Zaklade i grupa za zaštitu Wikimedije tuže NSA zbog masovnog nadzora

Zaklade i grupa za zaštitu Wikimedije tuže NSA zbog masovnog nadzora

Wikimedia fondacija Jimmyja Walesa, neprofitna organizacija koja stoji iza Wikipedije, objavila je namjeru podnijeti tužbu protiv Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i Ministarstva pravosuđa (DOJ).

Tužba je postavljena u svrhu izazivanja programa masovnog nadzora poput PRISM-a.

U nedavnom postu na blogu fondacija je rekla:

„Naš je cilj u podnošenju ove tužbe prekinuti ovaj program masovnog nadzora kako bismo zaštitili prava naših korisnika širom svijeta“..

Neprofitnoj organizaciji pridružilo se još osam organizacija "iz cijelog ideološkog spektra", uključujući:

  • Amnesty International USA
  • Globalni fond za žene
  • Human Rights Watch
  • Pen američki centar
  • Magazin Nation
  • Nacionalno udruženje pravnika za kaznenu obranu
  • Institut Rutherford
  • Ured Washingtona o Latinskoj Americi

Puna žalba objašnjava kako će se Wikimedia usredotočiti na takozvani "uzvodni" nadzor - prikupljanje ogromnih količina podataka kroz pristup internetu strukturi.

U tužbi se tvrdi da takav široki nadzor ometa i Prvi amandman i Četvrti narušavajući slobodu izražavanja i udruživanja, odnosno pravo na privatnost..

Tužba također kaže da su postupci NSA-e, koje je javnosti prikovao zviždač Edward Snowden, kršili članak III Ustava kojim se uspostavljaju ovlasti američkih sudova.

Uz to, piše da je špijunska agencija premašila svoju nadležnost, kako je definirano Zakonom o nadzoru stranih obavještajnih podataka (FAA) i izmijenjenim od Kongresa 2008. godine..

FAA daje sigurnosnim službama ovlaštenje za praćenje samo građana koji nisu iz SAD-a, ali korištene metode zapravo su prikupile ogromne količine podataka od američkih stanovnika i potpuno nevinih nerezidenata..

Nažalost, problem Wikimedije jest poteškoća u dokazivanju da su prikupljeni suvišni podaci. Takav kamen spoticanja zapravo može onemogućiti zakladu da dobije svoj slučaj.

Wikimedia je ukazala na klasificiranu prezentaciju NSA PowerPoint koja je objavljena 2013. godine, a koja je sadržavala jedan posebni dijapozitiv koji je objasnio kako bi njegovi sustavi za nadzor mogli omogućiti analitičarima da nauče "gotovo sve što tipični korisnik radi na internetu".

Fondacija je predstavila i drugi slajd u svom odijelu koji uključuje izričito pozivanje na Wikipediju i čak koristi njezin zaštitni znak, kao i ostale organizacije poput Googlea, Facebooka, Twittera i Yahooa. To, kaže, pruža razloge za njegovu tužbu.

Međutim, stvarna pravna situacija nije tako jasna - da bi dokazao svoj slučaj, Wikimedia će trebati čvrsto dokazati da je i sama utjecala postupcima NSA-e. Agencija će vjerojatno, kao i do sada, tvrditi da zaklada ne može znati jesu li ikad njezine komunikacije presretnute ili nisu. Iako takav argument može zvučati pomalo poželjan, bio je pokazao da je u prošlosti prilično učinkovit zbog činjenice da su programi tajnog nadzora, naravno, tajni u svom djelokrugu i izvršavanju..

Izvršna direktorica Zaklade Wales i Wikimedia Lila Tretikov kaže da je slučaj ključan jer trenutačno stanje suradnika može ostaviti nespremnima da stvaraju nove članke ili uređuju postojeće iz straha od odmazde ukoliko NSA pročita svoj doprinos.

Par je rekao da je podnesena tužba u svrhu zaštite 500.000 posjetitelja Wikipedije mjesečno i njihovog demokratskog prava na slobodnu razmjenu ideja i znanja, dodajući da:

"Privatnost je bitno pravo. Omogućuje slobodu izražavanja i održava slobodu istraživanja i udruživanja. Omogućuje nam da čitamo, pišemo i komuniciramo s povjerenjem, bez straha od progona. Znanje cvjeta tamo gdje je zaštićena privatnost ”.

Prema Reutersu, Obamina administracija odbacuje slučaj, rekavši:

"Bili smo vrlo jasni što je valjana meta elektroničkog nadzora. Čin bezazleno ažuriranja ili čitanja internetskog članka ne spada u tu kategoriju “.

Pratit ćemo slučaj koji je Wikimedia podnijela uz pomoć Američke unije za građanske slobode s velikim zanimanjem.

Izdvojena slika: Jerry Sliwowski / Foto klub Dollar

Zaklade i grupa za zaštitu Wikimedije tuže NSA zbog masovnog nadzora
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.