Как технологията влияе на образованието

Илюстрация на капачката на завършил.

Технологиите в образователните системи идват с няколко значителни пречки, но както и при предишните технологии, също така предлагат някои възможности, които бихме били неразумни да отхвърлим.

В по-голямата си част съвременните класни стаи малко се промениха, тъй като образованието стана задължително по целия свят през втората половина на 19 век.

Учителят стои до дъска отпред, използвайки креда, за да очертае мисли, дати и формули, докато учениците седят на маси, обърнати отпред. Някои технологии, като телевизора и прожекционния проектор, оказаха влияние върху начина, по който учат учениците, но малко се промени съществено в класната стая.

С напредването на технологиите се оказва все по-голям натиск върху учителите и училищата да го възприемат. Разгледаме някои от предизвикателствата и възможностите.

Наличието на учители

Преди интернет беше неприемливо учителите да предават личната си информация. Днес учениците и техните родители могат да достигнат до учители чрез чат или имейл денонощно.

Тази система е чудесна за ученици, които се нуждаят от съвет или насоки, но също така означава, че студентите не могат да се опитат толкова трудно да намерят отговори и решения сами. С прекалено много ученици на учител, това също оказва голям натиск върху персонала, като ги изисква да работят и да са на разположение денонощно.

Училищата могат да се опитат да подслонят своите учители чрез ограничаване на комуникацията до портали, подобни на Reddit, където отговорите на учениците са на разположение, за да могат другите да ги видят и коментират. След това учениците могат да бъдат насърчавани да решават проблемите помежду си сами, като учителите се намесват само в редки случаи.

Ученето с компютри е скъпо

Компютърните науки все повече се преподават заедно с физиката, биологията или химията. И подобно на тези други науки, е необходимо специално оборудване за инструктиране на учениците. Точно както химията изисква специализирана лаборатория, така и на курсовете по компютърни науки се нуждае от компютърно оборудване, което може да бъде изключително скъпо.

Освен учебното програмиране в училище, компютрите също са носител на обучение. Те могат да домакин на интерактивно медийно съдържание, викторини или да помогнат на студентите да изследват всяка тема, която може да се представи.

С компютър и интернет връзка, цялото знание на човечеството е само на няколко клика. Знанието как да използвате компютър, да навигирате в интернет и да извличате информация трябва да бъде умение, което всеки ученик може да овладее.

Но малко училища могат да си позволят да сложат компютър в ръцете на всеки ученик и не е безопасно да се предполага, че всеки ученик има достъп до компютър вкъщи или финансовото положение на семейството им позволява да го придобият.

Автоматичните тестове могат да позволят на учителите да посещават по-големи класове

Изпитите и тестовете за мнозина са това, което прави училището училище. Те създават много работа за учителя, който трябва да прегледа, оцени и евентуално да обясни материал на класа. Колкото по-голям е класът, толкова повече работи за учителя.

Технологията позволява на учителите да провеждат автоматизирани тестове, които незабавно оценяват работата на ученика, и да предоставят преглед кои теми се нуждаят от задълбочен преглед. Тестовете също така могат да кажат на учителя кои ученици може да изискват допълнително внимание и кое може би трябва да бъде предизвикано повече.

Възможно е дори да си представим AI, който динамично ще изследва учениците там, където лежат слабости или силни страни, да ги подтикне да учат по-усилено.

Домашната работа трябва да бъде по-добра

Компютрите у дома драматично промениха начина, по който домашните работи се използват за тестване на знанията на учениците.

Въпреки че свързаните разходи означават, че все още сме далеч от времето, когато всички ученици имат достъп до компютър, повечето училища имат поне един за споделено ползване. Тази увеличена наличност на компютри прави по-нататъшните изследвания сравнително лесни, като в същото време прави възможно студентите да мамят или да пропускат упражненията. Домашната работа, повече от всякога, трябва да се хареса на креативността и изисква оригиналната работа да бъде смислена.

Технологичните трудности само ще се ускорят

Компютрите и интернет са масово полезни за придобиване и разпространение на знания. Те правят физическото пространство безсмислено и могат да помогнат да се визуализира знанието по начин, който книгите не могат.

Но те представляват значителни предизвикателства пред учителите и учебните програми, които в много случаи трябва да отделят повече време на ученик, отколкото биха трябвали иначе.

Но със здрава стратегия и интелигентно мислене напред, училищата и учителите могат да използват технологиите по начин, който помага на следващото ни поколение да стане най-умното някога.

Как технологията влияе на образованието
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.