Ясно съобщение? ООН казва, че шифроването е ключ за свободното слово

ООН казва, че криптирането е от ключово значение за свободата на словото

През 2011 г. ООН обяви достъпа до Интернет за човешко право. Сега доклад на Службата на върховния комисар на Организацията на обединените нации поставя правото на криптиране и анонимност на почти един и същи пиедестал, като нарича и двете „необходими за упражняване на правото на свобода на мнение и изразяване в цифровата ера.“ по думите, ООН подкрепя правото на хората да обсебят всяка част от своето съобщение - от произход до съдържание - така че въздействието на това съобщение не се губи. И докато официалните декларации на агенцията не винаги принуждават нациите да променят своите начини, докладът е стъпка в правилната посока. Но могат ли добрите намерения на ООН наистина да сложат началото на усилията на правителството в световен мащаб за въвеждане на цифрови „заден план“?

Свобода срещу неуспехи

Както отбелязва BBC News, докладът на ООН нарича шифроването „важно” за свободата на словото и казва, че без инструменти за затъмняване на комуникациите им, хората ще изпитват трудности да изразят мнението си без страх от недоверие или наказателно преследване. Дейвид Kaye, автор на доклада, казва, че „криптирането и анонимността, отделно или заедно, създават зона на поверителност, за да защитят мнението и убежденията.“ Документът на ООН също защитава личните свободи чрез дешифриране на така наречените „забрана за забрана“, които той се казва, че „не е необходимо и пропорционално.“ Освен това в доклада се казва, че държавите трябва да избягват определянето на потребителя като условие за дигитален достъп. Взети накратко, препоръките на ООН ясно свързват криптирането и възможността за упражняване на права на свобода на речта, но докладът съдържа няколко предупреждения.

Например, има раздел, който се занимава с „декриптиране, разпоредено от съда“, което според него трябва да се извършва само „когато произтича от прозрачни и публично достъпни закони, прилагани единствено и само за целенасочена, за всеки отделен случай“. Докато това звучи сравнително силно, повдига въпрос: как би работила декриптирането, разпоредено от съда, ако системите за криптиране са едновременно силни и анонимни? Всъщност това са грешки в случай на идентифицираща се и непосредствена заплаха за националната сигурност, но критиците се притесняват, че са на заден план във всичко, освен в името.

Правителствени основания

Защо внезапният интерес от страна на ООН за определяне на цифровите права? В голяма степен усилието произтича от увеличаване на усилията на правителството за достъп до шифровани лични комуникации. Според The ​​Intercept например генералната прокуратура на САЩ Лоретта Линч се е присъединила към "опасението" на правителството на САЩ за криптиращи технологии. Генералният адвокат твърди, че злонамерените участници използват „криптирани комуникации - комуникации, които са предназначени да изчезнат, след като бъдат изпратени“, и че това криптиране ограничава способността на органите на реда да защитават гражданите. Междувременно директорът Майк Роджърс от Агенцията за национална сигурност (NSA) твърди, че правителствата трябва да получат достъп до всички криптирани продукти по същия начин, по който имат достъп до телефонни комуникации.

В Обединеното кралство BGR съобщава, че нов законопроект за разследващите правомощия, който се обсъжда, е насочен конкретно към криптирането. Ако бъде приет, законопроектът ще изисква от компании като Google, Apple и Facebook да декриптират комуникациите, когато бъдат връчени със заповед от вътрешния секретар. Интересното е, че в някои случаи, като iMessage или FaceTime на Apple, този вид поръчка е безполезна. Тъй като Apple използва криптиране от край до край, декриптирането не е възможно при никакви обстоятелства. Услуги като Google Hangouts обаче все още не са защитени от криптиране от край до край, което ги прави - и тези, които ги използват - потенциално уязвими.

Лекота на криптиране?

Не е изненадващо, че ООН стигна до страната на поверителността, но докладите и препоръките са далеч от действително убеждаване на всекидневните потребители да се възползват от криптирането. Повечето устройства и услуги не криптират по подразбиране, докато различните стандарти и методи са до голяма степен неразбираеми, освен ако не сте технически гуру или специалист. И какво е решението? Както отбелязва Уенди Нетер, изследователски директор по сигурността на информацията в 451 Group в неотдавнашна статия на Forbes, „Повечето потребители не искат да бъдат строители. Ако имате химикалка, не искате да знаете как работи или как да я поправите; просто искате да свършите писането си. Ако се счупи, просто получавате нов. Шифроването трябва да бъде също толкова невидимо и безпроблемно.

Ето докъде стига всичко: ООН казва, че криптирането е критичен компонент на свободата на словото. Правителствата искат отзад да шифрират комуникации, докато потребителите не искат допълнителни стъпки, само за да използват услуга за съобщения или да предприемат сложни предпазни мерки, за да защитят устройството си. Най-добрият залог? Започнете лесно. Изберете за сигурен VPN и шифровайте интернет трафика си сега. Това е ваше право. Използвайте го или го изгубете за правителствени сополи.

Препоръчано изображение: Peter Griffin / Public Domain Pictures.net (изображението е променено)

Ясно съобщение? ООН казва, че шифроването е ключ за свободното слово
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.