Как криптирането на смартфони помага на всички, включително на престъпниците, и това е добре

криптирането всъщност помага на полицията

По-рано този месец окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши и трима други длъжностни лица написаха писмо в New York Times, обвиняващо Apple и Google в „блокиране на правосъдието“ с криптиране на смартфони. Те цитират убийството на Рей Оуенс, при което до тялото са намерени заключен iPhone 6 и Samsung Galaxy S6 Edge. В статията се твърди, че двата телефона са били шифровани с парола на потребителя като единствен ключ, което означава, че Apple и Google не могат да се съобразят с разпоредено от съда дешифриране, дори и да искат. И това, казва Ванс, помага на убиеца на Оуенс да остане на свобода.

Оставете настрана факта, че Galaxy S6 Edge не е кодиран по подразбиране. И забравете за момент, че по-малко от 0,1 процента от всички случаи, обработвани годишно от DA Manhattan, дори включват криптирани айфони (както е разкрито пред Wired). Нека дадем на Ванс полза от съмнението и да приемем, че криптирането на смартфоните всъщност помага на престъпниците.

Как шифроването помага на престъпниците

Когато заключите устройството си с iOS 8 с парола, то не е просто заключено, а е криптирано. Данните вътре вече дори не са ваши данни; това е усукана смесица от код, която само вашият паролен код може да се разплете. Така че дори и някой да ви открадне телефона, да го отвори, да откъсне чиповете на паметта и да пренасочи данните в собствения си компютър, той все още няма да види нищо, освен цифров.

Не е трудно да разберем защо това е добра новина за престъпниците. Ако имате история на нарушаване на закона, телефонът ви вероятно е съкровищница от доказателства, които биха могли да ви поставят зад решетките, ако попадне в грешни ръце. Преди няколко години може да се наложи да се справите с мобилни телефони за еднократна употреба, известни като "горелки", за да запазите комуникацията си в тайна. Но благодарение на криптирането с пълен диск, сега можете да боравите с наркотици, да убивате хора, да отвличате деца и спокойно да се наслаждавате на любимите си подкасти и всички останали камбани и свирки на най-новото устройство на Apple.

Какво време да си жив!

Как шифроването наранява престъпниците

Проблемът с този ред на разсъждения е, че той пренебрегва безбройните предимства на криптирането с пълен диск за спазващи закона граждани, включително самата полиция. Кевин Банкстън от Slate бързо посочва как криптирането по подразбиране ще направи безполезно цялото предположение за кражба на смартфони, престъпление, извършено милиони пъти всяка година. Това са милиони листове хартия, които няма да се окажат на бюрата на следователите, освобождавайки милиони часове за работа по решаването на по-сериозни случаи.

Шифроването също възпира финансовата кражба. Проучване от Symantec разкри, че 95 процента от хората, които са възстановили „изгубените“ телефони, отиват направо за лична онлайн информация като банкиране и имейл, а само половината от тях се опитват да ги върнат на своите законни собственици. Шифроването би направило всяко по-нататъшно престъпление напълно невъзможно. В свят, в който шифроването на смартфони е активирано по подразбиране, намирането на изгубен телефон, пълен с банкови идентификационни данни, би било еквивалентно на намирането на малък стъклен калъф, пълен с натрошени сто доларови сметки.

Междувременно, само 74 случая от 100 000, попаднали през офиса на Манхатън DA в миналата година, имат нещо общо с криптиран iPhone, и няма индикации, че шифроването дори значително възпрепятства разследванията..

Криптирането е като огнестрелно оръжие?

Шифроването е мощен инструмент и точно като всички мощни инструменти, ние желаем, че може да принадлежи на всички добри момчета и на никой от лошите. Следователно е изкушаващо да се направи паралел между този дебат и този над контрола над пистолета.

Повече като бронежилетка

От една страна, криптирането очевидно е повече за защита, отколкото за нападение. По-добра метафора би била щит. Трябва ли също да забраним бронежилетки, защото престъпниците могат да ги използват по време на престрелки с полицията? Бихме могли да наложим всички жилетки да имат „задна врата“, която позволява на специални полицейски куршуми да проникнат през него. Очевидно тези специални куршуми биха били използвани от полицията само при извънредни ситуации ... със сигурност това би запазило всички нас по-сигурни, освен ако престъпниците не успеят да се докоснат до полицейски куршуми или до бронежилетки, които нямат на заден план. Добре ... може би това не е чак толкова добра идея. (Стив Вайс, софтуерен инженер във Facebook, прави подобен момент в сатиричен опровержение на парчето на Vance на Times, озаглавено „Когато завесите блокират правосъдието“.)

Милиони и милиони копия за всеки!

Друга разлика е, че криптирането е софтуер и не струва на никого пари да прави копия. Забраняването на оръжия би затруднило престъпниците да ги придобият, но технологията за криптиране вече е свободно достъпна и това никога няма да се промени. Както бившият ръководител на вътрешната сигурност и бивш отявлен противник на криптирането Майкъл Чертоф каза на журналистите по-рано тази година, „Този ​​джийн не се връща обратно в бутилката“. Истината е, че криптирането е просто мощен отбранителен инструмент и е тук да остане.

Смел нов свят

Ако мисълта за доказателства, съхранявани на криптирани устройства на жертви на убийства, умиращи с техните собственици, все още ви притеснява, помислете за доказателствата, съхранявани в главата на жертвата. Това е логистично ограничение, с което криминалистите винаги е трябвало да се справят и досега никой не се е сетил да се оплаче. Ами ако органите на реда имат право да изтеглят спомени от мозъка на мъртъв човек с мотива, че може да съдържа доказателства? Дали обществото ще се съгласи на този „бекдор“?

Полицията трябва да свикне с факта, че всеки има право да притежава собствените си данни по същия начин, по който притежава собствените си мисли и идеи. Шифроването превръща тази метафора в реалност, за по-добро и за по-лошо. Но както показаха всички факти и цифри, най-вече е по-добре.

Все още не е убеден?

Шифроването на смартфон защитава всички. Дори и ти! Ако все още сте на оградата, разгледайте нашата инфография за повече информация за плюсовете и минусите на шифроването и заключете телефона си днес.

смартфон-криптиране на данни-полиция-инфографика (1)

Препоръчано изображение: iampixels / Dollar Photo Club

Как криптирането на смартфони помага на всички, включително на престъпниците, и това е добре
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.