Da li vas automobil špijunira?

Prednja svjetla automobila pojavljuju se iz mračnog mraka. Ali što je ovo? Imaju oči !!

Za razliku od mnogih drugih uređaja, automobili nisu prefiksirani riječju pametno. Čak i ako su povezani s internetom - i imaju mogućnost prikupljanja i prodaje vaših podataka trećim stranama. Pa ipak, to je upravo ono što većina modernih automobila može učiniti.

Posljednjih godina proizvođači automobila pretvorili su vaše vozilo iz proizvoda koji posjedujete i upravljate onim koji samo koristite i licencirate, slično kao softver. Mehanizmi toga skriveni su između desetaka stranica uvjeta.

Osim njegovih implikacija što zapravo znači "vlasništvo", postoji bojazan da lokacija i osobni podaci prikupljeni vašim automobilom narušavaju vašu privatnost, jer se neminovno prenose proizvođaču automobila i prodaju trećim osobama. To je slično praksi u telekomunikacijskim davateljima koji su u nekim najgorim primjerima doveli ljude u opasne situacije prodajom podataka o lokaciji stalkerima.

Ima li vaš najam špijunski softver za automobile?

Tvrtke za iznajmljivanje automobila među prvima su iskoristile mogućnosti iz lako dostupne tehnologije nadzora kako bi započele praćenje automobila svojim kupcima. To je dijelom potaknuto njihovim interesom za uvođenjem novih naknada, smanjenjem troškova osiguranja, provođenjem ograničenja ugovora, borbom protiv krađe i prikupljanjem podataka o ponašanju svojih klijenata..

Hertz je čak i instalirao mikrofone i fotoaparate u svoje automobile, iako je tvrtka kasnije inzistirala na tome da ih nikad ne uključe. Tvrtke za iznajmljivanje koje su novčano kažnjavale svoje kupce zbog prebrze vožnje (s uplatama koje idu tvrtki, a ne lokalnoj vlasti) utvrđene su kao kršenje zakona.

Kad unajmljujete automobil, možda imate neki izbor između različitih tvrtki za iznajmljivanje i njihovih pravila u vezi nadzora. Ali na kraju, tvrtka posjeduje vozila i po svojoj volji može instalirati nadzorne alate.

Neki od ovih alata mogu čak i nadići jednostavno špijuniranje, poput zaključavanja automobila ako ga izvadite iz određene zone ili izvan ceste. Iznajmljivač bi tada trebao platiti kaznu kako bi ponovno dobio pristup.

Automobili koji su unajmljeni ili financirani također mogu biti podložni sporazumima koji proizvođačima automobila ili tvrtkama za lizing omogućuju prikupljanje vaših privatnih podataka. Mercedes-Benz uhvaćen je kako predaje te podatke ovršiteljima u slučajevima kada vozači kasne s uplatama.

Novo normalno

Gotovo svi moderni luksuzni automobili povezani su na internet i imaju instaliran neki uređaj za praćenje lokacije, ili na temelju GPS-a ili njegovog ruskog kolege Glonass-a. Automobil pasivno prati svoju lokaciju, iako ga neki aktivno šalju na udaljene poslužitelje kada je dostupna mobilna internetska veza.

Ovi se sustavi mogu koristiti za spašavanje života, na primjer u slučaju nesreće, ali također mogu omogućiti vlastima i kriminalcima da vas pronađu u stvarnom vremenu kad god požele. U najmanju ruku, podaci se mogu dobiti iz vašeg automobila pomoću ugrađenih sustava dijagotike (OBD), koji su postali obavezni za automobile koji se u većini zemalja prodaju od početka 2000-ih.

Fordovi rukovoditelji javno su se hvalili svojom sposobnošću da znaju gdje se svaki njihov automobil nalazi u bilo kojem trenutku kako bi otkrili prometne prekršaje poput prebrze vožnje. Neki automobili čak imaju kamere usmjerene prema vozaču kako bi otkrili da li vozač spava.

Mnoge od ovih značajki pomoći će vožnji sigurnijom. Ali s obzirom da je softver automobila najvrednije intelektualno vlasništvo u automobilu, sustavi ostaju snažno zaključani, tako da potrošači ne mogu provjeriti mehanizme koji upravljaju pristupom kamerama i senzorima.

Potrošači umjesto toga moraju vjerovati proizvođaču i svojoj vladi da poštuju njihovu privatnost i slijede zakon prilikom pristupa osjetljivim informacijama. To nije prihvatljivo.

Savjeti za pametne automobile: Kako zaustaviti špijuniranje automobila

Dok ljudi vole kupovati pametnu anketiranu elektroniku, ankete također pokazuju da im je stalo do privatnosti. Potrošači moraju biti oprezni o opasnostima pametnih automobila i zahtijevati da budu informirani o mogućnostima svog automobila i podatkovnim pravilima.

Uvijek je opcija kupnja starijeg, rabljenog automobila bez internetske veze i kamera.

Na kraju ćemo ili proizvođači automobila postati transparentniji u pogledu onoga što rade ili ćemo pridobiti naše povjerenje na druge načine.

Možda ćemo vidjeti automobile kako se razvijaju slično kao i telefoni, za koje se operacijski sustav otvorenog koda Android natječe s Apple-ovim iOS-om zatvorenog koda. Korisnici Androida mogu sami instalirati svoj operativni sustav, dok Appleovi korisnici vjeruju proizvođaču da poštuje njihovu privatnost.

U oba slučaja korisnici često odlučuju između uključivanja u drakonske režime nadzora i zaštite svojih osobnih podataka.

Da li vas automobil špijunira?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.