ЕС одобрява нова спорна директива за авторското право

Символ за авторското право, заобиколен от жълти звезди на син фон

Лоши новини: Европейският парламент гласува силно противоречива актуализация на Директивата за авторското право, която включва нови правила за авторското право, които ефективно ще демонтират начина, по който съдържанието се споделя онлайн.

Сега от държавите-членки на ЕС зависи да одобрят вота. И ако го направят, държавите в ЕС ще имат две години да приложат новата директива за авторското право в националното законодателство, която почти сигурно ще включва въвеждане на данък за връзка и филтри за качване.

Грешка позволи да преминат мерки

На 26 март окончателната версия на новата директива за авторското право - актуализирана за регулиране на по-модерни технологии - беше гласувана в закон от 348 членове на Европейския парламент, докато 274 гласуваха против.

Оказва се обаче, че двете най-противоречиви части на закона, членове 11 и 13, може да бъдат отнети извън закона, ако не беше грешка при гласуването. Да наистина. (Няколко депутати по-късно казаха, че случайно са гласували за блокиране на изменения в директивата, когато всъщност възнамеряват да направят обратното, поради малко забелязана промяна в реда за гласуване.)

Нова форма на цензура при създаването

В резултат на грешката преминаха както член 11, така и член 13 и макар опитът на ЕС да актуализира правилата за авторско право може да бъде добронамерен, прилагането му може да доведе до създаването на все по-цензуриран интернет.

Член 11 дава възможност на информационните агенции да таксуват агрегатори като Google News и Google Търсене, за да свързват съдържанието си и могат да санкционират агрегатори, които не отговарят на изискванията.

Ако предишните опити са някакви индикации, този данък може да предизвика огромен ефект върху ЕС. Германия и Испания се опитаха да лицензират своите новинарски сайтове още през 2014 г., но Google отговори, като премахна германските и испанските новинарски сайтове от своя индекс, което в крайна сметка навреди на онези, които законите са имали за цел да защитят.

В отговор на директивата Google пусна прототип на това как може да изглежда нейният фрагмент за новини съгласно член 11, а резултатът е доста ужасен.

Екранна снимка на Google News, показваща празни фрагменти.

Изискването на член 13 за компаниите да премахват защитени с авторски права материали на уебсайтове за споделяне на съдържание също може да се окаже трудно в мащаби, големи колкото тези в YouTube.

Директивата не споменава изрично филтри за съдържание, но те почти сигурно ще бъдат прилагани на сайтове като YouTube и Reddit, така че компаниите да избегнат финансови санкции.

Пародии остават изключени от правилото за авторско право, което изглежда защитава нашите много обичани мемове. Но това ще направи невероятно трудно за филтрите да разберат разликата между пародии и действителен материал, защитен с авторски права. Разгледайте погрешната система на Content ID на YouTube и ще получите представа за това как ще станат проблематични идентификационните пародии.

Тъй като този отговор на Европейската комисия се обобщава добре:

И, отново, това НЕ се притесняваме. Проблемът не е, че те ще бъдат правно защитени, а че прилагането на директивата - качващи филтри - автоматично ще блокира мемовете, независимо от тяхната законност. https://t.co/5Lgb00Y4DA

- Пол Бернал (@PaulbernalUK) 27 март 2019 г.

Истинският тест очаква

Включването на директивата за авторското право в националното законодателство ще бъде трудно. „Този ​​резултат не е популярен с цифровите услуги и важното е, че много европейски избиратели“, Рафаела Де Сантис, адвокат по технологии и медии в Харботъл & Люис, каза пред The ​​Verge. „Сега основният акцент ще бъде върху това как директивата се прилага в ЕС през следващите две години.“

Докато европейските граждани ще трябва да изчакат и да видят какви закони влизат, ExpressVPN ще продължи да работи за предоставянето на това, което вече трябва да е ваше право: интернет без ограничения.

ЕС одобрява нова спорна директива за авторското право
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.