Neutralnost mreže je važna i za to se trebamo boriti

[ware_item id=33][/ware_item]

Dolari formiraju kružnu ikonu


Neutralnost mreže (prije 2003., poznata kao „zajednički koncept mobilnog operatera“) opisuje ideju da pružatelji internetskih usluga (ISP) trebaju podatke usmjeravati neselektivno o njihovoj vrsti ili podrijetlu. Na primjer, videozapis treba imati isti prioritet, bez obzira da li ga poslužuje YouTube ili mali konkurent.

Neutralnost mreže važan je princip internetske regulacije. Iako se smatra kamenom temelja uspješne inovacije na otvorenom i besplatnom internetu, neutralnost mreže je pod prijetnjom davatelja internetskih usluga, velikih korporacija i vlada.

Što znači neutralnost mreže?

Svaki paket podataka koji se prenosi putem kablova i sklopki internetskih pružatelja usluga treba tretirati na isti način, bez obzira na aplikaciju, korisnika, sadržaj ili platformu.

U praksi, neutralnost mreže znači da vaš davatelj internetskih usluga nije dopušten nadgledati vašu upotrebu interneta i usporavati ili gasiti pakete na temelju usluge koju gledate. Davatelji internetskih usluga ne bi mogli favorizirati tvrtke s kojima imaju sporazume i, na primjer, ubrzati YouTube dok usporavaju Vimeo.

Zbog neutralnosti ISP-a često su regulirani na sličan način kao i komunalna poduzeća (uobičajeni prijevoznici), kojima nije dopušteno diskriminiranje u pružanju usluga. Na primjer, tijekom nestanka struje ili nestanka vode, vašem komunalnom poduzeću vjerojatno će biti zabranjeno da favorizira neka domaćinstva pred drugima.

Zašto je neutralnost mreže toliko bitna

Ideja neutralnosti mreže vidi se kao najvažniji princip koji jamči zdravu konkurenciju između internetskih kompanija i olakšava korisnicima usvajanje internetskih inovacija..

Bez neutralnosti mreže, ISP bi mogao biti sporan s uslugom streaminga video sadržaja i isporučivati ​​njegove videozapise velikom brzinom i kvalitetom, a ograničavajući sve ostale usluge na male brzine i slabu kvalitetu.

Usluga brze struje videozapisa mogla bi tada podizati cijene, dijeliti dobit s ISP-om i nikad se ne treba brinuti zbog konkurencije.

Tko prijeti neutralnosti mreže i zašto?

Internetski konglomerati i davatelji internetskih usluga prijete neutralnosti mreže. Dvije skupine ne vole konkurenciju slobodnog i otvorenog tržišta i radije bi stvorile monopolističko okruženje u kojem bi mogli preplatiti inferiorne proizvode - slično kao što su to učinile (i još uvijek rade kablovske tvrtke) prije interneta.

Nekoliko primjera kršenja neutralnosti mreže u prošlosti:

  • Preticanje BitTorrent prometa
  • Ponuda besplatnih podataka, ali samo za određenu tvrtku (poput Facebooka ili Spotifyja)
  • Onemogućavanje Apple Facetimea
  • Blokiranje usluga besplatnih internetskih poziva

Neke se velike internetske tvrtke također optužuju za uklanjanje načela neutralnosti mreže. Facebook-ova kampanja Internet.org ima za cilj pružiti besplatan pristup internetu svijetu u razvoju, ali istovremeno će ograničiti pristup određenim platformama i uvelike favorizirati tvrtke u vlasništvu Facebooka (WhatsApp, Instagram).

Strah je da bez načela neutralnosti mreže više nitko neće moći stvoriti internetski startup, jer će internetski pružatelji usluga favorizirati promet glavnih postojećih monopola.

Neto neutralnost u bilanci: ISP koji rukom ima oznaku s skalom s internetskim sadržajem na svakom kraju.

Širom svijeta vlada neutralnost mreže

Ujedinjene države

Pravila o neutralnosti mreže u Sjedinjenim Američkim Državama usvojila je 2005. godine Federalna komisija za komunikacije (FCC). Međutim, pravna osnova pravila FCC-a ostala je sporna, a opetovani pokušaji njihovog pretvaranja u zakon nisu uspjeli u Kongresu.

Godine 2017., pod novom upravom, FCC je odlučio ukinuti svoja pravila. Otkazivanje je stupilo na snagu 2018. godine usprkos mnogim prosvjedima na mreži.

Europska unija

Iako se pojedine zemlje još uvijek mogu odlučiti na jača pravila neutralnosti mreže, Europska unija postavlja minimalni standard od 2002. Ovaj standard i dalje omogućava telekomima da u nekim okolnostima smanje uslugu svojih kupaca..

Neke europske zemlje imaju snažne zakone o neutralnosti mreže, poput Nizozemske i Slovenije, ali druge, poput Portugala, dopuštaju diskriminiranje modela cijena koji po definicijama većine ljudi krše pravila o neutralnosti mreže.

Brazil

Brazilski okvir za građanska prava na Internetu (Marco Civil da Internet) iz 2014. u principu podržava ideju neutralnosti mreže, ali je također blokirao usluge poput WhatsApp-a.

Kina

Kina nema zakone o neutralnosti mreže i redovito cenzurira usluge i podatke.

Indija

Od 2018. godine Indija ima snažna pravila neutralnosti mreže koja zabranjuju bilo koji oblik diskriminacije podataka.

Je li neutralnost mreže savršeno rješenje?

Teoretski, da. Ali postoje mnogi slučajevi kad je neutralnost mreže daleko od idealne. Neki podaci jednostavno imaju drugačiji prioritet u usporedbi s drugim podacima. Čini se apsurdno usmjeravanje sigurnosne kopije računala s istim prioritetom kao na primjer telefonski poziv, a upotreba propusne širine u svijetu bila bi daleko učinkovitija kada bi se podacima dodijelili izričiti i niski prioritet.

Nažalost, nemamo mehanizam da precizno procijenimo prioritet podataka. Ako bismo dopustili davateljima internetskih usluga da odluče, završili bismo s monopolističkim ponašanjem, a ako dopustimo korisnicima ili kompanijama poziv, vjerojatno bismo se suočili sa situacijom u kojoj bi svi označili svoje podatke kao visoke prioritete.

Kako bismo mogli zadržati neutralnost mreže

Uz porast kriptovaluta, jednog dana bi moglo biti moguće platiti širinu pojasa, ne na bazi mjesečno ili GB-po-GB, već dodavanjem cijene svakom traženom paketu na temelju prioriteta.

ISP bi prikupio ovu naknadu kao nagradu i potaknuo je da prvo dostavi neke podatke. Naravno, to može značiti da će GB internetske snimke videokonferencije koštati puno više od GB sigurnosne kopije podataka ili GB BitTorrent-a, ali to je učinkovitije korištenje propusne širine..

Sve dok korisnik - a ne internetska usluga - plaća podatke, davatelji internetskih usluga i konglomerati ne bi imali malo mogućnosti dogovora. Streaming filma velikim brzinama od najvećeg davatelja usluga koštat će jednako koliko i streaming od najmanjeg davatelja usluga.

Što možete učiniti da uštedite neutralnost mreže

Ako sumnjate da vaš davatelj internetskih usluga selektivno smanjuje vašu propusnost ili blokira određene usluge, možete koristiti VPN da biste je zaobišli. Vaš davatelj internetskih usluga neće moći pogledati unutar vašeg šifriranog tunela VPN-a i neće moći usporiti neke usluge dok daje prioritet drugim.

Da biste zaštitili neutralnost mreže, možete se obratiti i lokalnoj regulatornoj agenciji ili zakonodavcu kako biste ih obavijestili da je to nešto što smatrate važnim.

Ako se nalazite u SAD-u, možete koristiti OpenMedia's Internet se vraća nazad oblik. U Europi možete koristiti ovaj obrazac.

Pogledajte također: Hiperveze su učinile internet nevjerojatnim i ne smiju se oporezivati

Javite nam svoja razmišljanja o neutralnosti mreže u komentarima ispod.

Neutralnost mreže je važna i za to se trebamo boriti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

43 + = 45

map