Как да оцелеем от изключване в интернет

Плъзгащ бутон е включен

Свободите в интернет намаляват.

За осма поредна година Freedom House регистрира глобално намаляване на свободите в интернет през 2023 г., като приписва упадъка на правителствата, решени да задушат несъгласието онлайн.

По-конкретно една стратегия – спирането на интернет – беше използвана за голям ефект. По време на изборите няколко страни в Африка и Азия се опитаха да заглушат речта онлайн, особено в социалните медии.

Тъй като правителствата с големи ръце стават по-удобни с тази тактика, потребителите търсят начини да избегнат цензурата и да осигурят достъп до безплатен и отворен интернет.

Какво е изключване от интернет?

Според AccessNow:

„Изключване на интернет се случва, когато някой – обикновено правителството – умишлено нарушава интернет или мобилни приложения, за да контролира какво хората казват или правят.“

Спирането на интернет може да бъде тотално, където целият достъп е блокиран, или частично, където само определени уебсайтове или приложения (като Twitter, Google и Facebook) са недостъпни.

Общото спиране е по-рядко, тъй като икономическите разходи за възпрепятстване на хората да правят бизнес в интернет могат бързо да натрупат стотици милиони долари.

Къде се случват тези изключения и защо?

Частичните спиране се случват с по-голяма честота в Азия, както и в Източна и Централна Африка.

  Осигурен достъп: Как да използвате Southwest Airlines в чужбина

Още през 2023 г. се съобщава за спиране в Судан, Демократична република Конго, Бангладеш и Габон в отговор на политически вълнения, избори и опит за преврати.

Официалното разсъждение за тези спиране е да се поддържа националната сигурност, да се гарантира обществената безопасност и да се предотврати разпространението на „фалшиви новини“. Въпреки че те също така удобно предоставиха на властите средствата да спрат протестите и да контролират изборите и информацията около тях.

Тъй като през тази година се случват повече избори, от Нигерия до Индия, има голяма вероятност повече затваряния от интернет да са на път.

Какви са последиците от спирането на интернет?

Намалявайки свободите на потребителите на интернет, правителствата задушават растежа на своите страни.

Според институцията Брукингс, спирането за 12-месечна продължителност през 2015 и 2016 г. е струвало на икономии 2,4 милиарда долара, като Индия е натрупала 968 милиона долара от тази сума. (Проблемът е толкова разпространен в Индия, сега има уебсайт, посветен на проследяването на спирането.)

Тези прекъсвания нарушават и основното право на достъп до интернет, което Съветът на ООН за правата на човека прие с резолюция през 2016 г. Затваряйки мрежата, страните рискуват да разпалят обществено негодувание към своите правителства, което от своя страна би могло да насърчи тези правителства да се затегнат те се захващат за достъп до интернет, като изпращат страни спирално в дигитално авторитарно управление. Някои страни вече са там.

Какво можете да направите, за да оцелеете в интернет?

С нарастващата честота на интернет затъмненията по света потребителите са принудени да намерят начини да ги заобиколят. Макар че не можете да направите много, когато интернет бъде прекъснат напълно, ето няколко начина да останете онлайн, ако ви хванат частично изключване от интернет.

  Криптирани приложения за чат, второ кръгче: Разговорът е евтин

1. Използвайте инструменти за заобикаляне като Tor

Tor е безплатен софтуер с отворен код, който ще ви предпази от хора, които може да искат да шпионират навиците ви за сърфиране. Когато става въпрос за постигане на анонимност в интернет, това е практически непобедимо.

2. Вземете добър VPN, който ще ви предпази от откриване

С VPN можете да осигурите достъпа си до интернет в най-свободната и най-отворена форма.

Използването на Tor над VPN ще увеличи допълнително поверителността ви. Просто се свържете с вашата VPN, след това отворете браузъра Tor.

3. Запасете се с инструменти и приложения, които защитават вашата поверителност и сигурност

Започнете с използването на HTTPS навсякъде (който ExpressVPN е интегриран в разширението ни за Chrome), за да защитите сърфирането си в определен сайт. Уверете се, че използвате браузър, който поставя личната ви поверителност на първо място – Tor е нашият твърд препоръчан фаворит.

Също така ще искате да започнете да използвате по-защитени комуникации, ако още не сте ги направили, като Signal.

Следвайки тези три стъпки, ще можете да оцелеете във всяка страна с частично изключване от интернет. Просто не забравяйте да проявите повишено внимание при използването на тези инструменти, тъй като може да живеете в страна, в която такава употреба може да бъде санкционирана.

Как да оцелеем от изключване в интернет
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.