Budite pametniji svaki dan pomoću ExpressVPN-a: Kako pobijediti u online ratu za svoje očne jabučice

Ilustracija mozga u glavi.

Pametniji svaki dan jedan je od najpopularnijih znanstvenih kanala na YouTubeu. Možda ste već vidjeli njegovog tvorca, Destina Sandlin-a, kako muži otrovne ribe, puca puškom pod vodom ili uči kako voziti bicikl unatrag u jednom od njegovih beskrajno zabavnih videa. Godinama smo obožavatelji.

Zato smo uzbuđeni što možemo objaviti da ExpressVPN sponzorira najnoviji projekt pametnijeg dana: trodijelna video serija koja istražuje kako našu pažnju oružani zlonamerni akteri na društvenim medijima bore protiv onoga što Destin naziva „bojnim poljem uma. ”

Kako smo svi postali žrtve manipulacije algoritmom

Serija će pratiti Destina dok dubinski ulazi u algoritme koji se koriste za promociju sadržaja na YouTubeu, Twitteru i Facebooku i razdvaja tehnike koje prijevari i dezinformacije koriste da bi izigrali te algoritme i iskrivili društvene medije. Također će intervjuirati neke od najboljih inženjera iz Silicijske doline o protumjerama koji se koriste u borbi protiv takvog varljivog ponašanja. Iznenađujuće je teška igra mačaka i miša s strašnim posljedicama ne samo na internet, već i na društvo u cjelini.

U prvoj epizodi serijala Destin istražuje "koordinirano neovlašteno ponašanje" na YouTubeu i kako manipulira algoritmom web mjesta kako bi dobio prikaze i dolare.

U drugoj epizodi čujemo rukovoditelje Twittera i ostale stručnjake o trci s oružjem za „manipulaciju platformom“. Twitter voditelj integriteta web stranice, Yoel Roth, prvi put otkriva zadivljujuću statistiku da se 6 do 7,5 milijuna Twitter računa svakog tjedna automatski ukloni u njihovoj neumoljivoj borbi protiv zlonamjernih aktivnosti - oko 10 do 12 u sekundi.

Pratite treću i posljednju epizodu serije na Facebooku. Destin će razgovarati s inženjerima sa zadaćom suzbijanja neistinitog ponašanja na web mjestu, što će zasigurno biti svjetlo.

Osim YouTubea, Twittera i Facebooka

Kad je u pitanju unovčavanje vašeg ponašanja na webu, zlonamerne treće strane ne ograničavaju se na društvene mreže. Evo nekoliko algoritmičkih ratišta za vašu pažnju koja su osjetljiva na manipulaciju:

Amazon

Korištenjem različitih taktika poput klikanja, lažnih recenzija i neposrednog podmićivanja, nepošteni prodavači na Amazonu mogu umjetno povećati ocjenu pretraživanja svojih proizvoda. Rezultat? Prodavci sjene obogaćuju se, a pošteni kupci dobivaju proizvode koji su lažni ili jednostavno inferiorni.

Oko tih nepoštenih prodavača uspostavljena je mala industrija, s „marketinškim“ tvrtkama koje nude kontrolu nad tisućama lažnih Amazonovih računa spremnih za pružanje lažnih pretraga, kupovina i pregleda. Neki plaćeni saučesnici nude prihvaćanje praznih paketa poslanih na stvarne fizičke adrese samo kako bi uvjerili Amazon u njihovu "autentičnost".

Amazon tvrdi da prevarantne prakse poput ovih predstavljaju samo „maleni djelić“ ukupne aktivnosti na web lokaciji, premda su pritužbe zlostavljanja bile porašće posljednjih godina..

Google i druge tražilice

Moć Googleovog algoritma znači da je često meta provjere, čak i od američkog Kongresa. Nema sumnje da viši rang u rezultatima tražilice može snažno utjecati na mišljenja pretraživača o važnim pitanjima. Studija iz 2015. o efektu manipulacije tražilicama (SEME) otkrila je da pristrani rezultati pretraživača mogu zasiti "neodlučne" birače za 20% ili više. Ono što je još strašnije je da korisnici "ne pokazuju svijest o manipulaciji."

S obzirom na Googleovu sposobnost da oblikuje mišljenje, ne čudi što zlonamjerni akteri redovito pokušavaju igrati algoritam u svoju korist. Kako je za The Guardian rekao Brittan Heller, direktor tehnologije i društva Lige protiv klevete, „Ekstremisti već godinama pokušavaju igrati Googleov algoritam, s različitim stupnjevima uspjeha. Ključ je tradicionalno povezan s utjecajem na algoritam s velikom količinom pristranih pojmova za pretraživanje. "

Reddit i Quora

Kao šesta najposjećenija web stranica na svijetu, agregator vijesti Reddit potencijalni je rudnik zlata za one s planovima za planiranje. Toga su i svjesni moderatori Reddita i vrlo se trude braniti svoj algoritam od koordinirane manipulacije. Sav sadržaj mora biti podnesen od strane korisnika, a samo najizvođeniji „odobreni“ sadržaj doći će do željene naslovnice.

Međutim, ovaj strogi standard za autentičnost pomaže da Reddit postane glavna meta prevaranta i usluga koje ih podržavaju. Neke usluge prodaju cijene od 10 do 5,99 USD, do 200 za 39,99 USD.

Ista usluga također prodaje utjecaj na Quora, zajednicu s pitanjima i odgovorima čiji se korisnici moraju registrirati s pravim imenima. Kao što je slučaj s Redditom, pitanja i odgovori o Quori koji će biti "povišen" na vrh dobit će vrlo veliku količinu prometa, a bilo koji proizvod ili usluga povezani unutar vjerojatno će povećati prihod.

Pametan, jači i sigurniji svaki dan

Problem koordiniranog neovlaštenog ponašanja koji se koristi za manipulaciju, dezinformacije ili druge zlonamjerne svrhe izazov je s kojim se svi zajedno moramo suočiti. Iako platforme od Facebooka do Googlea očito imaju veliku ulogu, svi mi kao korisnici tih platformi imamo takvu ulogu. Kroz ovu seriju nadamo se da ćemo razvijanjem dubljeg razumijevanja ovog pitanja svi postati bolji u prepoznavanju i suzbijanju loših aktera na mreži.

ExpressVPN oduvijek je bio posvećen osnaživanju internetskih korisnika: vraćanju kontrole nad njihovim digitalnim životima, kako putem naših proizvoda, tako i informiranjem javnosti o važnim internetskim pitanjima privatnosti i sigurnosti. Uzbuđeni smo što će ovo partnerstvo sa pametnijim svakim danom pomoći osnažiti još više ljudi nego što možemo sami.

Budite pametniji svaki dan pomoću ExpressVPN-a: Kako pobijediti u online ratu za svoje očne jabučice
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.