Novi britanski račun za masovni nadzor najgori je dosad

[ware_item id=33][/ware_item]

Elizabeth Tower. Tamo je smješten Big Ben.


Vladini dužnosnici rade na donošenju najvećeg zakonodavnog tijela za skupljanje u velikoj Britaniji. Predlog zakona o istražnim ovlastima katastrofa je u tijeku, a uskoro će proći parlament.

Ovaj novi prijedlog zakona želi preoblikovati način provođenja državnog nadzora - a ne na bolje. 

Nadzor na ogromnoj skali

Prema zakonu, državne sigurnosne službe moći će provaliti u pametne telefone i računala u interesu sigurnosti. Zove se "interferencija opreme", a to je samo vrh ledenog brijega.

Prijedlog zakona od gotovo 300 stranica ima za cilj pooštravanje nacionalne sigurnosti čineći masovni nadzor obveznim. Davatelji širokopojasnih i mobilnih telefona bit će prisiljeni voditi evidenciju podataka o kupcima do jedne godine. Ti će zapisnici uključivati ​​svaku web lokaciju koju posjetite, vremena koja ste ih posjetili i uređaje koje koristite.

Slično zakonodavno tijelo za masovni nadzor zabranjeno je u ostatku Europe i Sjevernoj Americi jer je previše invazivno.

(Gotovo) Šteta da bi bilo istinito

Zapisi o vašim internetskim aktivnostima uključivat će samo osnovne URL-ove, a ne pojedinačne stranice. Na primjer, mogli su vidjeti da ste posjetili BBC.com u subotu popodne, ali ne i pojedine stranice koje ste čitali. To pruža malo udobnosti, jer će se vrijeme posjeta i IP adrese ostalih računala s kojima ste kontaktirali bilježiti jezivim detaljima.

Za pristup vašim osobnim podacima, dužnosnici zahtijevaju autorizaciju "dvostrukog zaključavanja". Za telefonske pozive, e-poštu i tekstualne poruke potrebna je dozvola kućnog tajnika, a zatim posebno imenovan sudac prije nego što lokalna policija može imati pristup. Međutim, postoji mala klauzula koja zaobilazi taj postupak odobravanja ako službenici za provođenje zakona smatraju da postoji hitna potreba za pristup informacijama.

U osnovi, sigurnosni službenici mogu pristupiti vašim podacima tek nakon što dobiju sudsko odobrenje, osim ako ne smatraju da je to hitno. U tom slučaju mogu slobodno raditi sve što žele.

Zvuk fer?

Ne samo 'Metapodaci'

Ovo nisu samo metapodaci kojima se vlada nada da će ih prikupiti, to je vaš život. Sve je to što radite, svaka web-lokacija koju posjetite i svaka poruka koju pošaljete putem interneta.

Pristalice prijedloga zakona tvrde da podaci koje vlada prikuplja sredstvo su za nacionalnu sigurnost i ni na koji način ne utječu na vas. Ali kako i ne bi, kad se sve što radiš bilježi?

Zakon o najmasovnijem nadzoru masa u Velikoj Britaniji ikada se vidio

Nacrt je donijela kućna tajnica Theresa May, nastojeći zamijeniti zastarele britanske zakone o prikupljanju podataka.

May je još 2012. godine uvela slično zakonodavstvo, poznato kao Povelja snajpera, do gotovo jednoglasnog neodobravanja. Ona vjeruje da ovaj novi prijedlog zakona uspije tamo gdje drugi nije uspio. Prema svibnju:

„Objava našeg nacrta zakona o istražnim ovlastima presudan je trenutak. Ovim se Zakonom uspostavlja nadzor koji vodi u svijetu kako bi se upravljao režimom istražnih ovlasti koji je otvoreniji i transparentniji nego bilo gdje drugo u svijetu.

Ostali se ne slažu.

Zagovornici privatnosti, uključujući Edwarda Snowdena, ovo nazivaju najgorim prijedlogom zakona koji je zapad ikada vidio, i to s dobrim razlogom: nikad prije nisu uvedene tako stroge nadzorne mjere.

Po mom čitanju, #SnoopersCharter legitimira masovni nadzor. To je najubojitiji i najmanje odgovorni nadzorni režim na Zapadu.

- Edward Snowden (@Snowden) 4. studenog 2015

Ne dozvolite da britanska vlada nastavi špijunirati vas!

Očekuje se da će nacrt zakona usvojiti Parlament negdje sljedeće godine. Hoće li proći ili ne, nepoznato je, ali ako nam nedavna propuštanja u Partnerstvo preko Pacifika govore bilo šta, to su svjetske sile koje rade vrlo malo kako bi zaštitile privatnost ljudi.

Umjesto da se prepuštate ćudljivosti masovnog nadzora, vratite svoju privatnost VPN-om.

Kako rade VPN-ovi

VPN stvara siguran tunel između vašeg računala i web mjesta koje posjetite. Vaši davatelji internetskih usluga neće moći vidjeti web stranice koje posjećujete, podatke koje šaljete ili ljude s kojima komunicirate.

VPN također skriva vašu IP adresu i lokaciju, tako da se mrežna aktivnost ne može pratiti prema vama i vašem računalu ili uređaju.

Ne čekajte da ovaj zakošeni masovni nadzorni račun stupi na snagu. Vratite svoju privatnost i sakrijte svoju IP adresu VPN-om.

Izdvojena slika: Fotografski klub Jetpics / Dollar

Novi britanski račun za masovni nadzor najgori je dosad
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.