Reddit? Rusija kaže da to zaboravi

ruski reddit ban

Ako tražite internetsku raspravu bez ograničenja, Reddit je dobro mjesto za početak. Uz teme o kojima se raspravlja o gotovo svim temama poznatim čovjeku – i SFW i NSFW – stranica također domaćin diskusija “pitajte me bilo šta” (AMA), dopuštajući redditorima da sudjeluju u živoj raspravi sa slavnim, tehnološkim stručnjacima i revolucionarima..

U Rusiji, međutim, čini se da je korisnik Reddita “rsocfan” otišao malo daleko, jer je državna agencija za nadzor i cenzuru medija Roskomnadzor blokirala brojne stranice za rasprave o uzgoju gljiva Psilocybe.

Pravila i propisi

Rusija nije baš poznata po prihvatanju nekonformističkih mišljenja o internetu. Kako primjećuje BBC, na primjer, bilo koji blogeri u Rusiji s više od 3.000 sljedbenika moraju se registrirati kod vlade i slijediti ista pravila kao i mediji. Washington Post opisuje ovu situaciju s kojom se blogeri suočavaju „u teoretskom kršenju zakona u svakom trenutku“; popularni ruski blogeri žive u strahu da bi se potencijalno mogli suočiti s kaznom ako vlasti odluče potući ih na njih. A posljednjih mjeseci Roskomnadzor je zauzet izdavanjem strogih upozorenja web lokacijama poput Facebooka, Googlea i Twittera ako se ne pridržavaju ruskih zakona o obradi podataka..

Sada je Reddit u križanju zahvaljujući postu objavljenom prije dvije godine o uzgoju ilegalnih droga. U nedavnoj Reddit niti – „TIFU tako što je zabranio Reddit u Rusiji“ u TIFU (danas sam to učinio – subreddit) – originalni poster rsocfan objašnjava kako je zabranio Reddit u Rusiji. Sastavio je post o gljivama kako bi vidio kako će Roskomnadzor reagirati, budući da agencija tehnički ima ovlasti blokirati bilo koju web stranicu bez odobrenja suda.

I dok se Roskomnadzor polako kretao, agencija za nadzor medija na kraju se uhvatila, pročitala post i zatražila da Reddit admini blokiraju sadržaj koji vrijeđa ruske korisnike..

Kada Roskomnadzor nije odmah primio odgovor od Reddita, agencija je zabranila velike dijelove web mjesta. Mnogi Rusi nisu mogli pristupiti Redditu zajedno, jer otprilike trećina internetskih pružatelja usluga ne može pravilno filtrirati blokove sadržaja na temelju HTTPS protokola.

To je potaknulo odgovor administratora web mjesta Reddit, koji nisu željeli da njihovi ruski korisnici izgube pristup svojoj web stranici. Dan nakon što je crna lista započela, ukinuta je kad su upravitelji stranice kontaktirali Roskomnadzor i prihvatili njihove uvjete. Povredljivi post sada je blokiran za korisnike u Rusiji.

Izvorni plakat rsocfan voli ironiju cijelog incidenta. Uvredljiva nit nije izazvala veliko zanimanje kad ga je prvi put objavio, ali cijeli je cenzurni incident bacio u središte pozornosti. Zapravo, Roskomnadzor je skrenuo pozornost na ono što je pokušao sakriti!

Kuriranje sadržaja

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Roskomnadzor se polako usjekao na slobodu građana putem interneta nalažući blogovske registracije, zajedno s vlasnicima web stranica koji su odgovorni za bilo što objavljeno u odjeljcima s komentarima na njihovim web stranicama. Neke su organizacije zatvorile svoje forume zajedno, dok su druge angažirale moderatore koji će nanjušiti bilo koji „ekstremistički“ sadržaj.

Agencija je također privela nekoliko blogera na sud – Alexey Navalny blokirao je njegov blog i dobila mu uvjetnu kaznu zbog pozivanja na “protestni skup”, što je pokrenulo odgovor ureda glavnog državnog odvjetnika kojim je Roskomnadzor naložio da zabrani svoj blog i započne sudski postupak.

Ali ruska vlada nije jedina velika organizacija koja njeguje sadržaj Reddita. Kao što je zabilježeno u nedavnom članku u The Vergeu, i sama stranica uzima čvršću liniju s forumima koji se smatraju uvredljivim ili neprikladnim. U srpnju je Reddit objavio da određene zajednice koje su postojale “samo za smetati” više neće biti moguće pretraživati ​​i neće donositi prihod kompanija.

Sada generalni direktor Steve Huffman kaže da zabranjuju najviše uvredljivih od ovih foruma i stavljaju karantene u druge koji „generalno čine Reddit gorim za sve ostale“.

Pa koja je razlika ovdje? Ako Reddit, poput Rusije, odluči čemu korisnici mogu pristupiti, zar i oni ne primjenjuju neke cenzorske ovlasti? Huffmanova stvar na to baca svjetlo: “zabrana je poput smrtne kazne. Zabranu shvaćamo vrlo ozbiljno, pa nam treba toliko vremena da to učinimo. “

Usporedite to s Roskomnadzorom koji želi zabraniti korisnicima i postove čak i za male prekršaje i bez potrebe za vanjskim odobrenjem. Očito je da Reddit djeluje kad je to potrebno – za veće dobro – dok mnoge vladine agencije djeluju nasumično.

Poanta? Ako ste u Rusiji i živite na Redditu, nabavite VPN ili drugi proxy pristupnik jer je sigurna oklada Roskomnadzor se neće uskoro prijaviti na AMA.

 Izdvojena slika: (1) ravennka / Dollar Photo Club, (2) Psilocybe.tampanensis.one od Workman je licenciran pod CC BY-SA 3.0 (slike su kombinirane i modificirane)

Reddit? Rusija kaže da to zaboravi
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.