Koje se države pridružuju Nizozemcima svojim novim zakonom o masovnom nadzoru?

Što je nizozemski zakon Dragnet?

Službeno je - nizozemska vlada ne brine o pravu svojih građana na privatnost.

Novim zakonom o masovnom nadzoru, Nizozemska će se od 1. siječnja 2018. pridružiti SAD-u, Velikoj Britaniji i Rusiji na rastućem popisu zemalja s invazivnim zakonima o masovnom nadzoru..

Čak i uz referendum (zakazan za 21. ožujka 2018.) radi dovođenja Dragnettovog zakona u pitanje, članovi nizozemske vlade obećali su podržati zakon bez obzira. Također planiraju otići korak dalje i ukloniti mogućnost održavanja peticije koju drže građani za buduće referendume.

U svjetlu prividne sigurnosti novog Dragnet-ovog zakona koji ostaje u Nizozemskoj, ExpressVPN baca pogled na druge zemlje s programima masovnog nadzora koji se uvode u ime nacionalne sigurnosti.

Što je nizozemski zakon o Dragnetu: sažetak

Zakon Dragnet je izmjena i dopuna Zakona o obavještajnim i sigurnosnim službama iz 2002. godine, kojim će nizozemska obavještajna agencija AIVD i njen vojni kolega MIVD, između ostalog, moći pristupiti i zadržati metapodatke bilo kojeg i svih svojih građana.

Zakonom se nadalje hakiraju privilegija AIVD i MIVD na uređaje trećih strana povezanih s ciljanim pojedincima - poput prijatelja, članova obitelji i kompanija koje mogu koristiti (slično kao što je odnos NSA s Microsoftom, Googleom i Appleom).

Koje će se druge države s drakonskim zakonima o nadzoru pridružiti Nizozemskoj?

Ujedinjene države

Zakon o nadzoru stranih obavještajnih podataka, uveden 1978. godine, trebao je prikupljati obavještajne podatke o stranim špijunima. No, izmjena i dopuna 30 godina kasnije, Odjel 702 FISA-e, dao je vladi mogućnost skupljanja komunikacija izravno sa servera američkih pružatelja usluga poput Microsofta, Googlea i Facebooka. Amandmanom je omogućeno da dva programa - PRISM i Upstream - u osnovi prikupljaju sve i sve informacije poslane u inozemstvo od bilo koga.

Kao najznačajniji igrač u nadzornom savezu Five Eyes, američka je zbirka svih podataka i metapodataka sveobuhvatna, s 80 posto cjelokupne komunikacije dubokim morem presijecane i prikupljene od strane Upstream programa. Dok su aplikacije i operativni sustavi nagomilali enkripciju od Snowdena tijekom 2013. godine, program nadzora i danas traje. Odjel 702 FISA-e planiran je za obnovu krajem 2017. godine i vjerojatno će se nastaviti.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Zakon o istražnim ovlastima, ili "Povelja snoopera" donesena 2016. godine Edward Snowden naziva "najekstremniji nadzor u povijesti zapadne demokracije." Ovaj akt zahtijeva od britanskih davatelja internetskih usluga i telefonskih kompanija da čuvaju sve zapise o pretraživanju svojih kupaca. do jedne godine. A uz nalog, deseci državnih tijela mogu pristupiti tim spisima.

U stvari, Velika Britanija njuška od 1999. godine, "Povelja snoopera" upravo je to učinila legalnim. Vladino sjedište vlade za komunikacije u Velikoj Britaniji ili GCHQ imaju vlastiti nadzor nadzemne kabelske komunikacije, TEMPORA, koji dijeli sa svojim obaveštajnim savezima, naime Pet, Devet i Četrnaest očiju. Puno očiju.

Zakon o istražnim ovlastima trenutno se suočava s prvim izazovom Privacy International-a na Europskom sudu.

Rusija

Posljednje, ali svakako nije najmanje važno rusko Sustav operativno-istražnih mjera, ili SORM - nacionalni sustav zakonskog presretanja gotovo sve komunikacije u zemlji. Koristi se od 1990. godine i značajno je ojačao prošle godine zakonom Yarovaya, a SORM omogućuje Federalnoj službi sigurnosti pristup bilo kojoj komunikaciji na poslužitelju daljinski, bez odobrenja ISP-a..

Zakon Yarovaya niz je izmjena SORM-a, donesenih u ime protuterorizma, koji uključuju obvezno čuvanje podataka i pravo na dobivanje „svih ostalih potrebnih podataka“ bez sudskog naloga. Umjesto zabrinjavajuće, zločin je "neprijavljivanje zločina" - nedostatak djelovanja koja bi mogla koštati godinu dana zatvora.

Kako spasiti Nizozemsku od otvorenog nadzora

Referendum će se održati 21. ožujka 2018., što znači da još uvijek ima vremena za prikupljanje potpore za preispitivanje Zakona o Dragnetu. Iako se čini da je nizozemska vlada pakleno držana u provođenju zakona, organizacije poput Projekta partije slobode i javnog interesa pripremaju se za podnošenje zakonodavstva na temelju kršenja temeljnog ljudskog prava na privatnost.

Želite vratiti kontrolu nad svojom privatnošću na mreži? Naši internetski vodiči o privatnosti dobro su mjesto za početak.

Koje se države pridružuju Nizozemcima svojim novim zakonom o masovnom nadzoru?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.