Zakoni koji prijete slobodi interneta širom svijeta

[ware_item id=33][/ware_item]

Ilustracija internetskog simbola u lisicama.


Nedavno smo objasnili zašto je novi zakon o kibernetičkoj sigurnosti u Australiji loša ideja. Pruža zakonskim ovlastima mogućnost prisiljavanja bilo koga na korištenje kompromitirajućih aplikacija, predaju lozinki ili krckanje aktivista za ljudska prava (i pravnika, svećenika, liječnika itd.). Predlog zakona ne dopušta nikakvu propisnu obradu ili transparentnost, no na neki se način zakonski postupci ne mogu istražiti.

No, i druge su države donijele nove zakone koji prijete slobodama putem interneta ili su u tom procesu. I začudo, Sjedinjene Države nisu ovog puta na popisu.

Novi Zeland

Od listopada 2018. Novi Zeland zadržava pravo zahtijevati da turisti i putnici predaju lozinke i ključeve za šifriranje na svojim telefonima, uređajima ili datotekama. Odjeljak 228. stavak 5. Zakona o carinama i trošarinama iz 2018. godine omogućuje pograničnim dužnosnicima da pregledaju i kopiraju sve podatke na uređajima svakoga ko uđe u zemlju i izreknu kaznu do 5.000 NZ (~ 3.300 USD) zbog nedostatka suradnje.

Važno pravno načelo liberalnih društava je pravo šutjeti. Nikoga ne treba prisiljavati da svjedoči protiv sebe. Spomenuti Zakon o carinama i trošarinama iz 2018. godine krši ovo načelo i omogućuje provedbi zakona mogućnost samovoljnog uvida u privatni život građana i putnika te pristup intimnim informacijama i njihovo kopiranje.

Njemačka & Francuska

Dok se Direktiva EU o autorskim pravima koja je u osnovi predala europski internet velikim konglomeratima smatra mrtvom, Njemačka i Francuska udružuju se kako bi oživjeli njezine najgore dijelove.

Jedan članak revidirane direktive zahtijeva da svatko tko se povezuje na web stranicu s vijestima ima licencu, dok drugi zahtijeva da tvrtke implementiraju filtre sadržaja koji cenzuriraju umjetnost i komunikaciju. Srećom, mala poduzeća i startapi pobune se protiv novog prijedloga, a mi vas molimo da se obratite svom europarlamentarcu da se usprotivi ovom novom pokušaju ograničavanja sloboda na mreži..

Vijetnam

Vijetnamski kontroverzni novi zakon o kibernetičkim odnosima stupio je na snagu 1. siječnja 2019. To se odnosi na potrebe da bilo koja internetska tvrtka koja opslužuje vijetnamske korisnike (npr. Ima web mjesto) otvori urede u Vijetnamu. Svi se podaci moraju pohraniti lokalno, a bilo koji sadržaj kritičan za Komunističku partiju mora biti uklonjen u roku od 24 sata.

Iako se čini da je ovaj zakon u cijelosti teško provesti, velike platforme poput Googlea i Facebooka ovise o lokalnim bankarskim odnosima koji poslužuju njihove velike vijetnamske oglašavačke partnere. Možda je prijetnja njihovim prihodima zašto su društveni mediji i divovi o tome uglavnom prešutjeli.

Hoće li Google nastaviti cenzurirati govor i rezultate pretraživanja za svoje vijetnamske korisnike?

Tajland

Od Tajlanda se očekuje da ne stvori samo novi zakon o kibernetičkoj sigurnosti, već i sasvim novu agenciju s većim ovlastima nad Internetom i svojim korisnicima. Agencija s velikim proračunom može oduzeti podatke bez naloga tijekom loše definirane "hitne situacije". Iako su slični prijedlozi na stolu od 2015. godine, očekuje se da će novi tekst postati zakon prije nego što zemlja izađe na birališta u svibnju 2019. godine..

Rusija

Daleko apsurdniji prijedlog 2019. godine (do sada…) dolazi iz Rusije. Vlada razmišlja o isključivanju kritične ruske internetske infrastrukture od globalnog interneta. Iako to, doduše, nije isto što i isključivanje interneta, to predstavlja značajne rizike.

Čini se da je glavni pokretač tog koraka želja da se učinkovitije cenzuriraju i filtriraju informacije u zemlji i izvan nje, stvarajući nešto slično Velikoj kineskoj vatrozidini..

Internet je pod stalnim napadom

Nije lako biti krstaš za slobodu interneta. Čini se da i izabrane i neizabrane vlade neprekidno pokušavaju suzbiti slobode, monopolizirati internet i kontrolirati protok informacija. Izdržavanje ovih prijetnji može biti naporno, ali otvoren i besplatan internet vrijedan je borbe.

Zakoni koji prijete slobodi interneta širom svijeta
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.