Кръстоносецът Тор Чък МакАндрю обсъжда с ExpressVPN неприкосновеността на личния живот, свободата

Тор-библиотека-кръстоносец

Публичната библиотека на Kilton в Ливан, Ню Хемпшир, направи заглавия миналата година, след като стана първата библиотека в САЩ, която предлага безплатен, анонимен интернет чрез Tor. Защитниците по света бързаха да похвалят новата инициатива, но когато Министерството на вътрешната сигурност вдигна вятър за случващото се, той бързо беше закрит.

За щастие, след многобройни протести както на 13 000 жители на града, така и на защитници в чужбина, библиотеката на Килтън успя да възстанови мрежата на Tor и днес застава начело на глобалната промяна към поверителност.

ExpressVPN интервюира Чък МакАндрю, ИТ мениджърът на библиотеката, който ръководи инициативата Tor.

Ето какво каза той.

ExpressVPN: Какви отзиви получихте, след като свалихте мрежата Tor? Имаше ли някакви конкретни отговори, които ти се откроиха?

Чък МакАндрю: Има два отговора, които ми се откроиха. Единият беше покровител, израснал в Русия. Той каза, че е започнал да използва Tor в Русия, за да получи достъп до нецензурирани медийни доклади. Той ни каза, че дори не би могъл да получи достъп до Reddit без Tor. Това е класически пример за надзор смразяваща интелектуална свобода и показва как технологиите за поверителност като Tor защитават свободата на хората да четат. Като библиотекар това е нещо, което ме интересува дълбоко.

Вторият отговор беше телефонен разговор от детектив за интернет престъпления на западния бряг. Той ни поздрави за нашия проект и ни каза, че далеч от обезкуражаването на Tor, неговият отдел всъщност преподава използването му. Особено на жертвите на домашно насилие. Той ни каза, че насилниците в интернет могат да проследяват жертвите си онлайн, освен ако нямат някаква форма на защита. Tor е лесен за използване и много ефективен, така че това са започнали да учат. Мислех, че това е чудесен пример за правоприлагаща общност, която се възползва от технологиите, за да помогне наистина на хората.

ExpressVPN: Свалихте мрежата Tor, след като местните правоохранителни органи се включиха. Колко време ви отне да го активирате отново?

McAndrew: Отне около месец, за да се включи отново. В крайна сметка преобладаващата подкрепа на общността убеди нашия настоятел, че са взели правилното решение да започнат. Върнахме релето същата нощ.

„Дигиталната поверителност е проблем, за когото много се интересуват, противно на това, което постоянно ви казват. Хората най-вече просто се чувстват безнадеждни за това."

ExpressVPN: Как се включи Департаментът за вътрешна сигурност? Как реагираха на това, че сте активирали мрежата Tor?

McAndrew: Очевидно видяха статия в Ars Technica за нашия проект. Никога не сме получавали пряка комуникация от DHS. Доколкото знам, никога не е имало пряк отговор и ние да активираме релето.

ExpressVPN: Какво ви накара да поставите Tor релета в библиотеката?

McAndrew: Библиотекарите винаги са се грижили дълбоко за защитата на личния живот, интелектуалната свобода и достъпа до информация (свободата да четете). Надзорът има много добре документиран смразяващ ефект върху интелектуалната свобода. Работа на библиотекарите е да премахват бариерите пред информацията. Това може да е липса на пари (осигуряваме достъп до Интернет за тези, които не могат да си позволят компютри / Интернет), липса на знания (нашите референтни библиотекари учат хората как да търсят информация) или хиляди други неща.

kilton-обществената библиотекаПубличната библиотека на Килтън в Ливан, NH

В този случай бариерата пред отворен достъп до информация беше широкото наблюдение. С хостинг на реле Tor, ние помагаме да премахнем тази бариера. Ние също така значително увеличаваме въздействието на нашата библиотека. Вече не се ограничаваме да помагаме на население в много географски ограничен район. Вече можем да помогнем на политически активисти в Иран, работници по правата на човека в Китай, разследващи репортери в Африка и жертви на домашно насилие в Тихоокеанския северозапад. Когато Алисън Макрина от проекта за библиотечна свобода се обърна към нас с идеята да бъде домакин на щафета, веднага имаше смисъл да го направим.

ExpressVPN: Как обществото реагира на идеята за Тор?

McAndrew: Прекалена поддръжка. Имахме повече от 50 души, които се явиха на събранието на попечителите, където щеше да се разглежда. Около 15 от тези говориха. Всеки един човек беше в подкрепа на това да правим това. Те идваха от различни среди, млади, стари, консервативни, либерални, но всички се съгласиха, че това е хубаво, че искат библиотеката им да участва.

ExpressVPN: Препоръчвате ли да използвате Tor възли вкъщи - независимо дали е изходен възел или реле?

„Надзорът има много добре документиран смразяващ ефект на интелектуалната свобода. Работа на библиотекарите е да премахват бариерите за достъп до информация. "

McAndrew: Хостингът на Tor възли в дома е проблематичен. Ето защо е важно публичните институции, като доверени лица, като библиотеките, да го правят. Първо, хостингът на сървър от какъвто и да е вид е много вероятно да наруши условията на услугата на вашия интернет доставчик. Второ, ако хоствате изходно реле, всичко, което хората правят на вашето реле, ще бъде проследено до вашия IP.

Обществените библиотеки са класифицирани като безопасно пристанище съгласно DMCA. Лицата не са. Така че, ако някой използва вашата реле за изтегляне на филм или песен, защитени с авторски права, потенциално може да се сблъскате с някои трудности. Въпреки че е вероятно да докажете, че не сте го направили, това ще означава множество проблеми за вас.

ExpressVPN: Как обществото реагира на използването на Tor? Всякакви конкретни истории, които се открояват?

McAndrew: Обществеността показа, че е много заинтересована от дигиталната поверителност. Използвахме проекта Tor, за да започнем дискусия по тези въпроси в нашата общност. Тъй като всичко започна, ние започнахме да предлагаме онлайн класове за самозащита (учене как да пазите информацията си и да сте в безопасност онлайн).

Правихме и други програми, насочени към поверителност, като скрининг CitizenFour. Дигиталната поверителност е проблем, за който хората се интересуват много, противно на това, за което постоянно ви казват. Хората най-вече просто се чувстват безнадеждни за това. След като започнат да чуват практически неща, които могат да направят, за да си върнат контрола върху информацията си, те МНОГО се интересуват.

ExpressVPN: Този проект има огромен успех. Мислите ли, че скоро други библиотеки ще последват примера и ще инсталират Tor релета и на сървърите си?

McAndrew: Бихме искали да видим и други библиотеки да следват примера. Винаги сме планирали нашата библиотека просто да бъде пилотът за по-голяма национална програма. Както всичко, и това ще отнеме време. Продължаваме да говорим с други библиотеки, а Проектът за библиотечна свобода активно работи с редица библиотеки, които имат интерес да участват.  

Интересувате ли се да се включите? Научете повече за проекта за библиотечна свобода и се присъединете към ExpressVPN и EFF в подкрепа на Tor и интелектуалната свобода в библиотеките по целия свят.

изображение на библиотеката: leblibrary.com

Кръстоносецът Тор Чък МакАндрю обсъжда с ExpressVPN неприкосновеността на личния живот, свободата
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.