Prekoračenje granica: kanadska špijunska agencija prati korisnike širom svijeta

Oni su prijateljski raspoloženi; uljudan. Volite hokej, javorov sirup i poutine. Imaju neljubazno uljudnost, eh, i iako su voljni založiti se za svoja prava, preferiraju stroga pisma, nego izravno sučeljavanje. Ali prema dosijeima koje je 2012. godine dobio Edward Snowden, Kanađani nisu baš tako nevini: Njihova špijunska agencija, Organizacija za sigurnost komunikacija (CSE) već godinama tiho njuška po internetskom prometu širom svijeta. Skini se, igrači!

Pršteći oči

Prema Canadian Broadcasting Corporation (CBC), prezentacija programa PowerPoint koju je 2012. godine napisao neimenovani zaposlenik CSE-a opisuje projekt nazvan "Levitacija" koji svakodnevno prati 10 do 15 milijuna datoteka i preuzimanja datoteka s web stranica besplatnih datoteka, a zatim češlja te datoteke za bilo kakav trag terorističke aktivnosti. Prezentacija uključuje šale o tome kako je špijunska agencija bila preplavljena beskorisnim podacima, poput preuzimanja televizijske serije Glee dok su pokušavali izgristi ekstremističke aktivnosti. Još više zabrinjava dokument tvrdi da Kanada ima puni pristup do 102 besplatna web mjesta za dijeljenje datoteka putem "posebnih izvora", iako web lokacije poput Sendspacea negiraju ovu tvrdnju. Ron Deibert, direktor istraživačkog centra za Internet sigurnost Citizen Lab sa Sveučilišta u Torontu, kaže da, iako je pomalo uvjerljivo da kanadski špijuni "rade svoj posao", činjenica da se taj nadzor provodi u tako masovnim razmjerima zabrinjavajući.

Pa što je CSE otkrio? Od svih datoteka analiziranih svaki mjesec, samo oko 350 - ili 0.0001 posto - su "zanimljivi događaji za preuzimanje". Nakon što se te datoteke identificiraju, agencija će moći preuzeti metapodatke i otkriti IP adresu svakog tko prenosi ili preuzme podatke. I upotrebljavajući Mutant Broth - britansku tehnologiju čuvanja - CSE može pomoću IP adresa otkriti pet sati aktivnosti na korisničkom računalu prije i nakon sumnjivog prijenosa datoteka. Agencija ukazuje na uspjehe u pronalaženju ciljeva talaca i terorističkim strategijama, ali Deibert naziva Levitaciju "divovskim rendgenskim aparatom tijekom čitavog našeg digitalnog života".

Ovo nije prvi put da je Kanada uhvaćena rukom u tegli špijunskog kolačića; zemlja je članica saveza Five Eyes i premda se često smatra mlađim partnerom, 2013. bila je uključena u suradnju s Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA) u postavljanju više od 20 špijunskih mjesta u "visoko prioritetnim zemljama". Teorija tvrdi da je, budući da su operacije NSA-e bile pod jakim javnim nadzorom nakon Snowdena, agencija pronašla posao svojim kanadskim kolegama, čak i toliko daleko da je isporučila računalni hardver i softver za dešifriranje..

Vozeći ga kući

Naravno, Canucks su laka meta, ali također je vrijedno napomenuti da je DEA zauzeta špijuniranjem svakog automobila koji koristi američku infrastrukturu cesta. Prema Atlantiku, DEA gradi bazu podataka „kako bi se u stvarnom vremenu kretalo kretanje vozila oko SAD-a“ Rad ACLU-a putem zahtjeva za slobodu informacija otkrio je neke unutarnje djelovanje programa - poput činjenice da su sva vozila prate se, bez obzira na to jesu li vozači osumnjičeni za bilo koji zločin. Nadalje, e-mail adresa o projektu iz 2010. godine tvrdila je da je jedna od njegovih glavnih svrha bila povećati količinu oduzimanja imovine koja se događa prilikom oduzimanja automobila, novca i gotovine od osumnjičenih kriminalaca, a zatim ih se koristi za financiranje ciljeva agencije.

A Sir Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba, primjećuje da je, iako je Five Eyes partner Britanije, jedan od najboljih na svijetu za otvaranje podataka, ali jedan je od najgorih kada je u pitanju špijuniranje i praćenje građana. Zapravo se svrstala među najgore u Europi za zemlje s "slobodnom i otvorenom mrežom".

Sve vidi?

Pa, što je onda ovdje? Prvo je da čak i „dobroćudne“ zemlje poput Kanade nisu imune od globalne opsesije internet špijuniranjem; Kanadska tehnologija prisluškivanja jedna je od najsofisticiranijih na svijetu. Drugo, nije naporno reći da bez obzira na to što ste preuzeli, gdje surfate ili kako koristite Internet, netko vas gleda preko ramena. Svakako, mogli biste strogo napisati pismo kanadskom premijeru Stephenu Harperu - ili presjeći ravno u potjeru i uvjeriti se da je vaša internetska privatnost u potpunosti zaštićena.

Izdvojena slika: Wikimedia Commons (slika je izmijenjena)

Prekoračenje granica: kanadska špijunska agencija prati korisnike širom svijeta
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.