Besplatne tražilice: Što tražite?

Popis Googleovih alternativa.

Koliko vaša tražilica zna o vama? Nada je "gotovo ništa", ali u većini slučajeva to nije istina - korištenje poznatih pretraživačkih stranica dolazi s prećutnim sporazumom s njihovim politikama prikupljanja podataka, koje su često puno šire nego što mnogi potrošači vjeruju.

Kako bi se suprotstavili toj problematici, nekoliko besplatnih tražilica sada nudi usluge nepratanja kako bi se osobni podaci zadržali u rukama korisnika, a ne korporacija. Vrijede li ih pogledati?

Znaju par stvari ...

Većina tražilica prikuplja barem neke korisničke podatke, ali u svijetu svjesnom sigurnosti sve je detaljniji pregled onoga što se točno prikuplja, zašto i kako se na kraju navikne. Ipak, većina je korisnika dovoljno sretna da pokrenu svoju omiljenu stranicu za pretraživanje i počnu gledati pod pretpostavkom da mora postojati gornja granica onoga što je dopušteno kad je riječ o praćenju njihovih virtualnih pokreta.

Razmotrite giganta pretraživanja Google. Njihova pravila o privatnosti jasno određuju ono što oni prikupljaju i kažu da im ova zbirka "prikazuje relevantnije rezultate pretraživanja i oglase, kako bi vam pomogla da se povežete s ljudima ili da brže i lakše dijelite s drugima." Prvo gore: Podaci podataka. Kada koristite bilo koju Googleovu uslugu, upisuju se vaš upit za pretraživanje, IP adresa i jedinstveni kolačići identifikatora. To su vaša stvarna lokacija, jedinstveni brojevi aplikacija, osobni podaci pohranjeni lokalno na vašem uređaju, a tvrtka kaže da na vaš uređaj mogu poslati anonimne identifikatore. A kako izvještava Biz Journals, Google je također skenirao e-poštu korisnika koji nisu Gmail korisnici koji su slali mailove na Gmail račune. Sa svim tim podacima prikupljenim, nije ni čudo što korisnici traže alternativu.

Osnove privatnosti

Želite zaštititi svoje podatke na mreži? Jedna je opcija isprobavanje ExpressVPN-a, koji skriva vašu IP adresu od znatiželjnih očiju i kriptira sav vaš promet tako da zlonamerni akteri i korporacije ne mogu zaviriti. Sve više se dobivaju i privatne tražilice; neki izvlače rezultate „velikih momaka“, a neki koriste svoje algoritme, ali nitko od njih ne bilježi ništa o tome što tražite, kako tražite ili zašto vas zanima. Naravno, to može značiti manje ciljanih rezultata, ali za mnoge je to mala cijena za sigurnost podataka. Pa, što su neki od najpopularnijih motora bez tragova?

DuckDuckGo

Ovaj je projekt započeo 2007. godine s jednostavnim mandatom: "da vam daju izvrsne rezultate pretraživanja, a da vas ne prate." DuckDuckGo koristi prilagođeni algoritam za dostavu odgovora i omogućava vam da modificirate njihovo sučelje za pretraživanje u skladu s vašim potrebama. Tvrtka također kaže da "ne prikupljaju nikakve osobne podatke i stoga nemaju što za dijeliti." Model utemeljen u zajednici pomaže u poboljšanju usluge i prevođenju odgovora na druge jezike. Iako privatnost nikad nije problem za korisnike DuckDuckGo-a, neki posjetitelji foruma prijavljuju sporije od prosječnog vremena pretraživanja, ali hvale ukupnu fleksibilnost motora.

Ixquick

Jedna od najpopularnijih pretraživača bez tragova, Ixquick je počeo pretraživati ​​Internet 1998. godine. Ne prikuplja IP adrese ili kolačiće, nikada ne prikuplja osobne podatke i nudi besplatnu proxy uslugu za anonimno pregledavanje web stranica. Usluga stvara prilagođene rezultate pretraživanja, upotrebljavajući snagu popularnih tražilica "istovremeno i anonimno". Ixquick nudi tri ključne značajke: Napredno pretraživanje, globalno pretraživanje i pretraživanje snage. Napredna pretraga omogućava korisnicima da definiraju svoje načine pretraživanja (logičan, izraz, zamjenski znak), a zatim upit šalje na odgovarajuće tražilice. Globalna pretraga pruža pristup svjetskim tražilicama i na drugim jezicima, dok preciziranje pretraživanja napajanja omogućuje vam pronalazak sličnih odgovora ili ignoriranje sličnih rezultata na temelju vaših specifičnih potreba.

Ixquick se također može pohvaliti jedinstvenom funkcijom da ispod svakog rezultata pretraživanja postoji 'proxy tipka. To korisniku omogućuje pristup stranici putem proxyja, zadržavajući privatnost korisnika. Očito to znači da će Ixquick prvo morati dohvatiti stranicu, usporavajući korisničko iskustvo - ali ako vam je privatnost glavna briga, čekanje nekoliko sekundi neće naštetiti.

Mi u ExpressVPN-u nismo mogli preporučiti dovoljno Ixquick-a, sviđa nam se funkcija početne stranice da mogu dodati tražilicu kao dodatak Chromeu.

Početna stranica

StartPage je još jedna Ixquickova tražilica, ali ona koja se posebno usredotočuje na Googleove rezultate. To ne čudi - Google pokazuje da prema Google pretraživačkoj zemlji 67,5 posto američkog pretraživačkog prometa. StartPage uzima najbolje Googleove rezultate za vaše pretraživanje, ali bez otkrivanja bilo kakvih vaših osobnih podataka. Pored toga, usluga nudi generator URL-a koji eliminira potrebu za kolačićima da bi zapamtili postavke vašeg preglednika. Zapravo, to je privatna tražilica za one koji vole Googleove rezultate, ali postavljaju poteškoće s njihovim dosegom.

Želite rezultate bez rizika od privatnosti? Isprobajte privatnu uslugu poput DuckDuckGo, Ixquick ili Startpage i budite sigurni da gledate u ponor tražilice, da ne gleda unazad.

Besplatne tražilice: Što tražite?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.