Кои страни холандците се присъединяват към новия си закон за масово наблюдение?

Какво е холандският закон за Dragnet?

Това е официално - нидерландското правителство не се интересува от правото на гражданите си на неприкосновеност на личния живот.

С новия си закон за масово наблюдение Холандия ще се присъедини към САЩ, Великобритания и Русия в нарастващия списък на държавите с инвазивни закони за масово наблюдение от 1 януари 2018 г..

Дори с референдум (насрочен за 21 март 2018 г.), за да поставят под въпрос закона за Dragnet, членовете на нидерландското правителство се ангажираха да спазват закона независимо от това. Те също така планират да продължат една стъпка по-напред и да премахнат възможността да държат гражданска петиция за бъдещи референдуми.

В светлината на очевидната сигурност на новия закон за Dragnet, който остава в Холандия, ExpressVPN разглежда други страни с програми за масово наблюдение, въведени в името на националната сигурност.

Какво е холандският закон за Dragnet: Обобщение

Законът за Dragnet е изменение на Закона за услугите за разузнаване и сигурност от 2002 г., който ще предостави на нидерландската разузнавателна агенция AIVD и нейния военен колега MIVD, наред с други неща, правомощието за достъп и запазване на метаданните на всеки и всички нейни граждани.

Законът допълнително разширява хакерските привилегии AIVD и MIVD, за да включва устройствата на трети страни, свързани с насочени лица - като приятели, членове на семейството и компании, които могат да използват (подобно на отношенията на NSA с Microsoft, Google и Apple).

В кои други държави със закони за драконовски надзор ще се присъедини Холандия?

Съединени щати

Законът за наблюдение на чуждестранното разузнаване, въведена през 1978 г., е трябвало да събира разузнавателни данни за чужди шпиони. Но изменение 30 години по-късно, раздел 702 от FISA, даде на правителството правомощието да събира комуникации директно от сървъри на американски доставчици на услуги като Microsoft, Google и Facebook. Изменението позволи на две програми - PRISM и Upstream - по същество да събират всякаква и цялата информация, изпратена в международен план, от всеки.

Като най-значимият участник в алианса за наблюдение на петте очи, Съединеното събиране на всички данни и метаданни е всеобхватно, като 80 процента от цялата дълбоководна кабелна комуникация е прихваната и събрана от програмата Upstream. Докато приложенията и операционните системи натрупват криптиране след изтичането на Snowden през 2013 г., програмата за наблюдение продължава и днес. Раздел 702 на FISA е готов за подновяване в края на 2017 г. и вероятно ще продължи.

Великобритания

Най- Закон за разследващите правомощия, или „Хартата на Снупър“, приета през 2016 г., е това, което Едуард Сноудън нарича „най-екстремното наблюдение в историята на западната демокрация.“ Законът изисква от доставчиците на интернет услуги и телефонните компании на Обединеното кралство да запазват всички записи на данните за сърфиране на своите клиенти. за срок до една година И със заповед десетки публични органи имат достъп до тези файлове.

Всъщност Обединеното кралство се промъква от 1999 г. насам, „Хартата на снудър“ просто го направи законна. Правителственият централен офис за комуникации на Обединеното кралство или GCHQ имат свой собствен надзор за дълбоководна кабелна комуникация - TEMPORA, който той споделя със своите разузнавателни съюзи, а именно петте, деветте и четиринадесетте очи. Много очи.

Законът за разследващите правомощия понастоящем е изправен пред първото си предизвикателство от Privacy International в Европейския съд.

Русия

Последно, но със сигурност не на последно място е Русия Система от оперативно-следствени мерки, или SORM - националната система на страната за законно прихващане на почти цялата комуникация в рамките на страната. Използван от 1990 г. и значително подсилен миналата година от Закона за Yarovaya, SORM позволява на Федералната служба за сигурност да осъществява достъп до всяка комуникация на сървър от разстояние, без разрешение от интернет доставчик.

Законът за Yarovaya представлява поредица от изменения в SORM, приети в името на борбата с тероризма, които включват задължително съхраняване на данни и право на получаване на „цялата друга необходима информация“ без съдебно решение. По-скоро тревожно е престъпление да „не съобщим за престъпление“ - липса на действия, които биха могли да струват година затвор.

Как да спасим Холандия от явно наблюдение

Референдумът ще се проведе на 21 март 2018 г., което означава, че все още има време да се подкрепи за преразглеждане на Закона за Dragnet. Докато холандското правителство изглежда адски придържане към спазването на закона, организации като Проект за битове за свобода и обществени интереси се готвят да внесат законодателството в съда въз основа на това, че нарушава основното човешко право на неприкосновеност на личния живот.

Искате да вземете обратно контрола върху поверителността си онлайн? Нашите ръководства за поверителност в интернет са доброто място за начало.

Кои страни холандците се присъединяват към новия си закон за масово наблюдение?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.