Šifrirane aplikacije za chat: Ne dajte im više o čemu da razgovaraju

Šifrirane aplikacije za chat: Ne dajte im više o čemu da razgovaraju

Ažuriranje: napravili smo naknadni post o još šifriranijim aplikacijama za chat da biste zadržali privatnost razgovora!

U jeku otkrivanja NSA i sve većeg korporativnog nadzora čak i “privatnih” komunikacija, korisnici mobilnih uređaja traže načine kako poslati poruku prijateljima i obitelji, ne brinući da se njihove riječi, slike i video snimci presreću i pregledaju. Rezultat je rastuće tržište šifriranih aplikacija za chat: Evo šest najzanimljivijih.

Chadder

Osnivač antivirusnog gurua John McAfee, Chadder je dizajnirao Future Tense Private Systems (FTC), tvrtka koju je McAfee osnovao i koja u radu ima nekoliko drugih sigurnosnih aplikacija.

Chadder je u potpunosti fokusiran na privatnost: samo je namjeravani primatelj poruke u stanju da ga dešifrira, a svi ostali trebaju vidjeti samo “smešan, šifriran tekst”. Aplikacija za razmjenu poruka na više platformi dostupna je za Android, Apple i Windows uređaje koji koriste kombinacija ECDH sa SecP256k1 enkripcijom zajedno s AES 256 i ECDSA za potpisivanje poruke. Da biste koristili aplikaciju, jednostavno je preuzmete, stvorite korisničko ime, nadimak i lozinku i započnete s slanjem teksta. Možete se povezati s drugim korisnicima putem vašeg mobilnog broja i adrese e-pošte ili generirati jedinstveni kôd za poboljšanu privatnost.

Chadder se može koristiti na Androidu, iOS uređaju i na Windows telefonu. 

Telegram Messenger

Telegram također radi na mobilnim uređajima i na svim platformama radnih površina. Ova aplikacija utemeljena na oblaku snažno šifrira svoje poruke i uključuje mehanizam za samouništavanje. Koristi dva sloja enkripcije, jedan za komunikaciju poslužitelj-klijent i jedan za komunikaciju klijent-klijent temeljen na 256-bitnim AES i RSA 2048. Moguće je pristupiti porukama s više uređaja i poslati bilo koju vrstu medijske datoteke – usluga je besplatna i trenutno nema ograničenja u veličini datoteke ili volumenu chatova.

Telegram možete koristiti na Androidu, iPhoneu i iPadu, Windows Phoneu i njihovoj web inačici dostupnoj na Mac, Windows i Linuxu.

ChatSecure

Slijedi ChatSecure, bivši Gibberbot iz tvrtke Guardian Project. Ova aplikacija radi s iPhone uređajima, Mac računalima, androidima, Linuxom i PC-om, ali ne nudi podršku za Windows telefone. PC Mag nazvao ga je jednom od “najboljih 100 aplikacija za 2013. godinu” i koristi oblik varalice bez snimanja (OTR) za održavanje razgovora sigurnim, govoreći: “niko ih ne može zabilježiti ili presresti.” U kombinaciji s dodatkom zvanim Orbot, programeri tvrde da on može zaobići većinu mrežnih ograničenja i crnih popisa koji bi u suprotnom zabranio šifriranu aplikaciju za chat.

ChatSecure je dostupan na iOS-u i Androidu.

surespot

Prema web mjestu aplikacije, Securespot je stopostotna šifrirana usluga za chat šifrirana. Ta predanost otvorenom kodu omogućuje „svijetu da pregleda, pregleda, doprinese i čak upotrebi“ kod aplikacije bez troškova – unatoč tome što se fokusira na transparentnost, međutim, odgovarajuće obećava sigurnost i sigurnost za svaku tekstualnu poruku, sliku i video.

Kako? Usluga nije povezana s vašim telefonskim brojem ili adresom e-pošte, koristi više identiteta na jednim uređajima, 256-bitni AES-CGM i ključeve za šifriranje stvoreni s 521 bitnim ECDH-om za zaštitu od kraja do kraja. Ako odlučite izbrisati poruku, ona se briše ne samo s vašeg telefona, već i s poslužitelja i s primateljevim uređajem. Uz to, usluga nikad ne obnavlja ili resetira korisničke lozinke kako bi se osiguralo da računi ne mogu biti lako ugroženi.

Možete preuzeti sukladnost iz Google Play Store-a za Android i App Store za iOS. 

Kakao razgovor

Bazirano izvan Koreje, KakaoTalk nije izvorno šifriran, ali je nedavno uveo novi način tajnog razgovora sa enkripcijom od početka do kraja. Radi ovako: korisnici mogu postaviti chat sobe koje omogućuju sigurne chatove jedan na jedan. Šifrirani ključ uvijek se pohranjuje na vaš uređaj, a svaka se poruka šifrira zasebno. Trenutačno su dostupni samo razgovori s osobnim osobama, ali služba kaže da se početkom 2015..

KakaoTalk dostupan je na Androidu, iPhoneu i iPadu, Windows Phoneu i njihovoj web verziji na Mac, Windows i Linuxu.

škripati

Sigurna aplikacija za razmjenu poruka s BitTorrenta, ideja koja stoji iza Bleepa je intrigantna: offline razmjena poruka. Ideja ovdje je da se prijavite, pošaljete poruku prijatelju čak i ako nije na mreži, a zatim ga dostavite kad god se prijave. To zasad ne funkcionira: poruke se šalju samo kada su obje strane na mreži. No Bleep uskoro obećava istinsku „asinkronu“ podršku koja neće upotrebljavati poslužitelje, već umjesto toga pohranjuje sadržaj na vaš uređaj. Aplikacija će upotrebljavati distribuirane tablice s razdvajanjem (DHT-ovi) za pohranu podataka izvan mreže dok ih ne preuzmu, a zatim eliminira svaki trag informacija.

Bleep se može preuzeti s vašeg iPhone i Android uređaja.

Šifrirane aplikacije za razmjenu poruka nude jedinstvene prednosti: mnogi navode “zabavu” kao dio svog tona jer ste slobodni biti sami sebe bez ikakvog spektra presretanja ili promatranja. Poput VPN-a za vaše duhovite primjedbe, smiješne fotografije i smiješne videozapise, ove se aplikacije polako razvijaju i s pravom – svi zaslužuju pravo biti nečuveni i nepročitani na zahtjev.

Izdvojena slika: Viktor Hanacek / picjumbo (slika je izmijenjena)

Šifrirane aplikacije za chat: Ne dajte im više o čemu da razgovaraju
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.