Ефектът на Snowden: 4 неща, които научихме от времето, когато балонът за поверителност избухна

Ефектът на Snowden: 4 неща, които научихме от времето, когато балонът за поверителност избухна

Ефектът Snowden (съществително): Да се ​​повиши глобалната осведоменост относно правата на личен живот и сигурност

През 2013 г. изпълнителят на НСА Едуард Сноудън изтече високо класифицирани документи, разкриващи как правителствата по света провеждат масово наблюдение. Минута, интимни детайли бяха записани с мъчителни детайли.

Въпросът за поверителността моментално се превърна в разгорещена тема. Техническите компании работеха трескаво за криптиране на устройствата си, докато правителствата се опитваха да уверят хората, че цялото им шпиониране е извършено в най-добрия интерес.

Видяхме промяна в начина, по който правителствата събират данни през последните години, но проблемът остава същият: Поверителността е цената, която плащате за свобода?

Ето какво научихме през годините оттогава.

1. Поверителността се превръща в лукс

Въпреки че може да не сте наясно с това, вашето „право“ на поверителност вече не е право. Всички сме виновни, че търгуваме някои аспекти на нашата поверителност за удобство - сайтовете в социалните медии, които използваме, възможността автоматично да маркираме снимки въз основа на нашето местоположение или дори формулярите за автоматично попълване на определени сайтове са всички рискове за поверителност, които с охота поемаме. Въпреки това много от нас правят това за сметка на личната си сигурност.

Проучване от 2014 г., озаглавено Бъдещето на поверителността, откри:

„Поверителността е архаичен термин, когато се използва във връзка с депозирането на информация онлайн. Хората са готови да се откажат от поверителността поради причини за лекота, бързина и удобство ... Ако нещо друго, проследяването на потребителите ще се увеличи и почти всички данни, въведени онлайн, ще се считат за "честна игра" за целите на анализа и създаването на "ориентиран към потребителите" реклами ".

Всеки път, когато прекарате през Общите условия на приложението, без да четем последствията, ние жертваме нашата поверителност.

Това е хлъзгав склон и повечето от нас се плъзгат несъзнателно.

2. Хората все още наистина обичат или наистина мразят НСА

Обама-акция-всичко-планЧрез някакъв прекрасен интернет разпознат

Неотдавнашно проучване на Pew разгледа позицията на хората към личния живот за период от две години и половина. Това, което научихме, е, че над 91 процента от анкетираните възрастни са се съгласили да се събират масови данни. За съжаление, що се отнася до самата НСА, усещането не е взаимно; само 52% са казали, че са "много загрижени" за правителствения надзор, а 46% са казали, че изобщо не са загрижени.

Невежеството е блаженство, но също е опасно. Което ни води до третата ни точка:

3. Бъдещето започва да изглежда по-малко като Джетсъните и повече като доклада за малцинствата

Много технически експерти прогнозират, че само шепа хора ще разполагат с енергия и ресурси, за да се защитят от нарастващата тенденция на наблюдение на данните през следващите години.

Скандалите, включващи интелигентни термостати, които проследяват ежедневните ви навици, играчките, които записват разговорите на детето ви, и телевизорите, които изпращат навиците ви за гледане на непознати трети страни, стават все по-често срещани. Това е само драскане по повърхността, хора. Копайте малко по-дълбоко и нещата започват да стават наистина космати.

За съжаление, правителството остава упорито в опита си да ограничи тази нарастваща заплаха за неприкосновеността на личния живот. Когато става въпрос за повечето интелигентни устройства днес, потребителите изглежда имат избор: приемете продукта в цялата си инвазивна слава за поверителност или не купувайте изобщо.

Какъв избор е това?

4. Започваме да наблюдаваме промяна в морето както в нашите правителства, така и в нашите технологии

За щастие не всичко е обречена и мрачна. Тъй като методите на NSA бяха разкрити, защитниците на личния живот в публичния и частния сектор се появиха работи неуморно, за да коригира тези грешки. Apple започна инсталирането на криптиране от край до край; Google е предприел кампания за превръщането на TLS криптирането в стандарт както за уебсайтове, така и за имейл; и Законът за патриотите, който бе обявен с почти единодушно одобрение, бе обявен за противоконституционен в края на 2015 г..

Дори самият Сноудън е оптимист, въпреки че вярва, че правото ни на личен живот все още е застрашено. В опция за юни New York Times той пише:

„Балансът на силите започва да се променя. Свидетели сме на появата на поколение след терор, което отхвърля светоглед, дефиниран от една особена трагедия. За първи път след атаките на 11 септември 2001 г. виждаме очертанията на политика, която се отклонява от реакция и страх в полза на устойчивостта и разума. С всяка победа на съда, с всяка промяна в закона, ние демонстрираме, че фактите са по-убедителни от страха. Като общество ние преоткриваме, че ценността на едно право не е в това, което то крие, а в това, което защитава. "

Тъй като все повече хора осъзнават как правителството им събира данни, се появява възможност за промяна.

Ако все още затруднявате оградата за поверителност, направете съзнателно усилие, за да защитите личната си информация. Прочетете Общите условия, бъдете по-запознати с това, което споделяте онлайн, актуализирайте настройките си за поверителност в профилите си в социалните медии и върнете поверителността си, като инсталирате ExpressVPN на всичките си устройства с активиран интернет.

Представено изображение: Onsemeliot (Der Wizzleblower Edward Snowden als believebig verlustrei skalierbares Vekorportrait.) [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], чрез Wikimedia Commons

Ефектът на Snowden: 4 неща, които научихме от времето, когато балонът за поверителност избухна
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.