Фондация и групи за права на Wikimedia съдят НСА за масово наблюдение

Фондация и групи за права на Wikimedia съдят НСА за масово наблюдение

Wikimedia Foundation, Джими Уелс, организацията с нестопанска цел зад Уикипедия, обяви намерението си да заведе дело срещу Агенцията за национална сигурност (NSA) и Министерството на правосъдието (DOJ).

Искът е зададен да предизвика програми за масово наблюдение като PRISM.

В скорошна публикация в блога фондацията каза:

„Нашата цел при подаването на този иск е да прекратим тази програма за масово наблюдение, за да защитим правата на нашите потребители по целия свят“.

Към нестопанската цел се присъединяват още осем организации „от целия идеологически спектър“, включително:

  • Amnesty International САЩ
  • Глобален фонд за жени
  • Human Rights Watch
  • Pen American Center
  • Списание „Нация“
  • Националната асоциация на адвокатите по наказателна защита
  • Институтът Ръдърфорд
  • Службата във Вашингтон за Латинска Америка

Пълното оплакване обяснява как Wikimedia ще се съсредоточи върху така нареченото наблюдение "нагоре по течението" - събирането на огромно количество данни чрез подслушване на интернет структура.

В съдебното дело се твърди, че такова широко наблюдение възпрепятства както Първата поправка, така и Четвъртата, като нарушава съответно свободата на изразяване и асоцииране и правото на личен живот..

Искът също така казва, че практиките на НСО, първо доведени до вниманието на обществеността от лицата, подаващи сигнал за нарушения Едуард Сноудън, нарушават член III от Конституцията, който установява авторитета на американските съдилища.

Освен това в него се казва, че шпионската агенция е надвишила своята компетентност, както е определено от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване (FAA) и изменена от Конгреса през 2008 г..

FAA дава на службите за сигурност правомощия да наблюдават само граждани извън САЩ, но използваните методи всъщност събраха огромни количества данни от американски жители и изцяло невинни нерезиденти..

За съжаление проблемът на Wikimedia е трудността да докаже, че са събрани излишни данни. Такъв спънка може всъщност да направи невъзможно фондацията да спечели делото си.

Wikimedia посочи класифицирана през 2013 г. презентация на NSA PowerPoint, която включва един конкретен слайд, който обяснява как неговите системи за мониторинг могат да позволят на анализаторите да научат „почти всичко, което типичният потребител прави в интернет“.

Фондацията представи и втори слайд в костюма си, който включва изрична препратка към Уикипедия и дори използва нейната запазена марка, както и други организации, включително Google, Facebook, Twitter и Yahoo. Това, според него, дава основание за неговия иск.

Реалната правна ситуация обаче не е толкова ясна - за да докаже своя случай, Уикимедия ще трябва да докаже категорично, че самата тя е била засегната от действията на НСА. Вероятно агенцията, както и преди, ще твърди, че фондацията не може да знае дали нейните комуникации някога са били прихващани или не. Въпреки че подобен аргумент може да звучи леко пожелателно, той се оказа доста ефективен в миналото поради факта, че програмите за тайно наблюдение, разбира се, са секретни по своя обхват и изпълнение.

Изпълнителният директор на Фондация Уелс и Уикимедия Лила Третиков казва, че случаят е от съществено значение, тъй като настоящият статус може да остави участниците да не желаят да създават нови статии или да редактират съществуващи такива от страх от репресии, ако НСА прочете приноса им.

Двойката заяви, че е заведено дело, за да защити 500 милиона посетители на Wikipedia и тяхното демократично право свободно да обменят идеи и знания, добавяйки, че:

„Поверителността е основно право. Това прави свободата на изразяване възможно и поддържа свободата на проучване и асоцииране. Тя ни дава право да четем, пишем и общуваме уверено, без страх от преследване. Знанието процъфтява там, където е защитена поверителността “.

Според Ройтерс администрацията на Обама отхвърля случая, казвайки:

„Бяхме много ясни какво представлява валидна цел на електронното наблюдение. Актът за безвредно актуализиране или четене на онлайн статия не попада в тази категория “.

Ще следим случая, който Wikimedia заведе с помощта на Американския съюз за граждански свободи, с голям интерес.

Препоръчано изображение: Jerry Sliwowski / Фотоклуб Dollar

Фондация и групи за права на Wikimedia съдят НСА за масово наблюдение
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.