EU odobrila novu kontroverznu direktivu o autorskim pravima

[ware_item id=33][/ware_item]

Simbol autorskog prava okružen žutim zvijezdama na plavoj pozadini


Loše vijesti: Europski parlament izglasao je vrlo kontroverzno ažuriranje Direktive o autorskim pravima, koja uključuje nova pravila o autorskim pravima koja će učinkovito ukloniti način na koji se sadržaj dijeli na mreži.

Sada su države članice EU dužne odobriti glasanje. A ako to učine, zemlje u EU imat će dvije godine primjenu nove Direktive o autorskim pravima u nacionalnom zakonodavstvu, koja će gotovo sigurno uključivati ​​uvođenje poreza na vezu i učitavanje filtera.

Pogreška je dozvolila prolazak mjera

26. ožujka, konačnu verziju nove Direktive o autorskim pravima - ažuriranu radi regulacije modernijih tehnologija - 348 članova Europskog parlamenta izglasalo je u zakon, dok je 274 glasalo protiv.

Ispada da, međutim, dva najkontroverznija dijela zakona, članci 11. i 13., mogu biti isključena iz zakona da nije bilo pogreške u glasanju. Da stvarno. (Kasnije je nekoliko zastupnika reklo da su slučajno izglasali blokiranje izmjena i dopuna direktive kada su zapravo namjeravali učiniti suprotno, zbog malo primijećene promjene u redoslijedu glasovanja.)

Novi oblik cenzure u nastajanju

Kao rezultat pogreške, usvojeni su i članci 11. i članak 13., a iako je pokušaj EU-a da ažurira pravila o autorskim pravima bio dobronamjeran, njegova primjena mogla bi stvoriti internet koji sve više cenzurira.

Članak 11. omogućuje novinskim agencijama da naplaćuju agregate kao što su Google News i Google Search za povezivanje sa svojim sadržajem i mogu kažnjavati agregatore koji ne udovoljavaju.

Ako su prethodni pokušaji pokazatelji, ovaj porezni porez mogao bi spektakularno podstaknuti EU. Njemačka i Španjolska pokušale su licencirati svoje vijesti na web stranici još 2014. godine, ali Google je odgovorio uklanjanjem njemačkih i španjolskih vijesti iz indeksa, što je na kraju povrijedilo one koje su zakoni trebali zaštititi.

Kao odgovor na direktivu, Google je objavio prototip načina na koji njegov isječak vijesti može izgledati u skladu s člankom 11., a rezultat je prilično strašan.

Snimka zaslona Google News koja prikazuje prazne isječke.

Zahtjev članka 13. da kompanije uklanjaju autorsko zaštićene materijale na web stranicama za dijeljenje sadržaja također bi se mogao pokazati teškim na ljestvici velikoj kao YouTube.

Direktiva ne spominje izričito filtre sadržaja, ali gotovo se sigurno primjenjuju na web lokacijama kao što su YouTube i Reddit kako bi tvrtke mogle izbjeći financijske kazne.

Parodije ostaju izuzete od pravila o autorskim pravima koja, čini se, štiti naše jako voljene meme. Ali to će filtrima biti nevjerojatno teško otkriti razliku između parodija i stvarnog materijala zaštićenog autorskim pravima. Pogledajte neispravan sustav Content ID-a na YouTubeu i steknite ideju o tome kako će postati problematične identifikacije parodija.

Kako se ovaj odgovor Europske komisije lijepo sažima:

I, opet, to nije ono što brinemo. Problem nije u tome što će oni biti zakonski zaštićeni, nego što će primjena Direktive - filtri za prijenos - automatski blokirati meme, bez obzira na njihovu zakonitost. https://t.co/5Lgb00Y4DA

- Paul Bernal (@PaulbernalUK) 27. ožujka 2019. godine

Pravi test čeka

Guranje Direktive o autorskim pravima u nacionalno pravo bit će teško. "Ovaj je ishod nepopularan kod digitalnih usluga i, što je najvažnije, kod mnogih europskih glasača", Raffaella De Santis, pravnica za tehnologiju i medije iz Harbottlea & Lewis, rekao je za The Verge. „Sada će se ključni fokus staviti na to kako se direktiva provodi u cijeloj EU u sljedeće dvije godine.“

Dok će europski građani morati pričekati i vidjeti kakvi zakoni dolaze, ExpressVPN će nastaviti raditi na pružanju onoga što bi već trebalo biti vaše pravo: Internet bez ograničenja.

EU odobrila novu kontroverznu direktivu o autorskim pravima
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.