AT&T с радост помагат на NSA да шпионира милиони

at & t помага nsa

Когато Едуард Сноудън каза на света, че NSA има приятели в американската телекомуникационна индустрия, той не посочи имена. Нито в документите, които пусна, се споменават конкретни компании. Но благодарение на неотдавнашно разследване на ProPublica и New York Times, беше разкрита самоличността на най-ценния партньор на NSA в бизнеса: тя е AT&T.

„Изключително желание за помощ“

Разследването разкрива А.Т.&Не само изпълниха заявките за данни на NSA, те бяха „силно сътрудничещи“ и показаха „изключително желание да помогнат“ при масовото наблюдение на шпионската агенция върху американските комуникации. Документите показват, че това партньорство е едно от най-старите в историята на NSA, започвайки през 1985 г., малко след AT&T стана собствена компания.

Новината без съмнение е шокираща за много от AT&Това са милиони клиенти. Но за тези, които си спомнят за определен доклад от 2006 г., тези скорошни разкрития са просто потвърждение на отдавнашно подозрение.

Този доклад, публикуван през 2006 г. от Salon и Wired, идва от бившия AT&T техникът Марк Клайн, който се опита да нанесе свирка на серия от „тайни стаи“, инсталирани от НСА в AT&T съоръжения. В доклада се твърди, че тези помещения съдържат оборудване, което се включва във високоскоростни оптични схеми, през които „преминава всяко отделно съобщение в Интернет“, като подава съдържанието му направо в NSA.

Данните за никой не са безопасни

„Всяко отделно съобщение в Интернет“ може да звучи като грубо преувеличение, но вероятно е по-близо до истината, отколкото си мислите. Клайн също претендираше за AT&Корпоративните взаимоотношения с други доставчици рутинно филтрират трафика си по същите схеми, по които НСО чува в техните тайни стаи, което означава, само защото не сте АТ&T абонат не означава, че имейлите ви не са преминали през техните ръце.

Клайн е до голяма степен забравен през почти 10 години от първото си публично изявление. Но този нов анализ на документите на НСА го е отказал повече или по-малко.

Стари доказателства, нов анализ

Така че защо бяха необходими няколко години, докато документите на Snowden разкриха AT&Т като основен съюзник на НСА? В изтичащите документи никога не се споменава AT&T по име, вместо да използвате кодовото име „Fairview“, за да опишете своята партньорска организация.

Авторите на разследването също публикуваха пътека по пътя им през „галета“ върху следите от доказателства, които ги накараха да установят АТ&Т като истинският партньор. Тези галета включват:

  • ? Датата 5 август 2011 г.. Информационен бюлетин на NSA твърди, че събирането на данни е възобновено на тази дата след прекъсване, причинено от земетресение. Според японската станция, обслужваща тази зона, на тази дата е пуснат в експлоатация само един кабел и според FCC този кабел се управлява от AT&T.
  • ? Собствени съкращения. Описанията на програмите Fairview в документите на НСА използват термините „SNRC“ и CBB “, които са ex-AT&T служителите потвърдиха, че жаргонът е специфичен за AT&T.
  • ? САЩ договори. Вътрешните документи разкриха, че NSA подслушва оптичните данни от щаба на САЩ с помощта на Fairview. Отделни записи показват AT&Тогава управляваше оптичната мрежа на САЩ.

AT&Отговорът е

В отговор на констатациите Ройтерс цитира представител на AT&T:

Ние не предоставяме доброволно информация на разследващи органи, освен ако животът на човек е в опасност и времето е от съществено значение. Например в ситуация на отвличане бихме могли да предоставим помощ за проследяване на наречените номера за подпомагане на правоприлагането.

„Не доброволно“ е трудно да се примири с „изключително желание да помогне“. Ясно е, че някой не казва истината, или може би представителят всъщност е просто непознат. Човек трябва да се чуди колко AT&Т служителите дори са наясно с тайното партньорство. Във всеки случай със сигурност е в рамките на AT&Най-добрите интереси са да омаловажат уместността на тази история.

Дали дори сме изненадани?

Трудно е вече да шокираме обществото, когато става дума за обхвата на обхвата на НСА. Истинската новина тук не е, че вашите имейли се подслушват или че е AT&Т е виновникът. Това е, че поне няколко AT&Т служителите го направиха с усмивки на лицето.

От практическа гледна точка трябва да приемете, че всяко съобщение, което изпращате по интернет, може да бъде прихванато от корпоративни или правителствени шпиони, независимо дали сте AT&T клиент. Ето защо шифроването е важно. Не можете да спрете събирането на вашите данни, но можете да затруднявате четенето им.

Препоръчано изображение: iko / Dollar Photo Club

AT&T с радост помагат на NSA да шпионира милиони
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.