ЕС одобрява „данък за връзка“ и „цензурни машини“ за окончателно гласуване

Верижна връзка с надпис на етикет

В сряда Европейският съюз одобри своята противоречива Директива за авторските права за окончателно гласуване през януари 2019 г. Ако бъде приет, законопроектът ще навреди трайно на начина, по който използваме интернет.

Как Директивата за авторското право ще цензурира интернет?

Въведена през 2016 г., Европейската комисия публикува директивата им за авторското право в опит да модернизира законодателството на ЕС за авторското право. В настоящата версия на директивата са включени три статии, които се стремят да контролират потока на информация онлайн.

1. Агрегаторите на новини вече не могат свободно да свързват и споделят съдържание

Член 11 ще сила агрегатори за новини и платформи като Reddit, Facebook и Google News да плати лиценз за публикуване на споделени статии и съдържание. Привържениците на тази разпоредба включват традиционните информационни бюлетини, които твърдят, че свързването към тяхното съдържание трябва да бъде разрешено само ако агрегаторът плати за съдържанието.

Ако бъдат приети, на тези търговски обекти ще бъде позволено да начисляват изнурителни тарифи за тяхното съдържание или да забранят споделянето и цитирането на съдържание изцяло. Агрегаторите на новини ще трябва да стават все по-избирателни за сайтовете, които избират да свързват и да ограничават споделянето, което от своя страна ограничава количеството информация, до което скромният потребител може да има достъп.

Предишните опити за натискане на лицензи върху агрегатори на новини са направили забележителна реакция. Когато Испания и Германия опитаха подобно законодателство през 2014 г., Google отговори, като просто деактивира германските и испанските новинарски сайтове от своя индекс, силно намалявайки уеб трафика към тези издатели, наранявайки много новинарските организации, които законът им се опита да защити. Ако член 11 бъде приложен, най-вероятно ще станем свидетели на нещо по-меко.

2. Филтър за авторски права ще следи всичко, което споделяте онлайн

Може би най-вредният език в директивата се крие в Член 13, който предлага автоматизирана система за откриване на авторски права който може да наблюдава и маркира съдържание, считано за нарушение.

Логистиката на това би осакатява по-малките платформи, които би трябвало да работят с всички притежатели на права, които претендират за нарушения на авторски права проактивно, което изисква значителни ресурси.

Ако системата на Content ID, предразположена към грешки, трябва да върви, всеки опит за внедряване на това на държавно ниво няма да е нищо друго освен катастрофално. От троловете за авторски права, които претендират за собственост върху интелектуалната собственост, до френетичните твърдения за произведения за честна употреба (като ремикси, мемове и публични произведения) като нарушаване на авторски права, преобладаващият брой доклади несъмнено ще възпират платформите и техните създатели на съдържание да започнат скъпо легално битки.

Не се предвижда наказание за неправилни претенции за авторски права.

3. Вашите снимки и видеоклипове на спортни мачове са нарушения на авторските права

Според Член 12а, само на спортния организатор ще бъде разрешено да споделят и публикуват снимки и видеоклипове на своите игри и мачове. Всички ваши селфи и ръчни видеоклипове на вашите спомени при гледане на игра ще се равняват на нарушаване на авторски права и ще бъдат премахнати.

Джулия Реда, евродепутат, който се противопоставя на директивата, обобщава перфектно последствията от този член:

"Феновете са това, което прави спорта ценен на първо място ... - това ново право би било явна атака срещу най-големите привърженици на спортните организатори."

Как да спрем унищожаването на интернет, както го знаем?

Няма как да се захароса това: одобрението от сряда прави значително отклонение от тези статии невероятно трудно.

Както Cory Doctorow на EFF очертава в графика на ЕС за този законопроект, вероятно директивата ще премине без големи изменения, което означава, че трите посочени по-горе статии ще влязат в закон.

Единственият реалистичен начин да възстановим нашите свободи в интернет е да гласуваме за някой, който се противопостави на тази директива. В ЕС предстоят избори и ако все по-напред ще се увеличи нарастващият импулс за възстановяване на нетната неутралност в САЩ, може да се случи нещо подобно.

ЕС одобрява „данък за връзка“ и „цензурни машини“ за окончателно гласуване
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.