Laura Poitras i digitalni prognanici

[ware_item id=33][/ware_item]

Laura Poitras i digitalni prognanici


Ove godine, redateljica dokumentarnih filmova Laura Poitras objavila je možda njezin najkontroverzniji projekt do sada: Citizenfour. Film se fokusira na heroja iz NSA Edwarda Snowdena i ne samo ono što je otkrio novinarima u hongkonškoj hotelskoj sobi, već što je još važnije zašto. 

Iako mnogi znaju da je Snowden sada stanovnik Rusije, manje je poznato da se Poitras također preselio - u Berlin, kako bi zaštitio izvorni materijal za svoj dokumentarac.

Tamo je dio rastuće zajednice koja se zove "Digitalni prognanici", skupina stručnih novinara, programera softvera, pa čak i MI5 agenata, koji se bore za našu internetsku slobodu. Svi su pobjegli u Njemačku zbog strogih politika digitalne privatnosti. Državna tajna služba, BND, ne smije špijunirati građane, a bilo kakvi pokušaji smanjenja osobnih sloboda susreću se s nepokolebljivim otporom.

Tko je tko?

Pa tko su digitalni prognanici? Teško je reći, jer oni ne održavaju tjedne sastanke niti jasno daju izjave o svom boravištu na društvenim medijima. Došli su u Berlin radi odmazde od nadzora svojih vlastitih vlada - u Poitrasovom slučaju ona je već bila na listi za nadzor NSA nakon dva filma koja su ispitivala američki rat protiv terorizma i često je izvlačila iz linija u zračnim lukama ili izdvajala u avionima za dodatna ispitivanja. Citizenfour jednostavno je povećao interes za državne ilegalne aktivnosti.

Prema Martinu Kaulu, uredniku društvenog pokreta Die Tageszeitung, "oni su vrlo ugledni, prognanici, ali mislim da ih ovdje nema na stotine, pa čak i na desetke."

Ističe, međutim, da je hakerska kultura snažna u Njemačkoj, a mnogi građani su se već brinuli za njihovu internetsku slobodu. Laura Poitras i Digital Exiles pružili su pokretu protiv vladinog nadzora osjećaj međunarodne nužde.

Ključni igrači

Dok digitalni prognanici ne traže slavu i bogatstvo, moguće je pronaći neke od njih. U nedavnom djelu za The Guardian, Carole Cadwalladr imala je priliku intervjuirati ne samo Poitrasa, već nekoliko drugih, uključujući Jacoba "Jakea" Appelbauma i Annie Machon. Applebaum je djelomično odgovoran za stvaranje mreže Tor, koja korisnike čini anonimnima, a također je surađivala s WikiLeaksom.

Machon je, u međuvremenu, bivši špijun s britanskom agencijom MI5. Nakon što je odjel izašao u javnost 1989., uživali su u vremenu snažne javne podrške; međutim, Machon je 1997. godine otkrio tajne - i ilegalne - prisluškivanja, dosjee o ministrima u vladi i ilegalne provale građana. Sada živi honorarno u Berlinu i nudi pomoć drugim zviždačima.

Obratiti pažnju

Izgnanstvo Laure Poitras i digitalnih aktivista u Njemačku izuzetan je podsjetnik da je nadzor države vrlo, vrlo stvaran.

Pa kako možemo poduzeti mjere kako bismo osigurali našu internetsku privatnost i ometali pokušaje vlada da nas špijuniraju? Upotreba VPN-a za šifriranje vaše veze jedan je dio jednadžbe, ali to je samo početak. Privatnost je višenamjenski pristup i iz tog razloga toplo preporučujemo provjeru resetiranja mrežnog paketa privatnosti koji je ispunjen alatima i informacijama za otežavanje masovnog nadzora..

Konačno, divimo se Lauri Poitras zbog njene upornosti i hrabrosti i zbog velikog osobnog rizika koji je poduzela da stvori Citizenfour.  Zahvalni smo što globalna publika sada putem filma ima pristup objavama i motivima Edwarda Snowdena i što Poitrasovi napori čine ljude svjesnim kako vlade svakodnevno krše naše pravo na privatnost..

Laura Poitras i digitalni prognanici
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.