Kako tehnologija utječe na obrazovanje

Ilustracija kape diplomanta.

Tehnologija u obrazovnim sustavima dolazi s nekoliko značajnih prepreka, ali kao i u prethodnim tehnologijama, nudi i neke mogućnosti koje bi bilo nerazumno odbiti.

Uglavnom su se moderne učionice malo promijenile jer je obrazovanje postalo obvezno širom svijeta u drugoj polovici 19. stoljeća.

Učitelj stoji kraj ploče sprijeda i kredom koristi za crtanje misli, datuma i formula, dok učenici sjede za stolovima okrenutim prema naprijed. Neke tehnologije, poput televizora i grafoskopa, imale su utjecaja na način učenja učenika, ali malo se toga bitno promijenilo u učionici.

Kako tehnologija napreduje, sve je veći pritisak na učitelje i škole da je usvoje. Pogledali smo neke od izazova i prilika.

Dostupnost nastavnika

Prije interneta nastavnicima je uglavnom bilo neprihvatljivo predati svoje osobne podatke. Danas učenici i njihovi roditelji mogu svakodnevno doći do učitelja putem chata ili e-pošte.

Ovaj je sustav sjajan za studente koji trebaju savjet ili upute, ali također znači da se učenici možda neće toliko truditi sami pronaći odgovore i rješenja. S previše učenika po učitelju, to također vrši veliki pritisak na zaposlenike, zahtijevajući od njih da rade i budu dostupni svakodnevno.

Škole bi mogle pokušati skloniti svoje učitelje ograničavanjem komunikacije na portalima sličnim Redditu, gdje su odgovori učenika dostupni drugima da ih vide i komentiraju. Učenici se tada mogu ohrabriti da sami rješavaju probleme, a nastavnici interveniraju samo u rijetkim slučajevima.

Učenje s računalima je skupo

Računarstvo se sve više podučava paralelno s fizikom, biologijom ili kemijom. A kao i ove druge znanosti, potrebna je posebna oprema za podučavanje učenika. Kao što kemija zahtijeva specijalizirani laboratorij, na tečajevima informatike potrebna je računalna oprema koja bi mogla biti nevjerojatno skupa.

Osim programiranja učenja u školi, računala su i medij poduke. Mogu ugostiti interaktivni medijski sadržaj, kvizove ili pomoći učenicima u istraživanju bilo koje teme koju mogu zamisliti.

Uz računalo i internetsku vezu, cjelokupno znanje čovječanstva udaljeno je samo nekoliko klikova. Znanje o korištenju računala, kretanju internetom i dohvaćanje podataka trebala bi biti vještina koju svaki student može savladati.

Ali malo škola može priuštiti da stave računalo u ruke svakog učenika, i nije sigurno pretpostaviti da svaki učenik ima pristup računalu ili da mu financijska situacija u obitelji omogućava da ga nabave.

Automatski testovi mogu omogućiti nastavnicima da pohađaju veće satove

Ispiti i testovi su za mnoge ono što školu čini školom. Stvaraju mnogo posla za učitelja, koji mora pregledati, ocijeniti i na kraju objasniti materijal razredu. Što je razred veći, to će učitelj imati više posla.

Tehnologija omogućava nastavnicima da izvršavaju automatizirane testove koji trenutno ocjenjuju rad učenika i daju pregled nad kojim temama je potreban opsežan pregled. Testovi bi također mogli učitelju reći koji učenici mogu zahtijevati dodatnu pažnju, a koji bi mogli biti veći izazov.

Čak je moguće i zamisliti AI koji će dinamički ispitivati ​​učenike o mjestu gdje leže slabosti ili snage, te ih gurnuti da teže uče.

Domaća zadaća mora biti bolja

Računala kod kuće drastično su promijenila način na koji se domaća zadaća provjerava znanje učenika.

Iako povezani troškovi znače da smo još uvijek daleko od vremena kada svi učenici imaju pristup računalu, većina škola ima barem jedno za zajedničko korištenje. Ova povećana dostupnost računala čini daljnja istraživanja relativno jednostavnim, dok istovremeno omogućuje studentima varanje ili preskakanje vježbi. Domaća zadaća, više nego ikad prije, treba privlačiti kreativnost i zahtijeva da originalni rad ima smisla.

Tehnološke poteškoće samo će se ubrzati

Računala i internet masovno su korisni za stjecanje i širenje znanja. Oni čine fizički prostor besmislenim i mogu pomoći vizualiziranju znanja na način na koji knjige ne mogu.

Ali oni predstavljaju značajne izazove nastavnicima i nastavnim planovima i programima koji u mnogim slučajevima trebaju provesti više vremena po učeniku nego što bi inače morali.

No, s robusnom strategijom i pametnim naprijed razmišljanjem, škole i nastavnici mogu koristiti tehnologiju na način koji pomaže našoj sljedećoj generaciji da postane najpametnija ikad.

Kako tehnologija utječe na obrazovanje
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.