Softver za zamjenu lica sada je open-source

[ware_item id=33][/ware_item]

Dvije prekrižene ruke drže drugačije lice. Malo je jezivo izgleda, da budem potpuno iskren.


Razvijena od strane stručnjaka s Massachusetts Institute of Technology i NVIDIA, vid2vid tehnologija omogućuje bilo kome da zamijeni slike površine objekata u video.

Većina nas poznaje ovu vrstu sinteze video-videa iz "zamjene lica", gdje algoritam otkriva lice i na njega primjenjuje drugo lice. No ova bi se tehnologija mogla primjenjivati ​​i na ostale predmete, na primjer, automobile ili fronte.

Problemi s autorskim pravima i krađe identiteta

Tehnologija zamjene lica, slično kao i bilo koja druga tehnika mijenjanja video i fotografija, uvelike se boji zbog njezine uporabe u stvaranju klevetničkog i zaštićenog autorskog prava sadržaja. Uostalom, omogućuje svakome da koristi lica poznatih glumaca u domaćim filmovima (zvanim Deepfake), ili možda čak pripiše dokaze zločina pogrešnom osumnjičenom.

Štoviše, znanstvenici s MIT-a koji stoje iza vid2vida objavili su kôd pod Creative Commons licencom, što znači da svatko može koristiti ili mijenjati kôd koliko smatra prikladnim (sve dok autoru daju odgovarajuće priznanje).

Masovno usvajanje je ograničenje štete

Međutim, stvaranje tehnologije izmjene slika s otvorenim kodom važan je korak u ograničavanju štete, jer nivelira igralište dobro financiranih zlonamjernih aktera i javnosti.

Također može pomoći odvratiti ljude od zlonamjernog korištenja takve tehnologije, jer bilo koji videozapis prolazi pod strožijim nadzorom kada oni koji ga gledaju znaju koliko bi lako moglo biti "lažiranje" takvog materijala.

U svom radu, autori objašnjavaju matematiku koja stoji iza njihovih modela i demonstriraju sposobnost njihovog koda zamjenom lica, drveća i zgrada.

Softver za zamjenu slike na djelu

U dokumentarcu iz veljače 2018. drugačiji tim istraživača koji radi na softveru za izmjenu slike demonstrira svoje sposobnosti zamjenjujući ukras na zidu uvredljivim simbolima, a lice glumca s onim predsjednika Trumpa.

"Ne vjerujte svemu što vidite na internetu."
- Abraham Lincoln

Budućnost doktoriranih slika i video zapisa

Vjerodostojnost mrežnih informacija već je prilično niska - alati poput Photoshopa mogu lažno pripisati slike i namjerno manipulirati događajem, što narušava naš dojam o svijetu.

Bit će sve teže provjeriti internetske izvore kako tehnologija precizno napreduje, a možda ćemo vidjeti dan kada digitalne slike više nisu dopuštene na sudu.

Tehnologija poput decentraliziranog označavanja vremena može otežati pripisivanje lažnih snimaka događajima u prošlosti, ali oni će ipak dopustiti da itko namjerno manipulira sadržajem u pokretu.

Softver za zamjenu lica sada je open-source
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.