Лора Пойтрас и дигиталните изгнаници

Лора Пойтрас и дигиталните изгнаници

Тази година режисьорът на документални филми Лора Пойтрас пусна онова, което може би е най-противоречивият й проект досега: Citizenfour. Филмът се фокусира върху героя от NSA Едуард Сноудън и не само това, което разкри пред журналисти в хотелска стая в Хонконг, но по-важното защо. 

Въпреки че много хора знаят, че Сноудън вече е жител на Русия, по-рядко е известно, че Поатрас се е преместил и в Берлин, за да защити изходния материал за документалния си филм.

Там тя е част от нарастваща общност, наречена the „Дигитални изгнаници“, група от експертни журналисти, разработчици на софтуер и дори агенти на MI5, които се борят за нашата онлайн свобода. Всички са избягали в Германия заради строгите си политики относно дигиталната поверителност. Тайната служба на страната, BND, не е позволена да шпионира гражданите и всеки опит за ограничаване на личните свободи е посрещнат с непоколебима съпротива.

Кой кой е?

И така, кои са дигиталните изгнаници? Трудно е да се каже, тъй като те не провеждат седмични срещи или дават очевидни декларации за местонахождението си в социалните медии. Те дойдоха в Берлин за оттегляне от контрола на собствените си правителства – в случая на Поатрас тя вече беше в списъка за наблюдение на НСА след два филма, разглеждащи войната срещу тероризма в САЩ, и често се измъкваше от редове по летищата или се разделяше в самолети за допълнителен разпит. Citizenfour просто засилиха интереса за незаконни действия на правителството.

Според Мартин Каул, редактор на социалните движения на Die Tageszeitung, „те са много популярни, изгнаниците, но не мисля, че тук са стотици или дори десетки“.

  Включете се в кампаниите на OpenMedia, за да направите интернет по-добро място

Той обаче изтъква, че хакерската култура е силна в Германия и много граждани вече бяха загрижени за онлайн свободата си. Лора Пойтрас и Цифровите изгнаници дадоха на движението срещу правителствения надзор усещане за международна спешност.

Ключови играчи

Макар че цифровите изгнаници не търсят слава и богатство, е възможно някои от тях да бъдат проследени. В неотдавнашно парче за The Guardian, Carole Cadwalladr имаше възможност да интервюира не само Poitras, но и няколко други, включително Jacob “Jake” Appelbaum и Annie Machon. Applebaum беше частично отговорен за създаването на мрежата Tor, която прави потребителите анонимни и също така работи с WikiLeaks.

Междувременно Машон е бивш шпионин с британската агенция MI5. След като департаментът стана публично достояние през 1989 г., те се радваха на период на силна обществена подкрепа; обаче през 1997 г. Мачън разкри тайни и незаконни подслушвания, досиета, държани на министрите на правителството, и незаконното задържане на граждани. Сега тя живее на непълно работно време в Берлин и предлага помощ на други лица, подаващи сигнали.

Обърни внимание

Изгнанието на Лора Поатрас и цифровите активисти в Германия е изключително напомняне, че държавното наблюдение е много, много истинско.

И така, как можем да предприемем мерки, за да гарантираме нашата онлайн поверителност и да възпрепятстваме опитите на правителствата да ни шпионират? Използването на VPN за криптиране на връзката ви е една част от уравнението, но е само начало. Поверителността е многостранен подход и поради тази причина горещо препоръчваме да проверите Нулиране на пакета за поверителност на мрежата, който е пълен с инструменти и информация за затрудняване на масовото наблюдение.

  Как обиколих света с VPN и гледах телевизия

В крайна сметка ние се възхищаваме на Лора Поатрас заради нейната упоритост и храброст и за големия личен риск, който тя пое да създаде Citizenfour.  Благодарни сме, че глобалната публика вече има достъп чрез филма до разкритията и мотивациите на Едуард Сноудън и че усилията на Поатрас дават на хората знания как правителствата нарушават нашето право на личен живот всеки ден.

Лора Пойтрас и дигиталните изгнаници
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.