI poate fi implantat chirurgical sau pur și simplu purtat deasupra capului ca un șapcă de înot liber.

Aceste dispozitive sunt utilizate de obicei pentru stimularea activității neuronale pentru tratarea afecțiunilor medicale, cum ar fi boala Parkinson și tremorul, dar au fost, de asemenea, utilizate experimental în căști de joc pentru noutăți pentru a controla obiectele virtuale.

Dar poate BCI să-și dea seama ce gândești? La nivel de bază, da. Cercetătorii care înregistrează impulsuri electrice din creier și mușchi pot determina dacă nervii dvs. funcționează normal și cum vă puteți simți, dar nu pot identifica de ce vă simțiți așa. De exemplu, BCI poate spune când îți este foame, dar nu ce mâncare exactă îți dorești.

Însă, în curând, vor putea să știe mai multe, datorită unei mai bune inteligențe artificiale și a unor programe de învățare automată utilizate pentru interpretarea unei activități neuronale mai complexe. Acum, companii precum Elon Musk’s Neuralink depun eforturi pentru a aduce tehnologia care a fost cândva limitată la cercetarea clinică în mainstream. Facebook dezvoltă în prezent tehnologie care le permite oamenilor să tasteze doar gândindu-se, așa că în loc să tastați acea rantare Facebook puteți doar să o gândiți și să o postați fără să ridicați un deget sau un telefon. Grozav.

Gândurile tale de vânzare

Agenții de publicitate au deja un stimulent să știe cine ar fi interesat de un produs vândut. Unii sunt atât de pricepuți să vizeze anunțurile, încât oamenii au crezut că le ascultă.

Pentru a înțelege un potențial client la nivel neuronal, ar fi jackpotul de date. Ar însemna să aflați despre cele mai intime și mai sensibile informații pe care le puteți obține de la o persoană, astfel încât să știți exact cum se simt despre un produs.

Dacă datele dvs. neuronale ar fi asociate cu trove de date personale pe care le are o companie precum Facebook, ar crea un profil incredibil de nuanțat al modului în care interacționați cu platforma. Și atâta timp cât agenții de publicitate sunt dispuși să plătească pentru aceasta, puteți fi sigur că datele vor fi colectate la maxim.

Totuși, nu va avea loc peste noapte. Versiunea neinvazivă a acestei tehnologii se bazează în prezent pe faptul că vă puneți un capac neuronal foarte vizibil conectat la un computer pentru a citi activitatea creierului dvs., dar Facebook și Neuralink vor să facă această conexiune la un computer mai perfect. Neuralink în acest caz aspiră să construiască „fire” flexibile care pot fi implantate în creierul dvs. pentru a vă permite să vă controlați dispozitivele doar cu gândul..

BCI care va intra în mainstream ar beneficia cu siguranță de milioane de oameni cu afectări nervoase extinse, oferindu-le o mobilitate mai mare. Dar, dacă este implementat la scară de masă și ne folosim cu toții gândurile pentru a interacționa cu tot ce ne este în jurul nostru, riscăm să pierdem ultimul refugiu de confidențialitate pe care îl avem – gândurile noastre.

Potențial invaziv și, până în prezent, necontrolat

Ritmul în care tehnologia avansează face ca apariția BCI-urilor comerciale să fie posibilă în următorul deceniu, iar atragerea unei comodități mai mari în a gândi pur și simplu lucrurile să se întâmple va juca, fără îndoială, un rol masiv în marketingul său. Dar, la fel ca în cazul recunoașterii faciale, lipsa actuală de supraveghere și restricțiile legale insuficiente atât la nivel comercial, cât și la nivel federal vor face ca tehnologia să devină abuză în sistemele de supraveghere în masă, care ar fi practic imposibil de inversat.

În George Orwell O mie nouă sute optzeci și patru, „Nimic nu era al tău, cu excepția câtorva centimetri cubi din craniul tău.” Nici măcar în cel mai înfricoșător roman distopic nu a existat o eradicare completă a vieții private în gândurile unuia.

Tehnica care ne poate spiona creierul vine
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.