Uganda sad oporezuje svoje građane za pristup društvenim medijima

[ware_item id=33][/ware_item]

Mobitel s aplikacijama na kojima su znakovi dolara


Od 1. srpnja Ugandani više nemaju besplatan pristup platformama društvenih medija, koji moraju plaćati dnevni porez za održavanje pristupa 58 web lokacija i aplikacija, uključujući Facebook, Twitter, Signal i Youtube.

Nametnuti namet izazvao je oštre kritike i u Ugandi i širom svijeta, nazivajući ovaj potez pokušajem vlade da cenzurira internetski govor.

Što je porez na društvene medije Ugande?

Porezom, koji je 1. lipnja odobren kao dio državnog proračuna Ugande, zahtijeva od svih korisnika koji žele pristupiti uslugama glasovnih poruka i poruka koje Vlada smatra "preko vrha" poput Facebooka, Twittera i WhatsAppa da plate 200 ugandanskih šilinga ili pet centi "Po korisniku po danu pristupa."

Da bi mogli koristiti ove aplikacije, Ugandani moraju plaćati protuvrijednost pet centi dnevno ili 18,25 dolara godišnje za povezivanje s bilo kojim omiljenim web-mjestima na kojima se preferiraju - bez male sume ako je BDP po glavi stanovnika 604 dolara.

Većina Ugandićana pristupa internetu putem svojih mobilnih telefona, a porez će plaćati operaterima mobilnih telefona putem pojedinačnih SIM kartica. Broj povezan sa SIM karticom već je ovjeren nacionalnim ID-om vlasnika, neraskidivo povezujući telefon s osobnim podacima vlasnika.

Zašto Uganda oporezuje društvene medije?

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni označio je takve usluge glasovnih poruka i poruka kao "preko vrha" (OTT) tvrdeći da se te web stranice i aplikacije koriste za "tračeve" i da je takva upotreba društvenih medija "luksuzni predmet" i treba ih oporezivati..

Vjerojatniji razlog ovog poreza dolazi iz kritičara, koji su porez nazvali pokušajem pljačke Ugandićana njihove slobode govora na mreži, dok praktično blokiraju internetski pristup nekim od najsiromašnijih u zemlji.

Ovo nije prvi put da je Uganda pokušala blokirati pristup društvenim medijima - tijekom izbora 2016. vlada je nekoliko dana blokirala društvene medije, sprječavajući glasove koji su se suprotstavili ponovnom izboru postojećeg Musevenija. Museveni je predsjednik Ugande od 1986. godine.

Kako to utječe na Ugande?

Zabrinjavajuće je što je planirani učinak poreza na ograničavanje upotrebe društvenih medija već vidljiv. Prema izvještaju komunikacijske tvrtke sa sjedištem u Kampali, ukupna upotreba društvenih medija pala je za 11%, a 71% izvijestilo je o izuzetnim neugodnostima otkako su porezi stupili na snagu. 57% ispitanika sada koristi VPN.

Za sada nema očiglednih planova za izuzeće korištenja društvenih medija koji se ne smatraju „tračevima“. Je li to namjera ili je samo jasna nesposobnost nejasna, no porez ipak zaustavlja nastavnike, mala poduzeća i istraživače i sve koji su uključeni u ne "tračevi" s pristupa platformama koje su ključne za njihov rad.

Ugandanci se bore za neutralnost mreže

Iako je porez ograničio internetske kritike vlade, nekoliko korisnika tuži Ugandijsku komisiju za komunikacije, Ugandansku upravu i generalnog državnog odvjetnika zbog ograničavanja temeljnog prava na slobodu govora, kao i štete tvrtkama koje se oslanjaju na platforme društvenih medija.

Peticija koju je podnio neprofitni Institut za cyber zakon sa sjedištem u Kampali malo je vjerovatno da će biti usvojena uskoro, s tim da će sudovi u Ugandi biti na vrhuncu, a presuda o ovom slučaju je malo vjerojatna u sljedećoj godini.

VPN i sudski postupak, međutim, nisu dovoljni da se prekriju ubrzavanjem korozije slobodnog govora na internetu u Ugandi..

Zabrinjavajući znak onoga što bi Internet mogao postati?

Za zemlje koje nemaju mrežnu neutralnost, postoji prostor da se usvoje slično zakonodavstvo kako bi se spriječio pristup web lokacijama i aplikacijama koji ljudima daju slobodu da govore.

Uganda je možda prva koja je uvela porez na društvene medije, ali nekoliko je zemalja već uvelo ograničenja za društvene platforme. Početkom ove godine Tanzanija je uvela propise koji zahtijevaju od blogera da plaćaju 930 USD godišnje za licencu za blog - vrlo skupo za zemlju čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 936 USD.

S vladama i korporacijama koje žele kontrolirati ono što javnost vidi i čini u njihovu korist, naše temeljno pravo na slobodu govora i izražavanja umanjit će se s onim što je nekad bio neutralni internetski prostor. Nepotrebno je reći da borba za neutralnost mreže nikada nije bila važnija.

Uganda sad oporezuje svoje građane za pristup društvenim medijima
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.